07 Haziran 2019 12:11

Borçlarını ödeyemeyen pazarcılar tezgah kapatıyor

Diyarbakır Jiyan Kadın Semt Pazarında tezgah kuran kadınlar, ödeyemedikleri borçları nedeniyle tezgah kapatmaya başladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ekonomik kriz nedeniyle çarşı ve pazarda artan fiyatların ceplerini yaktığı yurttaşlar evlerine filelerini dolduramadan dönüyor. Diyarbakır’daki Jiyan Kadın Semt Pazarı esnafı, iş yapamadıkları için borçlanan birçok pazarcının tezgahını kapatmak zorunda kaldığını belirtti.

Her ay işsizlik ordusu büyürken, asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğu ülkede aylık gelirin büyük bir bölümü kira, elektrik, su, ısınma gibi temel harcama kalemlerine giden yurttaşlar, ellerinde kalanla da gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılama derdi içerisinde. Ancak çarşı pazarda ardı ardına gelen zamlar hem yurttaşı hem de esnafı kara kara düşündürüyor. Türkiye’nin ilk resmi kadın pazarı olma özelliği taşıyan Diyarbakır’daki Jiyan Kadın Semt Pazarı esnafı iş yapamaz hale geldi.

‘GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Pazarda 8 yıldır esnaflık yapan 3 çocuk annesi Fatma Doğan, haftanın 6 günü sabah saat 9.00’dan akşam 19.00’a kadar çalıştığını belirtti. Daha önce kilosu 2.5 liradan sattığı ciğerin şimdi 5 liraya çıktığını, daha önce günde 7 koli satarken, şimdilerde akşama kadar ancak 1 koli satabildiğini belirten Doğan, “Günü kurtarmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın okul harçlığı çıkıyor. Başka bir kazancımız yok. Bir ürünü 3 gün gezdiren arkadaşlarımız oluyor. Satışımız olmuyor” dedi.

‘FİYATLARIN HIZINA BİZ YETİŞEMİYORUZ’

3 çocuğuna bakabilmek için 6 yıldır pazarda çalışan Fatma Topval da, daha 7 ay öncesine kadar 800 TL’ye doldurabildiği tezgahının yarısını bugün 3 bin TL’ye ancak doldurabildiğini ifade etti. Pazara gelenlerin karşılaştıkları fiyatlardan şikayet ettiğini anlatan Topval, halkın durumunu şu sözlerle anlattı: “Ürünlerin fiyatı çok fazla yükseldi. Halk bize ‘ürünler niye pahalı’ diye soruyor. Bizden kaynaklı bir şey olmadığını paylaşıyoruz ama muhatabı kimse o anda sitemini ona yapıyor. Halden 1 liraya aldığımız ürün ertesi gün 1.5 lira oluyor. Fiyatların hızına biz yetişemiyoruz. Daha önce 3 kilo meyve alan müşterim, artık 1 kilo alıyor veya hiç alamıyor. Cebindeki para ancak 1 kiloya yetiyor.”

Topval, aylardır iş yapamadıkları için borçlanan birçok pazarcı arkadaşlarının tezgahlarını kapatıp gitmek zorunda kaldığını ifade etti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi, iş cinayetinde ölen 2 temizlik işçisine kusur biçti!

SONRAKİ HABER

ABD’den Venezuela’ya yeni yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa