27 Ağustos 2019 11:09
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ağustos 2019 15:18

Diyarbakır’da kayyuma karşı yapılan eyleme emek cephesinden destek

Diyarbakır'da kayyuma karşı düzenlenen eylemlerin dokuzuncu gününe DİSK, KESK, TTB ve TMMOB başkanları da katıldı.

ARŞİV | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'da kayyuma tepki devam ediyor. Her gün olduğu gibi bu gün de  kayyuma karşı tepkilerini dile getirmek isteyen  yurttaşlar Lise caddesinde polis ablukası altında toplandı.

Oturma eylemine Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Belediyesi meclis üyeleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, TMMOB 2’nci Başkanı Selçuk Uluata ile sendika üye ve yöneticileri, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, PSK Genel Başkanı Mesut Tek katılarak dayanışmada bulundu.

TEK: BU SALDIRI SADECE HDP’YE DEĞİL KÜRT HALKINADIR

Bekleyişin ardından yapılana açıklamada konuşan PSK Genel Başkanı Mesut Tek, kayyum atanmasının hukuki hiçbir yanının olmadığını aksine siyasi bir karar olduğunu, belediyelere atanan kayyum uygulamasının kabul etmeyeceklerini ifade etti. Tek, "Son nefesimize kadar halkımız yanında olacağız. Direneceğiz mücadelemizi vereceğiz. Bu karar tesadüf değil, siyasi bir karardır. Türkiye devletinin siyasetinin devamıdır. Bu saldırı sadece HDP 'ye değil kürt halkına saldırıdır” dedi.

ÇERKEZOĞLU: EŞİTLİĞİ, ÖZGÜRLÜĞÜ, ADALETİ DİRENEREK KURACAĞIZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu iktidarın ayakta kalmak kayyum atayarak halkın iradesine saldırdığını belirterek "Diyarbakır, Van, Mardin’de yapılan bu darbe aslında tüm Türkiye halklarının demokrasi mücadelesine yapılmış bir darbedir. O nedenle bu gün Van’a Diyarbakır’a, Mardin’e sahip çıkmak, Türkiye’ye sahip çıkmaktır. Kayyumlar sürecinde daha önce de yaşadık şimdi de yaşıyoruz ki, halkın iradesinin gasp edilmesini sonu işsizliktir. Belediyedeki işçi arkadaşlarımız işten çıkarılmaya başlandı. Halkın iradesinin gasp edilmesinin sonucu açlıktır, yoksulluktur. Halkın iradesinin gasp edilmesinin sonucu yalandır, talandır, yolsuzluktur, hırsızlıktır. Bütün bunlar ortaya çıkmış, bütün Türkiye’nin vicdanına mahkum edilmiştir. O nedenle bu gün artık Türkiye’de korunacak bir demokrasiden değil yeniden kurulacak bir demokrasiden bahsediyoruz. Bu ülkeye eşitliği özgürlüğü adaleti barışı faşizme karşı direnerek kendi ellerimizle kurarak inşa edeceğiz” dedi.

MAÇOĞLU: HERKES DEMOKRASİ SORUNUNA KARŞI MÜCADELE ETMELİ

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise ülkede yaşanan demokrasi sorununa karşı birlikteliğin önemine dikkat çekti. Maçoğlu, “Emine Bulut nezrinde bütün kadınların vicdanı, Hasankeyf ve Kaz Dağları nezrinde bütün doğanın vicdanı, Van, Mardin, Diyarbakır nezrinde bütün demokrasi vicdanının burada olduğunu biliyoruz. Biz Diyarbakır halkının bu vicdana sahip çıkacağını çok iyi biliyoruz. Herkes iyi bilsin ki bu vicdan bütün halklar bir araya gelerek işçilerin, ezilenlerin, yoksulların, emek cephesinin mutlak bir araya gelerek üstesinden geleceğini biliyoruz. Bu ülkedeki herkes bu coğrafyadaki demokrasi sorununa karşı mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

Öte yandan belediyelere kayyum atanmasıyla eş zamanlı düzenlenen operasyonlar kapsamında Diyarbakır’da gözaltına alınan aralarında Mezopotamya Ajansı editörü Ziyan Karahan’ın da bulunduğu 84 kişinin tamamı serbest bırakıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


ELAZIĞ'DA BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ

HDP Elazığ İl Örgütü, Hozat Garajı'nda düzenlediği basın açıklamasıyla kayyum atamalarına tepki gösterdi.

Açıklamada konuşan HDP Elazığ Eş Başkanı Baki Yıldırım "Diyarbakır'da yüzde 63, Mardin'de yüzde 56 ve Van'da yüzde 53 oyla seçilmiş belediye eş başkanlarımız, çeşitli hukuksuz gerekçelere dayandırılarak iktidar eliyle görevden alınmış ve yerlerine kayyum atanmıştır. Bu yeni ve açık siyasi bir darbedir” dedi.

İktidarın politikalarının ve kayyum atamalarının Türkiye’nin her yerindeki seçilmişlere yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Yıldırım, "O yüzden de tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz” dedi.

HDP Milletvekili Musa Farisoğulları da mücadenin birlikte yürütülmesi gerektiğini, kayyumun sadece Kürt halkının iradesini gasbetmekle kalmayıp tüm Türkiye’yi saran bir sorun olduğunu söyedi. (Elazığ/EVRENSEL)


DERSİMLİ KADINLARDAN KAYYUMLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

 

Dersim Kadın Platformu da kayyum atamalarına karşı basın açıklaması düzenledi. Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan açıklamada platform adına konuşan Özlem Toprak, iktidarın seçimle kazanamadığı belediyeleri kayyum atayarak yasa dışı bir şekilde ele geçirdiğini söyledi.

Yapılanın halkın iradesini gasbetmek, zorbalıktır ve darbe olduğunu ifade eden Toprak "Kadınların ve bütün halkımızın iradesinin, tercihinin, varlığının gaspı olan bu kararı asla kabul etmiyoruz" dedi.

Kayyum atanan belediyelerde ilk olarak kadın kazanımlarının hedef alındığını söyleyen Toprak "Biz Dersimli kadınlar olarak bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek hep birlikte güçlü bir yanıt verebileceğimize inanıyoruz. Biz sözümüzün arkasındayız: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, direneceğiz. Bütün kadın arkadaşlarımızı, kadın mücadelesi veren bütün kurumları ve halklarımızı o belediyeleri var eden kadın emeğine ve iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.

Kadınlar açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den kadayıf videosu: Bir fil ne kadar kadayıf yiyebilir?

SONRAKİ HABER

Taraf gazetesi davasında Mehmet Baransu yazılı savunmasını sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...