19 Ağustos 2019 09:21
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 13:52

Sendika ve meslek odalarından kayyum tepkisi: Demokrasiye ağır bir darbe

KESK, DİSK ve TMMOB Diyarbakır, Mardin ve Van'da seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına açıklama yaparak tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP'li 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına "Siyasal bir darbe" diyen KESK'ten "Alışmadık, alışmayacağız, alıştıramayacaklar" açıklaması gelirken, DİSK "Demokrasiye ağır bir darbedir" yorumu yaptı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da yaptığı açıklamda, "Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması sadece halk iradesine değil, halkın demokrasiye ve seçimlere olan inancına da darbe vurmaktadır" dedi. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) de kayyum atamalarına tepki göstererek "Ne yaparlarsa yapsınlar topluma gerçekleri anlatmaya çalışacak insanlar, vicdanlar susturulamayacaktır" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da kayyum atamalarına ilişkin açıklama yaptı.

KESK: ALIŞMADIK, ALIŞMAYACAĞIZ, ALIŞTIRAMAYACAKLAR

KESK'in yaptığı yazılı açıklamada, AKP’nin seçimleri anlamsızlaştırmaya ve ortadan kaldırmaya çalıştığı belirtilerek, "Seçilmelerin üzerinden henüz dört ay geçmemiş iken, daha geçmiş dönemin bilançosunu çıkartmakla uğraşırlar iken, büyük bir gürültü ve binlerce polisin operasyonuyla görevden alınmalarının hukuki bir dayanağının olmadığı görülüyor. Öne sürülen gerekçelerin hiçbiri inandırıcı olmadığı gibi seçimlerden önce ‘gerekirse yine kayyum atayacağız’ denildiğini de unutmuş değiliz. Benzer bir tehdidin İstanbul seçimleri sürecinde de yapıldığını göz önüne aldığımızda kayyum politikasının genişleyerek devam edeceğini düşünmekteyiz" denildi.

Kayyum ataması ile halk iradesinin açıkça hiçe sayıldığının ifade edildiği açıklamanın devamında şunlar denildi:

"Üç büyükşehir belediye başkanının da yüzde 50’lerin çok üzerinde oy aldığı düşünüldüğünde vahim bir siyasal darbe ile karşı karşıya olduğumuz görülmektedir. Biliyoruz ki, kayyum politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Bu durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de demokrasiye yapılan darbeleri kabul etmedik, etmeyeceğiz. Alışmadık, alışmayacağız, alıştıramayacaklar. Bu hukuksuz, bu antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz."

DİSK: DEMOKRASİYE AĞIR DARBE

Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine daha önce de atanan kayyumları hatırlatarak İçişleri Bakanlığı kararına tepki gösteren DİSK, resmi sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaştı: "Dört ay önce yapılan seçimde halkın iradesinin tecelli ettiği Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atandı. Halkın iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuzluk demokrasiye ağır bir darbedir."

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "OHAL döneminde de yüze yakın belediyeye kayyum atanmış, bu belediyelerde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi 3 bine yakın işçi arkadaşımız haksız-hukuksuz bir biçimde işlerinden edilmişlerdi. Halkın iradesine karşı atanan kayyumlar, işçilerin iradesi üzerine de baskı kurmayı, üyelerimizi yandaş sendikalara geçirmeyi görev bilmişlerdi. Haksız hukuksuz biçimde işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyetleri giderilmezken yeni mağduriyetler yaratılması, halkın seçme ve seçilme hakkına, işçilerin işine ekmeğine el uzatılması kabul edilemez" dedi.

