08 Haziran 2019 12:44
Son Güncellenme Tarihi: 08 Haziran 2019 17:06

Mudanya’da Suriyeli mültecilere sahil yasağı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 'ın talimatıyla zabıtalar sahilde "Suriyeli nöbeti" başlattı. EMEP, karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gazete ABC

Paylaş

Bursa’nın Mudanya ilçesinde belediye, Suriyeli mültecilere "sahil yasağı" getirdi. Zabıtalar "sahili işgal ettiği" öne sürülen mültecilerin çadırlarını kaldırırken bölgede nöbete başladı. Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ayrımcı uygulamayı savunarak “Bizim çocuklarımız şehit olurken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevküsefa içinde yaşamaları ve insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz” dedi. Türkyılmaz, "Ya bize uyacaklar ya da ülkelerine geri dönecekler" şeklinde konuştu.

ÇADIRLAR KALDIRILDI, ZABITALAR NÖBETE GEÇTİ

CHP'li Mudanya Belediyesine bağlı zabıta ekipleri, "halkın rahatsız olduğu" iddiasıyla sahil şeridindeki Suriyeli mültecilere karşı harekete geçti. Belediye başkanının talimatıyla zabıtaların nöbet tutmaya başladığı bölgede çadırlarıyla kalan Suriyeli mülteciler bölgeden uzaklaştırıldı.

BELEDİYE BAŞKANI TÜRKYILMAZ: TAHAMMÜL EDEMEYİZ

Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, uygulamaya dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hiç kimsenin başkalarını rahatsız etme, özgürlüğünü engelleme hakkı yoktur. Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz.

Sahillerimizde oluşan uygunsuz görüntülere Zabıta ekiplerimiz tarafından anında müdahale edilmektedir. Yetki alanımızda olmamasına rağmen vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayetleri dikkate alarak sahilde çalışmalarımızı sürdürüyor ve ilgili birimleri göreve davet ediyoruz.”

Türkyılmaz'ın Twitter'da paylaştığı haberde ise "Mudanya Belediye Başkanı adeta Suriyelilerin işgal ettiği Mudanya sahillerini işgalden kurtardı. Bursa Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olmasına rağmen, bu işgal ve düzensizlik konusunda Büyükşehir Belediyesi kılını kıpırdatmayınca, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, aylardır Suriyelilerin işgal ettiği Mudanya sahilindeki Suriyelilere ait çadır ve hayvanları zabıta marifeti ile toplattırdı" denildi.

EMEP: HERKESİN HAKKI OLAN DİNLENME VE EĞLENME HAKKI ENGELLENMİŞTİR

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın mülteci karşıtı açıklamalarına Emek Partisi Bursa İl Örgütü yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Herkesin hakkı olan dinlenme ve eğlenme hakkının Suriyelilere engellendiğini ifade eden EMEP, Türkyılmaz’ın açıklamalarının CHP Bilim Platformunun seçim öncesi hazırladığı mülteci raporuyla da çeliştiğine dikkat çekti. Açıklama şu şekilde:
“Ülkemizin bütün halklarının içerisinden geçtiği ekonomik kriz günlerinde ayrıştırıcı ve ötekileştiren söylemlerle sorunlar çözülemez. Sahiller insanlığa doğanın bıraktığı ortak mirastır. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın ‘Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz’ şeklinde yapmış olduğu açıklama ülkemizde yaşayan milyonlarca mülteciyi ötekileştiren ve hedef gösteren bir açıklamadır. Ayrıca belediye zabıtaları tarafından sahiller boşaltılmış ve herkesin hakkı olan dinlenme ve eğlenme hakkı engellenmiştir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; ülkemize ve ilimize savaştan kaçarak, çocuklarının hayatını kurtarmak için zorunlu olarak göç etmiş olan bu insanlara bu şekilde bir yaklaşım içerisinde bulunmak hem Evrensel İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı hem uluslararası hukuka aykırıdır. Hatırlamak gerekir ki, seçimin hemen öncesinde CHP Bilim Platformu mülteci raporu yayımlamış ve iktidar partisini Suriyelileri yoksulluk ve yoksunluk içinde bırakmakla eleştirmişti. Aynı şekilde o raporda ‘Hamasi ve gündelik siyaset doğrultusunda körüklenen düşmanca tutuma izin verilmeyecek’ denerek nefret suçlarına dair cezai tedbirlere işaret edilmişti. Bu söylemin tam olarak bu düşmanca tutuma isabet ettiğini söylüyoruz.

Ülkemizin dört bir yanında sahiller zenginlere peşkeş çekiliyorken halkımızın sahillerde vakit geçirememe veya kirlilik sorununu tek başına yerinden yurdundan edilmiş mültecilere indirgemek ayrıştırıcı bir tutumdur. Sahillerin kullanımına dair kararlar yine halk tarafından alınmalı ve tartışılmalıdır. Unutulmamalıdır ki sahillerin ranta açılmasının baş sorumlusu AKP iktidarıdır. Emek Partisi olarak kimlik ayırımı yapmaksızın başta bütün Türkiye halkını ve demokrasiden, insanlıktan, kardeşlikten, halktan yana olan bütün belediye yönetimlerini rant ile mücadeleye çağırıyoruz. Halkçı belediyecilik, örgütlenmiş halk kitleleri tarafından yapılır. Bunun için birlik, bunun için kardeşlik, bunun için mücadele gerekir. Umut, başka hiç kimsede değil, halkın kendisindedir. Umut, halktır. Halkçı belediyecilik umuttur!”

SURİYELİ MÜLTECİLER "ZEVKÜSEFA İÇİNDE" Mİ YAŞIYOR?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 16 Mayıs 2019 tarihli verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 606 bin 737 Suriyeli mülteci yaşıyor.

8 Mart 2019'da yapılan açıklamaya göre vatandaşlık verilen Suriyelilerin sayısı 79 bin 894.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 15 Kasım 2018 tarihli açıklamasına göre çalışma izni verilen Suriyeli sayısı ise yalnızca 32 bin 199.

Bu şartlar altında pek çok Suriyeli kayıtdışı işlerde, yoğun sömürü koşullarına tabi tutularak çalışma imkanı bulabiliyor. Bu durum onların barınma koşullarını da etkiliyor. Önceki gün Kocaeli Çayırova'daki fabrika yangınında 4 mülteci işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin 2018 raporuna göre en az 108 mülteci, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaya mezarları madde bağımlıların mekanı oldu

SONRAKİ HABER

Utku Çakırözer: 23 Haziran parti seçimi değil, demokrasi meselesidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...