14 Temmuz 2019 16:28

Mustafa Sarıgül: Munzur Gözeleri projesi, mini bir barajdır

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Munzur Gözeleri projesinin alanı tanınmaz hale getireceğini belirterek küçük bir barajın da yer aldığı projeye halkla birlikte karşı duracaklarını kaydetti.

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül | Fotoğraf: MA

Paylaş

Semra TURAN

Sahip olduğu doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Dersim’in Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Gözeleri, “turizme açılacağı” iddiasıyla bir süredir hedefte.

Bölgedeki “görüntü kirliliğini gidermek” gerekçesiyle Valiliğin koordinesinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanıp, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca geçtiğimiz günlerde onaylanan 8 milyon liralık projenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Kent halkı, belediyeler ve kitle örgütlerine danışılmadan hazırlanan proje, ahşap yoğunluklu planlansa da, Munzur Suyu’nun üzerine çelikten köprüler inşa edilecek. Yine yapılması planlanan iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında, diğeri ise Gözeler köyü yakınında inşa edilecek. "Camping stant" üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyü yakınlarında yapılacak. Projenin tamamlanmasının ardından ise gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtiliyor.

"MUNZUR GÖZELERİ DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK"

Projeyi inceleyen CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, söz konusu projenin hayata geçirilmesi halinde geriye Munzur Gözeleri diye bir şeyin kalmayacağını söyledi. Sit alanı olan Munzur Gözeleri’nin yapılaşmaya kapalı olması gerektiğini belirten Sarıgül, ancak hazırlanan projeyle bölgeye yeni yapılar yapılmak istendiğini kaydetti.

"BİR BARAJ PROJESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Projenin hayata geçirilmesi halinde birçok su kaynağının yok olacağı uyarısında bulunan Sarıgül, proje kapsamında küçük bir baraj projesi ile karşı karşıya olduklarını da söyledi. Sarıgül, “Gözelerdeki birçok su kaynağı yok olacak. Tek bir su kaynağının yok ediliyor olmasıyla bu projenin ne kadar iyi olursa olsun bizim nazarımızda yok hükmündedir. Bir kere su kaynaklarının korunması gerekir. Bazı yerlere değişik, yöreye ait olmayan büyük taşlar getirileceği, mevcut duvar ve dokuların ortadan kaldırılacağı bir proje hazırlanmış. Genel olarak küçük adacıklar olan yerler ve ağaçlar tamamen yok olacak. Mini ve küçük bir baraj projesi ile karşı karşıyayız” dedi.

"TANIYAMAZ HALE GELDİM"

Sarıgül, incelediği projede yıllardır ziyaret ettiği gözeleri tanıyamaz hale geldiğini de ifade etti. Bu duruma karşı çıktığında ise, gösterilen projenin ‘sadece bir animasyon olduğu’ savunmasında bulunulduğunu paylaşan Sarıgül, “Hazırlanan proje eğer gerçekten benim incelediğim ise, vahim bir durum. Kabul etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

"GÖZELER ALEVİ GELENEĞİNİN SER ÇEŞMESİ"

Belediye Başkanı Sarıgül, Munzur Gözeleri’nin ibadet yeri, Kızılbaş Alevi geleneğinin ser çeşmesi olduğunun da altını çizdi. Bu nedenle hazırlanan projenin ilçe halkı tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sarıgül, “Bizim inancımız gereği topraktan ve doğadan rızalık alırız. Dolayısıyla burada yapılacak her bir işlem mutlaka halkın rızalığına sunulmalıdır. Halkın talepleri dikkate alınmalıdır” diye belirtti.

Yine Vali Sonel’in bu konudaki açıklamalarını eleştiren Belediye Başkanı, şunları söyledi: “Munzur Gözelerini turizme açıyorum demek, tahribat içerikli bir söylemdir. Turizm için alt yapı gerekir. Orada ticari mekânlar açmak zorunlu olacak. Bizim karşı olduğumuz şey de buranın ticarete açılmasıdır. Eğer ticaretleştirilirse bunun ihaleleri olacak. Akabinde yandaş birilerine teslim edilecek. Bu da gözelerin yok olması demek. Turizme açılıp, ticaretleştirilmesi rantın kendisidir. Bir süre sonrada yerleşik halkın burada niyaz etmesi bile yasaklanır bir hale gelecek.”

Gözelerin halkın ‘ibadet yeri’ olduğunu vurgulayan Sarıgül, belediye olarak halk, STÖ, siyasi partiler ve inanç önderleriyle birlikte hareket edip, projenin bu haliyle hayata geçirilmesine karşı duracaklarını söyledi. (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

Eren Keskin: AKP iktidarda kalabilmek için ‘derin’ yapıyla uzlaştı

SONRAKİ HABER

Hayalet üniversiteler: İki hukuk fakülte birleşse bir fakülte etmiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...