TMMOB: HALKIN DEMOKRASİYE VE SEÇİMLERE OLAN İNANCINA DARBE

"Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması sadece halk iradesine değil, halkın demokrasiye ve seçimlere olan inancına da darbe vurmaktadır" diyen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasını kınıyoruz. Belediye başkanları hakkında yürütülen adli-idari soruşturmalar bahane edilerek yapılan bu görevden almaların demokrasiyle ve hukukun üstünlüğü anlayışıyla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Koramaz sözlerine şöyle devam etti:

"31 Mart seçimlerinde halkın büyük desteğiyle seçilen Belediye Başkanlarının, Cumhurbaşkanı tarafından atanmış İçişleri Bakanının kararıyla görevden alınarak yerlerine yine Cumhurbaşkanı tarafından atanmış Valilerin getirilmesi, AKP’nin demokrasiye ve halk iradesine bakışının özetidir. Cumhurbaşkanının kararının, halkın iradesinden üstün görüldüğü bu anlayış, benzerlerini darbe dönemlerinde gördüğümüz faşizan bir yönetim zihniyetinin ürünüdür.

Belediyelerin seçilmişler tarafından değil, kayyumlar tarafından yönetilmek istenmesine karşı en büyük tepki, 31 Mart 2019 seçimlerinde bizzat halk tarafından verilmiştir. Yerel seçimlerde yaşadığı büyük yenilgiye rağmen AKP’nin, seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak kayyum rejiminde ısrar etmesi sadece halk iradesine değil, halkın demokrasiye ve seçimlere olan inancına da darbe vurmaktadır. Sandıkta kaybedileni demokrasi dışı yollarla gasp etmeye çalışmak, bunu alışkanlık haline getirmek, tek adam rejiminin siyasal ahlak düzeyinin de göstergesidir.

Geçtiğimiz dönemde yine antidemokratik biçimde atanan kayyumların yerel yönetimleri uğrattıkları zararın bilançosu ortadadır. Halkla hiçbir bağı olmayan, halka karşı hiçbir sorumluluk duygusu taşımayan kayyumlar sadece demokrasiye değil, atandıkları yerel yönetimlere de büyük ve kalıcı zararlar vermektedir.

Yaşanan bu demokrasi ayıbından, halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuk dışı yollarla, baskı ve zor yöntemleriyle muhalif siyasetçileri etkisizleştirme anlayışı terk edilmelidir. Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan derhal görevlerine iade edilmelidir."

TYS: VİCDANLAR SUSTURULAMAZ

TYS de yaptığı açıklamayla kayyum atamalarına tepki gösterdi. Halkın her geçen gün daha fazla yoksulluğa ve eğitimsizliğe mahkum edildiğini belirtilen açıklamada, "İktidarın iddia ettiği gibi bu ülkenin ‘beka’ sorunu varsa bu iktidarın amentü gibi bellediği, neoliberal ve zengini daha zengin eden ekonomik politikalar, ülkenin emekçisini, üreticisini üretimden kopararak ülkeyi dışarıdan gelecek paralara, dövize mahkûm eden siyasetten kaynaklanıyor. İktidar; bu gerçekleri topluma anlatmaya çalışan muhalif yapı ve bireyleri de yönelttiği faşizan baskılarla susturmaya, gerçekleri gözlerden kaçırmaya, gizlemeye uğraşıyor" denildi.

Dört ay önce devletin denetim organlarından geçerek aday olabilen ve yüksek oy yüzdesiyle seçimi kazanan belediye başkanlarının "Teröre hizmet ettikleri" gerekçesiyle görevden alınmalarının temelsiz olduğu vurgulanarak, “Ülkeyi yöneten antidemokratik koalisyonun ortaklarının yalanlarına insanlarımız teslim olmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar topluma gerçekleri anlatmaya çalışacak insanlar, vicdanlar susturulamayacaktır. Kalemlerimizle biz buradayız” ifadesinde bulundu. 

28 BARODAN ORTAK TEPKİ: KARAR İDARİ DARBEDİR

İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Bursa, Antep’in de dahil olduğu 28 baro ortak açıklama yaparak İçişleri Bakanlığının Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırması ve yerlerine kayyum atamasına ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.

Darbe sonrası hayata geçirilen hukuksuzlukların bugün de uygulamaya konulduğunu söyleyen 28 baro, “OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi” denildi. Kararın en hafif tabiriyle idari bir darebe olduğu vurgulanan açıklamada, "Görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi: Kayyım halk iradesine ve demokrasiye darbedir

SONRAKİ HABER

Barolardan ‘kayyum’lara ortak tepki: Karar idari bir darbedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...