06 Haziran 2019 23:20

Nöbetteki Aliağa Belediyesi işçileri: Bu haksızlıktan vazgeçin

Aliağa Belediyesinde işten atılan işçiler Demokrasi Meydanı’nda tuttukları nöbette 18 günü geride bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aliağa Belediyesinden işten çıkarılan işçiler bayramı direnişle geçirdi. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda tuttukları nöbette 18 günü geride bırakan işçiler “Haksızlıktan vazgeçin” çağrısı yaptı.

Nöbetteki işçilerden İbrahim Başak 11 yıldır temizlik işlerinde çalıştığını aktardı. İşten çıkarmaların siyasi nedenle olduğunu ifade eden Başak, “Eğer biz çalışmasaydık geldiği dönem zaten çıkarırdı. Kendi kadrosunu kurmak için bunu yapmak zorundaydı. Bayram boyunca nöbetteydik. Nöbetleşe kalıyoruz. Önceki bayramlardan daha farklı oldu bu kez. İşimizi geri istiyoruz, bizim için zor ama umarım bundan sonraki arkadaşlarımız için böyle olmaz. Üzgünüz, ailelerimiz de çok üzgün. Bu bayram buruk geçti” diye konuştu.

Ali Ekber Targay 3 buçuk yıldır temizlik işlerinde görev yapıyordu. Taşerondan KHK ile kadroya geçen işçilerden olan Targay da siyasi nedenlerle işten çıkarıldığını söylüyor. Targay, “Ancak bize hiçbir gerekçe sunmadılar. Bizi 4. maddeden attılar, yani tek taraflı fesih. Mağduruz, çocuklarımız, ailemiz üzgün” dedi.

Temizlik işçisi Metin Cengi de ne için çıkarıldığını bilmediğini ifade ederek, “Belediyenin malına zarar mı verdik, hırsızlık mı yaptık? Bunu açıklamaları lazım” dedi. Mehmet Aydın ise 11 yıllık işçi. Aydın, “Şu an KHK adı altında sözde güvence altında alındık ancak bunun hiçbir getirisi olmadığını görmüş olduk. 5 yıl önce yöneten belediye başkanı geldiği zaman işçilerin çok olduğunu söyleyerek ilk geldiği dönemlerde işçileri çıkardı. Sonra yeniden işçi alımı yaptı. İnsanların siyaset yapma hakkı olmalı. Bu gerekçe ile çıkarıyorsa bu daha da kötü” diye konuştu.

‘TEK DAVAMIZ EKMEK DAVASI’

Mehmet Emin Şavur, 7 yıldır temizlik işçisi. Şavur, “Bir taraftan tasarruf diyorlar diğer yandan işçi alımları sürüyor. Bu tamamen sendikayı iş yerinde bitirmek istemelerinin göstergesi. Bizim kimseyle kavgamız yok, tek davamız ekmeğimizin davası. Yapılan haksızlıklardan vazgeçilmeli. İş sağlığını tehlikeye sokacak hareketlerde bulunuyorlar. Engelli vatandaşlarımızı sahada çalıştırmak, muhasebeci arkadaşlara araç kullandırmak istiyorlar. Çalışanların da eminim zoruna gidiyor. Bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli. Aksi takdirde tansiyon yükselecek. Belediye başkanı sizin alın teriniz bizim namusumuzdur diyor, soruyorum, namus kavramı sadece dilinizde mi? Biz işçi ve emekçiler üzerinden tasarrufu kabul etmiyoruz. Aliağa işçilerinin yükü zaten ağır, insan onuruna yakışır şekilde çalışma alanı istiyoruz” diye konuştu.

Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara da “22 işçi arkadaşımız haksız yere işten atıldı. Yerel seçimden sonra mevcut belediye başkanının rövanşist yaklaşımından kaynaklı, bu arkadaşlarınızı işten çıkardığını düşünüyoruz. Gerekçe olarak teknolojik gelişme, gelirlerin azalması söyleniyor ama böyle bir şey mümkün değil. Aliağa Belediyesinin gelir meselesinde bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’nin ekonomisini ayakta tutan ağır sanayinin olduğu bölge, bu belediyenin geliri az olamaz. 5 yıl iyi yönetmedikleri ortada. Bu 5 yıl sonunda ziyaret ettiğimiz kurumlar da bunu söylüyor. Borçlanmanın sonunda bizim arkadaşlarımız işten atılmayı hak etmiyor. Bu mesele işçinin sorunu değil” dedi.

Kara, “Yaklaşık 200 arkadaşımızın da işleri değiştirildi. Burada da güvenlik önlemi olmadan kadın emekçilerin de temel koşullarını iyileştirmeden hepsini sahada, çöp toplamaya park bahçeye aldılar. İnsanları bıktırarak işten ayrılmalarını istiyorlar. Hukuksal yönden de ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel 25 yaşında: Patron gazeteleri gibi ayrıştırıcı değil birleştiricidir

SONRAKİ HABER

AB’den vize ücret zammına onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...