11 Nisan 2011 05:19

Halk seçeneksiz değil

Genel seçimlere bağımsız adaylarla girecek olan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adaylarını açıkladı. BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş Hakkari’den, Gültan Kışanak Siirt’ten, DTK Eş Başkanlarından Ahmet Türk, Mardin, Aysel Tuğluk ise Van'dan aday oldu. Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise İstanbul’

Halk seçeneksiz değil
Paylaş

39 ilden gösterilen 61 aday arasında Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Tunç, Sırrı Sakık, Akın Birdal, Hasip Kaplan, Hatip Dicle ve Selma Irmak gibi isimler de var. Diyarbakır’da Cegerxwin Kültür Merkezi’nde yapılan ve aralarında BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ile DTK Eş Başkanı Ahmet Türk’ün de bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı basın toplantısında emeğin hakları, barış, demokrasi ve özgürlükler için tüm halk kesimlerine ‘Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayları etrafında birleşme çağrısı yapıldı.

39 İLDEN 61 ADAY

Cegerxwin Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında bir çok aday hazır bulunurken, adaylık için istifa eden BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk divanda yer aldı. Toplantıda açıklamayı ise Kışanak yaptı. “Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku” olarak seçimlere bağımsız adaylarla girme kararı aldıklarını hatırlatan Kışanak, 61 bağımsız aday ile 39 ilde seçimlere katılacaklarını söyledi. Siyasal konjonktür itibariyle 12 Haziran seçimlerinin önemli olduğunu ifade eden Kışanak, “Tarihsel olarak birikmiş sorunlarımızın, artık köklü çözümünün kaçınılmaz olduğu bir sürecin içindeyiz. Demokratik değişim dinamikleri, güçlü bir şekilde açığa çıkmış, örgütlü bir güce dönüşmüş ve bizleri bu tarihsel süreçte rolümüzü oynamaya davet etmiştir” dedi.

İRADESİ YOK SAYILAN EZİLENLERİN İTTİFAKI

“Türkiye Cumhuriyeti tarihi acılar, baskılar, katliamlar tarihidir” diyen Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama aynı zamanda bu zulme karşı ortaya konulan direnişlerin de tarihidir. Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku, işte bu direniş geleneğinden gelenlerin ortak bir irade ile kendi geleceklerini inşa etmeye kesin olarak karar verenlerin oluşturduğu bir bloktur. Bu klasik bir seçim ittifakı değildir. Emek, özgürlük, demokrasi ve barış hattında oluşturulan ortak mücadele iradesidir” dedi. Kışanak Blok’un Cumhuriyet tarihi boyunca iradesi yok sayılan, dışlanan, hatta yok edilmek istenen ötekilerin, ezilenlerin, yani çoğunluğu oluşturan geniş halk kesimlerinin elit, oligarşik, ırkçı, darbeci, darbe artığı yönetenlere karşı oluşturduğu bir ittifak olduğunu dile getirdi.

BİZ DE VARIZ!

Söz konusu bloğun halkı hiçbir zaman ülke yönetimine dahil etmeyen ulusalcı-milliyetçi kesimlerle başka bir statüko yaratarak yeni bir zulüm dönemini sürekli kılmak isteyen gerici milliyetçi kesimlere karşı ‘Biz de varız’ diyenlerin oluşturduğu bir direniş hattı olduğunu ifade eden Kışanak, “Bulunduğumuz bu noktada ya çatışmalı bir sürecin içine sürüklenerek hep birlikte kaybetmek ya da tüm sorunların çözümünü sağlayacak seçeneği geliştirerek hep birlikte aydınlık bir gelecek inşa etmek arasında tercih yapmak zorundayız. Umut ve tehlike aynı anda hiç görülmemiş ölçüde büyümüş olarak halkımızın karşısına bu seçim sürecinde çıkmıştır. Ancak biz umutluyuz. Çünkü 86 yıldır sorunun çözümünde tek seçenek olarak kullanılan baskı, inkar ve şiddete dayalı yöntemleri geçerliliğini yitirdiğini artık akıl ve vicdan sahibi herkes görüyor kabul ediyor” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)


