26 Ağustos 2019 12:22

HDP heyeti, Kılıçdaroğlu ile görüştü: Kayyumun, darbe olduğunda hemfikir olundu

Sezai Temelli, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Verimli geçtiği belirtilen görüşmede, kayyum atamalarına ilişkin kararlı bir ortak tutumun önemine vurgu yapıldığı kaydedildi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP, “Demokratik Anayasa”, “Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” görüşmeleri kapsamında ilk ziyaretinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Verimli geçtiği bildirilen görüşmenin ardından HDP tarafından “Kayyumların siyasi bir darbe olduğunda hemfikiriz” değerlendirmesi yapıldı.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), kayyum atamaları başta olmak üzere “demokrasi ittifakı”, “yeni anayasa”, “yargı reformu” gibi pek çok konuyu ele almak için başlattığı çalışma kapsamında ilk ziyaretini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) gerçekleştirdi. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyette TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü yer aldı.

HDP heyeti, ilk ziyaretinde CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyetle görüştü. HDP tarafından yapılan açıklamada, görüşmede, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamalarının bir siyasi darbe olduğu yönünde hemfikir olunduğu açıklandı. Görüşmenin içeriğine dair şu bilgiler paylaşıldı: “Demokratik ilke ve değerleri savunan kararlı bir ortak tutumun önemine vurgu yapılmıştır. Verimli geçen görüşmede, muhalefetin ülkenin bütün önemli meselelerinde istişare içinde olmasının ve birlikte çözüm arayışının değerli olduğu belirlenmiştir.”

“BİR MÜZAKERE İKLİMİ YARATMAK İSTİYORUZ”

Heyet, KESK ziyaretinde ise KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve KESK yöneticileri ile görüştü. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise burada basına açıklamalarda bulundu. Bu süreçte birçok kurum ve yapı ile yan yana geleceklerini ifade eden Temelli, “Bir dosyamız var. Bu dosya demokrasi mücadelesine çağrıdır. Bu dosyada anayasa konusunda strateji metnimiz var. Bu strateji metni aslında eşit yurttaşlık temelinde demokratik anayasayı birlikte sürecidir” dedi. Tüm toplumun şiddet girdabına itildiğini söyleyen Temelli, “İnanıyoruz ki başlattığımız bu girişim bütün kurumları harekete geçirecektir. Herkesin herkesle konuşmasını istiyoruz. Bir müzakere iklimi yaratmak istiyoruz. Faşizme karşı mücadele ederken faşizm baskısı altında olan herkesin, bu  şiddetin altında yaşayan herkesin konuşmasını müzakere sürecini başlatmasını arzu ediyoruz. Umarım bunlara vesile olacaktır görüşmelerimiz” dedi.

“SIRANIN İZMİR, İSTANBUL’A GELMEYECEĞİNİN GARANTİSİ YOK”

Temelli, hukuk devletinden kaçan, demokratik kurumları tasfiye etmeye çalışan bir yapının karşılarında olduğunu belirterek, bir an önce görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesini istedi. Temelli, “Türkiye’nin her yerinde vicdan sahibi herkes bu karara tepkisini gösteriyor. Çünkü tepki göstermezsek çok iyi biliyoruz ki bundan sonraki adım tüm Türkiye’yi kayyımla yönetmek olacak” diye konuştu.Bu mağduriyeti aşmanın tek yolunun demokrasi, hak, hukuk, adalet mücadelesinde yan yana gelmek olduğunu ifade eden Temelli, demokrasi ittifakı ve demokratik anayasa konusunda bir çağrı yapma kararını 19 Ağustos’tan önce aldıklarını söyledi. Temelli, “Ne kadar doğru bir karar olduğu 19 Ağustos’ta bir kez daha ortaya çıktı. Çünkü eğer biz demokrasi zeminini var edemezsek otoriter rejim üzerinde kendisini yapılandıran bu iktidar benzer sahneleri karşımıza getirecektir. Bugün 3 büyükşehir belediye başkanlığına atadığı kayyımı yarın İzmir’e, İstanbul’a, Antalya’ya atamayacağının bir garantisi yoktur” diye konuştu.

HAKLARIMIZ İÇİN YAN YANA GELMELİYİZ”

Darbelere son verebilmenin yolunun emek ve demokrasi mücadelesini yükseltmekten geçtiğini belirten Temelli, zulüm ve şiddetten ise en fazla payı emekçilerin aldığını söyledi. Temelli, “Hatta Toplu İş Sözleşmesi denilen bir tiyatroya tanıklık ediyoruz. Kamu emekçilerinin hakkının nasıl gasp edildiği gözümüzün önünde, hepimiz buna tanıklık ediyoruz. Bu ilk defa olmuyor” dedi.

Kayyumun neden atandığına ilişkin en iyi ifade eden cevabın İçişleri Bakanı’nın Cumhurbaşkanı’na aldığı hediyeler, kayyumların yolsuzlukları olduğunu söyledi. Temelli, “Bunlar halkın hakkıdır. Halka ait kaynakların nasıl gasp edildiğinin bir fotoğrafıdır. Haklarımızın gasp edilmemesi için tüm Türkiye'de emekçiler, kadınlar, bütün kesimler yan yana gelmelidir. Bir demokratik anayasa mücadelesi vermeli, bir yargı bağımsızlığı mücadelesi vermelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çalatlı’ya fabrika sözü verildi; tabela var, fabrika yok

SONRAKİ HABER

7 gün gözaltında tutulan gazeteciler: Susmadık, susmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...