19 Ağustos 2019 11:09
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2019 12:31

Kitle örgütleri kayyum darbesine karşı dayanışma çağrısı yaptı

Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyum atanmasına tepki gösteren kitle örgütleri, kayyum atamasına karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van, Diyarbakır ve Mardin'de halkın seçtiği belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyum atanmasına tepki gösteren kitle örgütleri, halk iradesinin gasbediliğini belirtti ve dayanışma çağrısı yaptı.

İHD VE TİHV: "BARIŞ VE DEMOKRATİKLEŞME ÇABALARINA DARBE"

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ortak yaptığı açıklamada, belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine valilerin atanmasını "Siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa ve yetkilerle ele geçirme operasyonu" olarak niteledi.

İçişleri Bakanlığının gerekçesinde yer alan durumun geçici olduğu, böyle bir durumda belediye başkanlığına belediye meclisinden bir kişinin seçilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Ancak bunun yapılmayıp doğrudan doğruya valilerin görevlendirilmesi tam anlamıyla bir OHAL işlemidir” denildi. Halk iradesine müdahalenin barış çabalarının yapılmak istendiği bir döneme denk getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Böylesi dönemlerde siyasi iktidarın tamamen güvenlikçi politikaları devreye sokması anlaşılır değildir. Halkın iradesine bu kadar fütursuzca müdahale edilmesiyle barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulmuştur. Siyasi iktidarı kayyum atamalarından vazgeçmeye, seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye, tüm yurttaşları demokrasiyi, korumaya ve iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

PSAKD: HALK İRADESİ GASBEDİLEMEZ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi de açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"31 Mart iradesinde bu haksız, keyfi, kibirli ve zorbaca yönetim tarzına dur diyen bölge halkı AKP iktidarına gerekli cevabı sandıkta vermiştir. Ancak bugüne kadar hep “millet iradesi” diyerek yaptığı bütün haksızlıkları meşrulaştıran AKP iktidarı söz konusu olan Kürtler olunca millet iradesini ayaklar altına almaktan çekinmemiş ve seçmen iradesini hiçe sayarak Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atamıştır. Bizler bu hukuksuz, haksız ve keyfi uygulamaya karşı bölge halkının ve seçilmiş iradenin yanında olduğumuzu açık bir şekilde ilan ediyoruz. Tüm halkımıza ve başta CHP olmak üzere bütün muhalif partilere, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine de HDP ile dayanışma çağrısı yapıyoruz. Eğer bugün bölgede yaşananlara gerekli tepki verilmezse yarın aynı şeylerin ülkenin diğer bölgelerinde de yaşanılması kaçınılmazdır. Bu yüzden dayanışma içinde olma ve hep birlikte mücadeleyi büyüterek bu zorbalığa karşı durmak zorundayız. Bizler Pir Sultan Abdal yoldaşları olarak yaşanan bu hukuksuzluğa karşı bölge halkı ve HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz ve halk iradesinin hiçe sayılarak Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasını protesto ediyoruz."

PSAKD Genel Merkezi, bütün muhalif partilere, sendikalara, kitle örgütlerine HDP ile dayanışma çağrısı yaptı. Açıklamada, mücadele çağrısında bulunularak, "Yaşanan bu hukuksuzluğa karşı bölge halkı ve HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz ve halk iradesinin hiçe sayılarak Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasını protesto ediyoruz. Halk iradesi gasbedilemez" denildi.

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ: BAŞKANLAR HIZLA GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİ

Mülkiyeliler Birliği de kayyum atanmasına tepki gösterdi. İçişleri Bakanlığının bu kararıyla seçmen iradesini gasbettiği belirtilen açıklamada, siyasi iktidar tarafından makbul görülmeyen tüm muhalif belediyeler için ağır bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Seçilmiş belediye başkanlarının hızla görevlerine iade edilmesi ve bu uygulamaya son verilmesi siyasal yaşamımız için hayati önem taşımaktadır” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çocukları istismara uğrayan anneden çağrı: Kadınlar susarsa bu olaylar artar

SONRAKİ HABER

DEÜ GSF öğrencileri Narlıdere Kampüsü'nde nöbete başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...