DTK Eş Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, “Özlediğimiz bir tabloyu yakaladığımız için mutluyuz. Bir taraftan Kürtler arasında birliğin oluşması diğer taraftan ise emekçi, demokrat, aydın, sosyalist kesimlerin Kürtlerle birlikte yürümesi bizim için çok önemli. Hem halkların kardeşliğini savunuyoruz hem Kürtlerin geniş birlikteliği ve ortak sesini yaratmaya çalışıyoruz. Başardığımıza inanıyorum” dedi. Diyarbakır’da, 6 adayla seçime girdiklerini belirten Türk, “11 milletvekilinin 6’sına talibiz. Aslında bunu başarmak çok önemlidir. Yani Diyarbakır’da Türkiye’deki tüm partiler 5 milletvekili alıyor bütün zorluklarına rağmen bağımsızlar 6 milletvekili alıyorsa, birilerinin görmesi, anlaması bakımından da bir mesaj olacaktır. Bizim tek bir özlemimiz var o da özgür bir gelecek” şeklinde konuştu.


Levent Tüzel (EMEP Genel Başkanı-İstanbul Bağımsız Milletvekili Adayı) : Gazetemize bir değerlendirmede bulunan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Adayı Emek Partisi Genel Başkanı levent Tüzel, “Burada bir kader birliği yapıldı. Türkiye’nin geleceğine, bağımsız, demokratik, eşit haklar temelinde ortak yaşama sahip çıkmak üzere birlikte bir yürüyüşün adımı atıldı. Bu blok Türkiye’de Türk ve Kürt işçilerinin emekçilerinin, kadınlarının, gençlerinin, aydınlarının sesi olacak, onların özlemlerinin, demokrasi ve özgürlük isteklerinin, emek haklarının temsilcisi olacak” dedi. Bu blokun aynı zamanda halkın karşısına barajlar çıkartan güçlerin karşısında da bir mücadele cephesi olacağını dile getiren Tüzel, “Çok açık ki ülkemizde hem umut, hem tehlike bir arada. Çünkü ülkeyi yöneten güçler işbirlikçi sermaye güçleri, emperyalistlerin isteği doğrultusunda uluslar arası alanda boy gösteriyorlar. Ülke içerisinde de aynı şekilde bu kapitalist düzeni bir sömürü ve şiddet düzeni olarak devam ettirmek içinde ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar. O nedenle de mutlaka ve mutlaka AKP iktidarı durdurulmalı” şeklinde konuştu. “Aynı zamanda bunun karşısında ana muhalefet gücü olarak ortaya çıkan ama bir seçenek olamayan, çözüm üretemeyen CHP’nin yaydığı beklentilerde boşa çıkartılmalı” diyen Tüzel şöyle konuştu; “İnanıyorum ki ülkenin bütün emek ve demokrasi güçleri olarak sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin, çevre hareketlerinin, inanç çevrelerinin.demokratik kitle örgütleriyle bir büyük blok olarak hareket edeceğiz. Türkiye’nin çözülmemiş sorunlarını işsizliğe, sömürüye, yoksulluğa, inanç ayrımcılığına, kadınlara dönük cins ayrımcılığına, parasız sağlık ve eğitim taleplerine sahip çıkmak üzere böyle bir mücadele birlikteliği örmek üzere bu blok oluştu. Sadece seçimlerde bir başarı kazanmak değil ama seçim sonrasında da gerçek bir seçenek olacak. Türkiye’nin bir arada yaşama iradesini aynı zamanda yeni demokratik bir anayasayla halkların eşit, özgür ve kardeşçe eşit haklara dayalı biriliğini kuracak bir mücadeleyi de bu ittifak, bu blok, bu güç birliği ileriye taşıyacaktır.”


