13 Haziran 2019 10:49

Demir yolu kazalarının araştırılması talebi AKP tarafından reddedildi

CHP’nin tren kazaları ve bu sebeple yaşanan ölümlerin araştırılması için meclise sunduğu önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

CHP grubunun demir yollarının durumu ve yaşanan kazaların nedenlerinin araştırılması için TBMM’ye sunduğu araştırma önergesi AKP oyları ile reddedildi. CHP grubunun sunduğu önergenin gerekçelerini partisi adına anlatan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, kazanın ihmaller zinciri neticesinde oluştuğunu, ailelerini kaybeden insanların demokratik tepkilerine şiddetle karşılık verildiğini dile getirdi. Demiryolu dolgusunun tekniğe uygun yapılmadığının ve esas sorunun özelleştirme uygulamalarından kaynaklandığının belirtildiğini dile getiren Dr. Şevkin, “TCDD'ye ait raylarda yıllardır süregelen yol bekçileri uygulamasının da devre dışı bırakılması sonucu arızaları belirleyebilecek kimsenin bulunmaması diğer bir vahamettir” dedi.

“MENFEZ BAKIM İHALESİ İPTAL EDİLDİ”

Çorlu'dan geçen Halkalı-Muratlı demir yolu hattının menfez bakım ihalesinin ödenek emri çıkmaması nedeniyle iptal edildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Zira Halkalı'daki menfezlerin bakıma muhtaç hâlde olduğu, ihaleye çıkarılmasına rağmen ihalenin iptal edilmesi büyük bir talihsizliktir. Türkiye'de son yıllarda insana yatırım yerine insanlığın ranta ve kâra dönük hırsa yenik düştüğü, ne yazık ki Türkiye'de yaşanan maden facialarında, kara yollarında yaşadığımız kazalarda ve âdeta iş cinayetlerine dönüşen iş kazalarıyla karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Yağmur, sel, deprem, heyelan gibi hadiselerin birer doğa olayı olduğunu ancak insanoğlunun bilimi, teknolojiyi ve aklını kullanarak bu doğa olaylarını afete dönüşmeden engelleyebileceğini ifade eden Dr. Şevkin, “Ama ne yazık ki Türkiye son yıllarda bu bilimsellikten uzaklaşır hâle gelmiştir. Rayların daha ucuza mal edilmesinin istenmesi nedeniyle çok ucuz malzeme, taşeron işçiliğe başvurulması, emek, iş gücü ve malzemeden feragat edilmesi gibi sebeplerle ne yazık ki yeni kazalara yol açılmaktadır. Biz artık yurttaşlarımızı madenlerde, iş kazalarında, yollarda, kara yollarında, demir yollarında kaybetmek istemiyoruz” dedi.

SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI

Kazada TCDD yöneticilerinin bu davadan muaf tutulmasının çok büyük handikap olduğunu dile getiren Şevkin, “Mutlaka sorumlular cezalandırılmalıdır. Bugün aramızda da bulunan yakınlarını kaybeden çok değerli kardeşlerimiz ne yazık ki polis baskısına ve biber gazına maruz kalmışlardır. Bu görüntülerdeki uygulamalar, bugün haklarını aramak isteyen 25 canın ailelerine uygulanmıştır, kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ulaştırma Bakanlığı 3 Haber-Sen üyesini ihraç etti

SONRAKİ HABER

Savunma Bakanı Akar, ABD'ye S-400 mektubu rahatsızlığını iletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...