24 Ağustos 2019 11:37
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2019 16:33

Barolardan iktidara uyarı: Kadın cinayetlerini durdurun

Emine Bulut cinayetine ilişkin açıklama yapan Ankara ve İzmir baroları, cinayetlerin hükümetin uyguladığı politikalardan kaynaklandığını vurguladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir Barosu, Kırıkkale’de Emine Bulut’un boşandığı eşi tarafından hunharca katledilmesinin ardından yaptığı açıklamada iktidara seslenerek “Yıllardır uyguladığınız kadın politikaları ve her alanda yükselttiğiniz şiddet dilinin sonunda bir kadın daha öldürüldü. Eserinizi beğendiniz mi?​” diye sordu. Ankara Barosu da kadına yönelik şiddete karşı yasal düzenleme ve her türlü yükümlülüğün devlet tarafından yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

İZMİR BAROSU: ESERİNİZİ BEĞENDİNİZ Mİ?

İzmir Barosu, yıllardır uygulanan kadın politikaları ve her alanda yükseltilen şiddet dilinin sonunda bir kadının daha öldürüldüğüne dikkat çekerek “Eserinizi beğendiniz mi? Dört yıl önce boşandığı eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut’un çığlıkları, kadınların haklarını gasbetmek için toplandığınız kulis odalarından, suni erkek mağdurlarınızın yanından duyulmuyor mu? Artık ‘Ölmek istemiyorum’ çığlıklarını duyun ve kadınların kazanımlarını ellerinden almaya uğraşmak yerine ölümleri durdurun” denildi.

‘YASANIN VARLIĞI YETMİYOR, UYGULANMALI’

Eski İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Yöneticisi Av. Nuriye Kadan, şiddetin uzaklardan gelmediğine dikkat çekerek “Ya eş ya eski eş ya eski sevgili. Abiden, babadan, amcadan geliyor” dedi. Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine her kesime eğitim verilmesi gerekliliğine vurgu yapan Kadan “Bu eşitlik sağlandığı oranda cinayetlerin azaldığını göreceğiz” diye konuştu. Kadını koruyan 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesinin etkin bir şekilde kullanılması, uygulanması gerektiğini belirten Kadan “Yasanın sadece varlığı yetmiyor, uygulanması gerekiyor. Tedbir kararını, koruma ve önleme, uzaklaştırma kararlarını bile zor almaya başladık. Yasa gereği bu kararlar 6 ayı geçemez deniliyor ama 2 hafta, 3 hafta, en fazla 2 ay verilmeye başlandı. Yasanın çok etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ANKARA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİNDEN TEPKİ

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezinin açıklamasında ise kadın cinayetlerinin normalleştiği, kadına yönelik şiddetin artık sınır tanımadığı, küçük bir çocuğun annesinin öldürülmesine ‘Anne lütfen ölme’ diye yürekleri parçalayan feryat edişinin sıradanlaştığı vurgulandı. Emine Bulut’un ölümünün kadınları erkek şiddetinden koruyacak 6284 sayılı Yasa’nın hayati önemde olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çekilerek “Yasanın sınırlandırılması anlamında yapılacak müdahaleler kadınların daha fazla ölmesi anlamına gelecektir” denildi. Açıklamada, kadına yönelik şiddete karşı yasal düzenleme ve her türlü yükümlülüğün devlet tarafından yerine getirilmesi gerektiğine işaret edildi.

KADIN CİNAYETLERİNDE ARTIŞ VAR

CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 2019’un ilk 7 ayında 245 kadın cinayeti yaşandığını ifade etti. Karabıyık, kadın cinayetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 4, son 7 yılda yüzde 1400, kadına şiddet davalarının yüzde 366, cinsel tacizin yüzde 449, kadın cinayetlerinin yüzde 566 arttığını vurguladı. Son 3 yılda ise öldürülen kadın sayısı ise en az 1391.

‘17 YILLIK İKTİDARINIZDA KAÇ KADIN KATLEDİLDİ?​’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emine Bulut’un katledilmesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a kadın cinayetleri ile ilgili yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Ağbaba, Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artık toplumsal bir sorun haline geldiğini belirterek “Türkiye’de hemen her gün ortalama 3 kadın ne yazık ki kadın cinayetlerine kurban gidiyor” dedi. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin AKP iktidarı döneminde ne yazık ki önüne bir türlü geçilemediğine dikkat çekerek “2002-2019 yılları arasında kaç kadın gördüğü şiddet sonucu yaşamını yitirmiştir?​” diye sordu.

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman da boğan Emine Bulut cinayetine ilişkin açıklama yaptı. Ağırman, “Kadınlara sınırlandırılmış hak ve görev tayin eden söylemler, cinayete azmettiriyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta sendika ve kadınların kayyum eylemleri polislerce engellendi

SONRAKİ HABER

Ankara Emek Gençliği: Yurtlara değil burslara zam yapılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...