12 Ağustos 2019 15:19
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ağustos 2019 11:33

Kamu işçilerini ilgilendiren TİS'te anlaşma: 2019'da yüzde 8+4; 2020'de 3+3

Kamu işçilerini ilgilendiren toplusözleşme sürecinde anlaşma sağlandı. Zam oranı 2019 için yüzde 8+4; 2020 için yüzde 3+3 olarak belirlendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

KHK ile geçişleri yapılanlar dahil edildiğinde 500 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplusözleşmesi bayram günü yapılan bir toplantıyla imzalandı. Teklifini yüzde 5+4’le başlatan hükümet tarafından yapılan açıklamada “Yüzde 8+4’te anlaşmaya varıldı” denirken, seyyanen 300 lira ve ilk 6 ay yüzde 15 talep eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise “Söylenecek her şeyi sayın bakan söyledi. Ben imza atacağım bunun altına” dedi.

Önceliklerinin işçileri enflasyona ezdirmemek olduğunu savunan Çalışma Bakanı Selçuk, “Yıl genelinde zamlar yüzde 19’ları aşmış durumda” dedi. Masaya yüzde 15’le oturan ve talep ettiğinin yarısına imza atan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise “Söyleyecek bir şeyim yok, imza atacağım” dedi.

Sözleşmeyi yorumlayan Evrensel Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu ise "TÜİK, 12 aylık ortalama enflasyon oranını bize 19.91 olarak sunmaktadır. Ayrıntılara baktığımızda ev eşyasında, gıdada, konut ve ulaşımda artışlar yüzde 20 ila 28 arasındadır. Emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyon oranları bunlardır. Kasımdan itibaren enflasyonda artış yaşanacaktır. Bu, krizin yükünü emekçilerin üzerine yıkmaktan başka bir anlam ifade etmez" dedi.

Bayramın ikinci günü Hükümet tarafından yapılan çağrıyla Türk-İş yönetimi alelacele Ankara’da Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’la görüştü. Akşam saatlerinde biten toplantı sonrası yapılan basın toplantısında konuşan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Brüt 3 bin 500 lira altında ücret alan işçilere, brüt 3 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde 150 lira seyyanen zam. 2019’un ilk altı ayı yüzde 8 ikinci ayı yüzde 4 oranında zam yapılacak. Kamu işçilerimiz ocak ayında 6,69 oranında enflasyon farkı da almışlardı. Yıl genelinde yüzde 19’ları aşmış durumda. 2020’de ise ilk altı ay yüzde 3 ikinci altı ay yüzde 3, enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını da alacaklar. Bu sözleşme bayram gününde hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ATALAY: İMZA ATACAĞIM

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise “Söylenmesi gereken her şeyi söylediniz. Karar sürecinde yönetim kurulu, koordinasyon kurulu, 16 genel başkan var. Benim söyleyecek hiçbir şeyim yok, imza atacağım bunun altına” dedi.

YÜZLERCE İŞÇİ SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİ

Türk-İş’in Twitter hesabından “Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020’deki toplu iş sözleşmesi üzerinde anlaştı. Ücreti 3 bin 500 TL’nin altındaki işçiye 150 TL iyileştirme, tüm işçilere bu yıl için yüzde 8+4, 2020 için yüzde 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılacak” paylaşımının altına yorum yapan yüzlerce işçi anlaşmaya tepki gösterdi. Tepkilerden bazıları şu şekilde:

- Yazıklar olsun. Bu kadar mı ha, işçinin değeri bu kadar mı? Bu rakamı reva gören bakanlık da hükümet de, bu rakamlara imza atan sendika ve konfederasyon da... Hepinizi Allah kahretsin. Şu andan itibaren işçi ve işçi ailelerinin vebali hepinizin boynundadır.

- Taşeron firma işçilerinden daha kötü durumdayız. Başkan seni kim tehdit ettiyse hemen açıkla ve istifa et.

