22 Temmuz 2019 03:35

Çaycuma posta dağıtım emekçileri: Postacının dayanacak gücü kalmadı

Çaycuma’da dağıtıcı sayısı yetersiz, bir dağıtıcı üç cihete bakıyor. İş yükümüz ağır olduğundan aşrı derecede yoruluyoruz, dayanacak gücümüz kalmıyor, psikolojimiz olumsuz yönde etkileniyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Enflasyon karşısında maaşlarımız eridi, gitti. Bu durumun TİS görüşmelerinde gündeme getirilip kayıpların giderilmesini istiyoruz.

PTT’de iş hacmine göre personel istiyoruz. Özellikle dağıtımda yeterli sayıda personel yok. PTT sürekli olarak kurumlarla, şirketlerle sözleşmeler yapıyor fakat bunları dağıtacak yeni personel almıyor. Kargo dahil iş çeşitliliği çok fazla. Örneğin PTT bir bankayla sözleşme yaptı. Bankanın kartlarını dağıtmakla iş bitmiyor, bankanın yapacağı işi mesela sözleşme metnini vatandaşa imzalatmayı dahi banka adına PTT çalışanları yapıyor.

Çaycuma’da dağıtıcı sayısı yetersiz, bir dağıtıcı üç cihete bakıyor. İş yükümüz ağır olduğundan aşrı derecede yoruluyoruz, dayanacak gücümüz kalmıyor, psikolojimiz olumsuz yönde etkileniyor. Normal mektupları bile zamanında teslim edemiyoruz. Vatandaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Değerimiz kalmadı. En küçük bir olumsuzlukta vatandaş bize yükleniyor, moralimiz bozuluyor.

KIYAFET VE AYAKKABI

PTT dağıtıcılarına verilen kıyafetler kalitesiz. Çok kısa sürede soluyor, naylon karışımlı olduğu için teri emmiyor, koku yapıyor. Yüzde yüz pamuk dokumalı, kaliteli kıyafetler istiyoruz. Yazlık, kışlık kıyafetler zamanında verilmiyor. Beden ölçüleri bir yıl öncesinden alındığı için bir yıl içinde kilo alma, kilo verme gibi durumlar olduğunda sıkıntı yaşanıyor.

Dağıtım sırasında 18-19 kilometre yürüdüğümüz günler oluyor. PTT tarafından bize verilen ayakkabılar ortopedik olmadığı için rahat değil. Ayakkabılar ayaklarımızı vuruyor, ayaklarımız terliyor, yara oluyor. Almanya’da posta dağıtıcılarına 2 bin liralık, kaliteli ayakkabı verilirken bize ayağımızı vuran ayakkabılar veriliyor. Bu değersizlik hissi kuruma olan aidiyet duygusunu da zayıflatıyor.

YEMEK VE YILLIK İZİN

Nüfusu 30 binin altındaki yerleşim yerlerindeki PTT dağıtıcılarına yemek ücreti verilmiyor. Bu düzenleme değiştirilmelidir.

Yıllık izinlerimizi kullanamıyoruz. İzinleri parça parça kullanıyoruz. İzin kullanıldığında yerine dağıtıcı verilmediği için tekrar işe başladığımızda iş yükümüz oldukça fazla oluyor.

PERFORMANS UYGULAMASI VE TAŞERON ÇALIŞMA

İdari hizmet sözleşmeli (İHS) olarak çalışan arkadaşlarımız aynı işi yapmalarına rağmen düşük maaş alıyorlar. Bu durumda çalışan arkadaşlarımızın performansına bakarak ek ücret veriliyor. Günde 67 tebligat yaptıklarında ancak ek ücret alabiliyorlar.

Taşeron olarak düşük ücretle çalışan arkadaşlarımız da var. Performans uygulamasına ve taşeron çalışmaya son verilerek, tüm çalışanlara kadro verilmesini istiyoruz. İşyerindeki cihet ayrım dolaplarımız eski ve kullanışlı değil. Değiştirilmesini istiyoruz. Dağıtım için elektrikli bisiklet istiyoruz.

Sendikaların hepsi hükümet karşısında birlik olmalı, taleplerimizi ortak bir şekilde savunmalılar. Birlik olunursa haklarımız daha kolay alınır.

Posta Dağıtıcıları
Çaycuma / Zonguldak

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel-Sen Şb. Yön. Nimet Armutlu: İBB emekçileri neden sendikamıza üye oluyor?

SONRAKİ HABER

Avukat Akay: 'Çözüm sürecini bitiren' Ceylanpınar davası faili meçhule gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...