13 Ağustos 2019 10:06

"Güvenli bölge"nin ayrıntıları yansıdı: Derinlik ve genişlik muamması sürüyor

Türkiye ve ABD arasında Suriye'ye dair imzalanan üç maddelik mutabakata dair belirsizlikler sürerken “güvenli bölge” konusunda farklı bilgiler gündeme getirildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye ve ABD arasında imzalanan üç maddelik mutabakatın oluştuğu toplantı üç gün sürdü. Toplantının maddeleri kamuoyuna aktarıldı ancak hâlâ belirsizlikler mevcut. Mezopotamya Haber Ajansı ABD’li yetkililerin yanı sıra NATO’nun 6 üst düzey komutanının da katıldığı toplantıda, “güvenli bölge” konusunda 5 kilometre derinlik, 100 kilometre genişlikte anlaşıldığını öne sürdü. Demirören Haber Ajansı ise, derinlik ve genişlik konusunda henüz bir anlaşma olmadığını yazdı.  DHA, Türkiye’nin 35-40 kilometre derinlikte ısrar ettiğini, ABD’nin ise 17-20 kilometre ile sınırlandırılmasını istediğini ifade etti.

Mezopotamya Ajansından Nazım Daştan, Ankara’da 3 gün süren toplantının ayrıntılarını yazdı. Kuzey ve Doğu Suriye için anlaşmaya varılan bölge, Girê Spî’den (Tel Abyad) Serêkaniyê’ye (Resulayn) kadar uzanan bölge. Uzunluğu yaklaşık 100 kilometre olan bölge içerisinde birçok köy ve mezra da bulunuyor. Bu alandan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) beş kilometre geri çekilecek, bölgenin denetimi kentlerde kurulan yerel askeri meclislere devredilecek.

KOALİSYONLA BİRLİKTE DEVRİYE

Belirlenen bölgede, Uluslararası Koalisyon güçlerinin denetiminde gözlem noktaları kurulması kararlaştırıldı; bölgede bulunan ağır silahlar ise 20 kilometre geriye çekilecek. Bölgedeki tüm devriyelerin koalisyon merkezinin bilgilendirilmesi ve onayıyla yapılması da karar altına alındı. SDG, bölgede gözlem noktalarının oluşturulmasını, koalisyon güçlerinin denetiminde olması şartıyla olumlu yaklaştı.

"TEK TARAFLI EYLEM" OLMAYACAK

ABD ve Türkiye arasındaki varılan anlaşmanın dikkat çeken diğer başlıklarından biri ise bölgede “tek taraflı eylem” yapılmaması kararı. Yani, bu anlaşmanın sonucuna göre, Türkiye de tek başına operasyon yapmayacak.

SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ

Varılan anlaşmanın önemli maddelerinden bir diğeri de, Türkiye’nin sürekli “Ülkelerine dönmelerine izin verilmiyor” dediği Suriyeli mültecilerin durumu. Bu konuda da taraflar anlaşmaya vardı ve Suriyelilerin dönmesi konusunda ortaklaşıldı. Ülkelerine dönecek olanların herhangi bir yapı ve güç denetiminden ziyade sivil olarak yerleşim yerlerine dönebilecekleri konusunda hemfikir olundu.

MÜŞTEREK HAREKET MERKEZİ

Bu kapsamda Türkiye’de kurulacak olan “Müşterek Hareket Merkezi” için ABD’li askerler Urfa’ya geldi. Söz konusu merkez, anlaşmanın devreye girmesiyle yaşanacak gelişmeleri takip etmek için kuruldu.

Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge oluşturulmasına yönelik varılan mutabakatın ardından sınır hattında da hareketlilik başladı. Demirören Haber Ajansı da (DHA) edindiği bilgileri paylaştı. DHA Türkiye ve ABD askerlerinin Suriye sınırındaki Urfa’nın Akçakale ilçesinde inceleme yaptığını bildirdi. DHA’nın haberine göre; Müşterek Hareket Merkezinde görev yapmak üzere ABD’den yeni askerlerin Urfa’ya geleceği, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgede ortak devriye görevi yapacak olan Türkiyeli askerlerin ise Ankara’da dil eğitimi almaya başladığı ifade edildi. Müşterek Hareket Merkezinin de Akçakale ilçesinde kurulması yönünde görüş ağırlığı var.

DERİNLİĞİN KAÇ KİLOMETRE OLACAĞI TARTIŞILIYOR

Öte yandan ABD ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerde güvenli bölgenin derinliğinin kaç kilometre olacağının da halen tartışıldığı belirtildi. Türkiye'nin 35-40 kilometre derinlik olmasını, ABD’nin ise Türkiye sınırından itibaren derinliğin 17-20 kilometre ile sınırlandırılmasını istediği öne sürüldü. Müşterek Hareket Merkezinin kurulması öncesinde oluşturulacak derinliğin de netlik kazanacağı ve tüm planlamaların buna göre yapılacağı bildirildi.

Mutabakatta Türkiye’nin tek başına operasyon yapamayacağı ifade edilirken DHA, TSK’nin masasında Afrin operasyonu gibi tek başına operasyonun da durduğunu bildirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya’da 3 ilçede rüzgar nedeniyle deniz yasağı

SONRAKİ HABER

ABD göçmenlere devlet desteğini kesecek, oturum izni vermeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...