- Tamam vazifenizi iyi yaptınız. Dönün şimdi deri koltuklu makam odalarınıza, lüks araçlarınızla. Çay kahve muhabbetine... İşçiyi emekçiyi nasıl düdükleriz işverenle birlikte muhabbetlerine... Ay başında da 25 bin TL maaş... İyi değil mi böyle?

- Millet tiksindi sizden, inin şu garibanın sırtından, çıkarın o pis ellerinizi cebimizden... Zehir zıkkım olsun hakkım.

- Bindiğiniz lüks arabalar, sürdüğünüz şatafat, aldığınız dolgun maaşlar zıkkım olsun. Utansanız renginiz kızarmaz sararır,tıpkı sendikanızın rengi gibi sarı olursunuz.

- Böyle bir zam ve sözleşmeye mi, yoksa Türk-İş gibi bir ‘sendikaya’ her ay, daha maaşımız elimize geçmeden verilen aidata mı üzülelim?

KRİZİN YÜKÜ EMEKÇİYE

Evrensel Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu imzalanan kamu toplusözleşmesini şöyle yorumladı:
“İşçi konfederasyonu Türk-İş’in ilk talebiyle imzalanan ilk toplusözleşme arasında çok büyük bir uçurum oluştu. İlk 6 ay için yüzde 15 isteyen Türk-İş 8+4’e imza attı. Bu işçilerin ve patronların uzlaşması olarak değerlendirilemez. Bu emekçileri açıkça yoksullaştırmaktır. TÜİK, 12 aylık ortalama enflasyon oranını bize 19.91 olarak sunmaktadır. 12 aylık ortalamaların ayrıntılarına baktığımızda emekçilerin durumunu çok daha net görmekteyiz. Zira ev eşyası fiyatlarında artış oranı yüzde 28’in üzerinde, gıdada artış ortalama oranı yüzde 26’nın üzerinde, ulaşım ve konutta ise yüzde 20’ler civarındadır. Emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyon oranları bunlardır. Yüzde 5’lik, yüzde 10’luk artış oranlarının bu yoksullaştırmayı telafi etmesi mümkün değildir.

ENFLASYON YÜKSELECEK

Enflasyon baz etkisiyle düşmüş gibi olsa da kasımdan itibaren enflasyonda artış yaşanacaktır. Elektriğe yüzde 45, doğal gaza yüzde 35’ler civarında zam gelirken, kağıt üzerindeki rakama bakıp emekçilerin gerçek enflasyonu göz ardı edilerek yapılan artışlar ancak ve ancak emekçilerin yoksulluğunu derinleştirir. Önümüzdeki yıl için yüzde 3+3 gibi bir zam ön görmek, merkez bankasının hiçbir zaman tutturamadığı enflasyon oranına işçileri mahkum etmek, krizin yükünü emekçilerin üzerine yıkmaktan başka bir anlam ifade etmez. Kamu işçisine dayatılan bu düşük zamlı sözleşme, yakında memurlara da düşük zam dayatılacağının göstergesidir. Hükümet bir kez daha göstermiştir ki kriz ve enflasyonla mücadeleyi emekçilerin sırtına yıkma noktasında kararlıdır.”

TÜRK-İŞ YÜZDE 15’LE BAŞLADI YARISINA İMZA ATTI

Kamu toplu sözleşmeleri başlamadan önce taleplerini açıklayan Türk-İş en düşük ücretin 3 bin 500 liraya yükseltilmesini, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti. Ancak Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın “Söyleyecek bir şeyim yok, imzalayacağım” dediği oranlar, Türk-İş’in talep ettiğinin yarısına denk geliyor.

HÜKÜMET BAŞTAN BERİ İŞÇİYLE DALGA GEÇTİ

Hükümetin kamu toplusözleşmesine ilişkin ilk ücret teklifi yüzde 5+4 olmuştu. Daha sonraki görüşmelerde ise Hükümet birer puan artırarak önce yüzde 6+4, sonra yüzde 7+4 teklif etmişti. Türk-İş ise bunun üzerine eylem kararı aldığını duyurmuştu. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de fabrikalara sıçrayan orman yangını söndürüldü

SONRAKİ HABER

Can Yücel 20'nci ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...