TÜM MAZLUMLARIN PLATFORMU

Sırrı Süreyya Önder (Yazar-Yönetmen İstanbul Bağımsız Milletvekili Adayı) : “Bu blokun mazlumların, emekçilerin, Kürtlerin, ezilenlerin, tüm ötekileştirilenlerin bir arada ortaklaşabilmesini, barışı talep etmesini, bunu savunma ve hayata geçirmesini sağlayan en geniş katılımlı platformdur. Bugün Türkiye’de siyasal yelpazenin hiçbir yerinde bu kadar geniş katılımlı bir temsiliyet gücüne sahip bir yapılanma yok. Bu yönüyle tarihsel, bu yönüyle çok anlamlı. Herekse hayırlı olsun.”


 MUHALEFET DİNAMİĞİ ARTACAK

Ertuğrul Kürkçü (Yazar-Mersin Bağımsız Milletvekili Adayı) : Blokun özellikle parlamenter temsil açısından bu dönem geçen dönemin iki katına yakın bir temsilciyi Meclis’e göndereceğini söyleyen Ertuğrul Kürkçü, “Bu durum oradaki muhalefetin gücünü ikiye katlayacak. Çünkü gerçek anlamda bir sosyal muhalefet, siyasal muhalefet, rejimin kendisini tartışan güç sadece BDP ve bağımsızlardı. Bu dönem bu katlanacak. Daha önemlisi bu blok bir çözüm dinamiği haline gelecek” dedi. Sosyalistlerin bu bloktaki temsil gücünün arttığını belirten Kürkçü, sosyalist hareketlerin görünürlüklerinde ve sözlerinde bir artış olacak. Sosyalistler de bir çözüm dinamiği olarak cürümlerine yakın bir yer kazanmış olacak” dedi.


BLOK TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Altan Tan (Yazar-Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı) : Altan Tan halkın bugüne kadar kendisi için mücadele eden insanları daima sahiplendiğini ve yine sahipleneceğini belirterek,  “En yüksek, en olumlu netice alınacak inşallah. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun bu seçimden güçlü çıkması Türkiye’nin, yeni bir anayasanın, demokratikleşmenin önünün açacaktır” dedi.


ADAYLARIN TAM LİSTESİ

Adayların isimleri ve seçime gireceği iller şöyle: Adana: Murat Bozlak Adıyaman: Veli Büyükşahin Aydın: Mehmet Bayraktar Ağrı: Murat Öztürk, Halil Aksoy Ankara 2. Bölge: Sadrettin Güvener Ankara 1. Bölge: Cercis Utaş Antep: Akın Birdal Ardahan: Yüksel Avşar Antalya: İhsan Nergiz Batman: Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata Balıkesir: Turan Cengiz Bursa: Mehmet Deniz Büyük Bingöl: İdris Bağluken Bitlis: Hüsamettin Zenderlioğlu Denizli: Kemal Beler Diyarbakır: Leyla Zana, Mehmet Hatip Dicle, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Şerafettin Elçi Elazığ: İsa Gürbüz Erzurum: Sabahattin Yılmaz Hakkari: Selahattin Demirtaş, Adil Kurt, Esat Canan Iğdır: Pervin Buldan İstanbul: Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Mustafa Avcı İzmir 2. Bölge: Erdal Avcı İzmir 1. Bölge: Mehmet Tanhan Kars: Mülkiye Birtane Kırşehir: Faik Karadaş Kocaeli: Emrullah Bingöl Konya: Hacı Mehmet Bozdağ Mersin: Ertuğrul Kürkçü Malatya: Gani Şavata Manisa: Nizamettin Öztürk Maraş: Mustafa Mamaklı Mardin: Ahmet Türk, Gülseren Yıldırım, Erol Dora Muğla: Şehbal Şenyurt Muş: Sırrı Sakık, Demir Çelik Siirt: Gültan Kışanak Osmaniye: Kamuran Babrak Şırnak: Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız Tunceli: Ferhat Tunç Yoslun Urfa: İbrahim Binici, İbrahim Ayhan Van: Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk Yalova: İhsan Coşkun

ÖNCEKİ HABER

İşçilerle beraber yürüyeceğiz

SONRAKİ HABER

'Arap Dünyasında Ayaklanma' Konferansı düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...