29 Haziran 2019 08:08
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2019 21:58

İtalya’da tutuklanan Kaptan Carola Rackete için "serbest bırakılsın" kararı

Akdeniz'deki mültecileri kurtardığı gemisi Sea-Watch 3 ile İtalyan limanına yanaştığı için tutuklanan Kaptan Carola Rackete'nin serbest bırakılmasına hükmedildi.

Fotoğraf: Till Egen/Sea Watch

Paylaş

Kurtardığı mültecilerle İtalyan limanlarına yanaşmasına izin verilmeyen ve ardından İtalya’nın Lampedusa adası limanına izinsiz yanaştığı için gözaltına alınan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete'nin serbest bırakılması kararı verildi. Sicilya'daki mahkeme, Almanya vatandaşı olan Carola Rackete'nin ev hapsinin kaldırılmasına hükmetti.

HAKİM: YAPILMASI GEREKENİ YAPTI

İtalya hükümetinin aldığı kararla geçen cuma akşamından bu yana ev hapsinde bulunan Alman gemi kaptanı Rackete, ülkenin güneyindeki Sicilya Adası'ndaki Agrigento ön soruşturma hakiminin kararıyla serbest kaldı.

İtalyan hakim, savcılık tarafından, Akdeniz'de kurtardığı mültecileri İtalya'ya getirmek ve Lampedusa Adası'ndaki limana giriş sırasında Sahil Muhafaza botunun engellemelerine karşı gelerek, askerlerin hayatını riske atmakla suçlanan Rackete'nin tutuklanması için yeterli gerekçe olmadığına kanaat getirdi.

İtalyan hakim, Rackete'nin "mültecilerin hayatını kurtarmak için yapılması gerekeni yaptığını" belirtti.

SAĞCI BAKAN SALVİNİ: HAKİM ÇOK KÖTÜ BİR ÖRNEK

Diğer yandan Agrigento ön soruşturma hakiminin verdiği karara tepki gösteren İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Facebook'taki resmi hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Söyleyecek sözüm yok. İtalya'da cezaevine girmek için ne gerekiyor? Bu ülkeye dışarıdan gelen birinin, yasalara uymadan ve askerlerin hayatını riske atarak kendi bildiğini yapmasının bir suç olmaması ve serbest bırakılması beni utandırıyor. Eğer bu gece İtalyan yollarında devriye gezen bir polis arabasına herhangi biri çarparsa hakkıdır. Sayın hakim çok kötü bir örnek!" diye yazdı.

Salvini ayrıca, sivil toplum kuruluşu Sea Watch'un üyesi olan Kaptan Carola Rackete'nin sınır dışı edilmesi için tüm hazırlıkların yapıldığını açıkladı. Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen Salvini, yeni bir Rackete olayı olmaması için yeni yasa çıkaracaklarını ifade etti.

Ancak Agrigento Valisi Dario Caputo, Rackete'nin sınır dışı edilebilmesi için bir kez daha savcılık tarafından soruşturulması gerektiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Günlerce İtalya veya herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden limana kabul izni bekleyen Kaptan Rackete, herhangi bir yanıt alamayınca gemiyi İtalya’nın güneyindeki Lampedusa adası limanına yanaştırmaya karar vermişti. Mülteciyi taşıyan gemi, geçen hafta Lampedusa limanına girmeyi başarmış ancak limana yanaşınca polis güçleri tarafından kuşatılmıştı. Gemideki yaklaşık kırk Afrikalı mültecinin karaya çıkmasına izin verilmiş ve bu mülteciler, adadaki kazazede kabul merkezine götürülmüştü. Geminin kaptanı Carola Rackete ise "Savaş gemisine direnmek" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

İTALYA'DA İKTİDAR AŞIRI SAĞ PARTİLERDE

Sea-Watch 3'ün limanlara yanaşmasına İtalya’nın aşırı sağ partiler Lig ve Beş Yıldız Hareketi'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti izin vermememişti.

SEA WATCH, AİHM’YE BAŞVURMUŞTU

Alman sivil toplum kuruluşu Sea Watch, Akdeniz'de kurtardığı mültecilerden 43'ünü kabul etmeyerek denizde bekleten İtalya hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmuştu.

Sea Watch'tan yapılan açıklamada, Lampedusa Adası açıklarında bekletilen 43 mülteciyi kabul etmeyen İtalya hükümeti hakkında, insan hakları ihlali suçlamasıyla AİHM'ye başvuru yapıldığı bildirilmişti.

Strazburg'da bulunan AİHM'nin, sorunun çözümü için hem Sea Watch’tan hem de İtalya hükümetinden bazı belgeler istediği belirtilmişti.

Bu arada İtalyan basınında konuya ilişkin yer alan haberlerde, AİHM'nin "ciddi ve telafi edilemez insan hakları ihlallerinin önlenmesi için İtalyan hükümetinden söz konusu 43 mülteciyi kabul etmesini isteyebileceği" yorumları yapılmıştı.

Avrupa Birliği Komisyonunun da gemide kalan 43 mülteciye dair sorununun çözülmesi için üye ülkelere çağrıda bulunduğu açıklanmıştı.

İtalyan limanlarının, mültecileri kurtaran gemilere kapalı olduğunu her seferinde yineleyen aşırı sağ görüşlü Lig partisi lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise gazetecilere yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti:

"Avrupa Birliği, Sea Watch sorununu çözmek mi istiyor? Kolay. Gemi Hollanda'nın, sivil toplum kuruluşu Almanya'nın. Gemideki düzensiz göçmenlerin yarısını Amsterdam diğer yarısını da Berlin alsın. Korsan gemiyi biz tutuklarız."

İLK ETAPTA SADECE 10 MÜLTECİYİ KABUL ETMİŞTİ

Sea Watch, 12 Haziran'da Akdeniz'de 53 mülteciyi kurtararak kendisine ait olan, Hollanda bayraklı Sae Watch 3 gemisine almıştı. 

İtalya İçişleri Bakanı Salvini, yeni kabul ettikleri tasarı gereği, sadece kadın, çocuk ve hasta olan 10 mültecinin karaya çıkmasına müsaade etmişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek İstişare Kurulu üyelerine göreve başlamadan zam

SONRAKİ HABER

BM: Yemen'de çatışmalar 7 bin 500 çocuğun ölümüne yol açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...