23 Mayıs 2019 06:36
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mayıs 2019 16:13

Yargıtay oy çokluğuyla Nevin Yıldırım'ın hapis cezasını onadı

Kendisine sistematik şiddet uygulayan Nurettin Gider'i öldürmekten müebbet hapis alan Nevin Yıldırım'ın cezası Yargıtay tarafından onandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Isparta'da kendisine sistematik tecavüz, şiddet ve şantaj uygulayan Nurettin Gider'i öldürdüğü için müebbet hapis cezası alan Nevin Yıldırım'ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Oy çokluğuyla verilen kararda kadın üyenin, "haksız tahrik" şerhi koyması dikkat çekti. Kadın üyenin kararının sevindirici olduğunu aynı zamanda Yargıtay'dan en azından "iyi hal indirimi" vermesini beklediklerini söyleyen Nevin Yıldırım'ın Avukatı Fatoş Hacıvelioğlu, Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını ifade etti.

KADIN ÜYE "HAKSIZ TAHRİK" ŞERHİ KOYDU

Kendisine sistematik bir şekilde tecavüz eden Nurettin Gider'i öldüren Nevin Yıldırım'a yerel mahkemenin verdiği müebbet cezasını Yargıtay onadı. Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinin failin yakınları tarafından verilen ifadelere dayanak, adli tıp raporlarını ve Nevin'in her defasında "Tecavüze uğradım" beyanını dikkate almadan verdiği müebbet cezasını Yargıtay ilk kararında bozmuştu. Yerel mahkemenin tekrar aynı cezayı vermesiyle ikinci kez Yargıtay'a gelen dava, 1. Ağır Cezada görüldü. 16 Mayıs tarihinde görülen davanın sonucu bugün (23 Mayıs) Yargıtay tarafından açıklanırken, Nevin'e oy çokluğu ile müebbet cezası verildi. Yargıtay'da bulunan kadın üyenin ise karara haksız tahrik şerhi koyması dikkat çekti. Haksız tahrik uygulansaydı Nevin Yıldırım tahliye edilecekti.

"DAVAYI ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAĞIZ"

Kararı Evrensel'e değerlendiren Avukat Fatoş Hacıvelioğlu, "Bundan sonra Anayasa Mahkemesi var, davayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağız" dedi. Yerel mahkemenin kararının bozulmasını en azından iyi hal indirimi verilmesini beklediklerini söyleyen Hacıvelioğlu, kadın üyenin kararını olumlu ve sevindirici bulurken "Eğer haksız tahrik uygulansaydı, Nevin'in şuan tahliye edilmesi gerekiyordu. Bu kararla birlikte erkek adalet sonucuna vardıklarını düşünüyorum. Yargının her aşamasından sabıkası olan erkeklere bile iyi hal indirimi uygulanırken, Nevin'e uygulanmaması adalet ve eşitlikle açıklanabilecek bir sonuç değil" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Korukaya köyünde Nevin Yıldırım, kendisine cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider'i 28 Ağustos 2012 tarihinde öldürmek zorunda kalmıştı. "İyi hal” ve "haksız tahrik" indirimleri uygulanmayan Yıldırım'a 2015 yılında müebbet hapis cezası verildi.  Yargıtay tarafından kararın bozulması ardından duruşma Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinde 3 Ocak 2018 tarihinde yeniden görülmeye başlandı.

Ancak yerel mahkeme tekrar Yıldırım'a müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmedince dosya bir kez daha Yargıtay’a taşındı. Bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın onanması yönünde görüş bildirerek dosyayı Yargıtay 1. Ceza Dairesine gönderdi. 16 Mayıs’ta Yargıtay 1.Ceza Dairesinde görülen duruşmada, Nevin’in avukatları kararın bozularak "haksız tahrik" ve "iyi hal" hükümlerinin uygulanmasını talep etti.


BURSA KADIN PLATFORMUNDAN NEVİN YILDIRIM TEPKİSİ

Nevin Yıldırım'ın cezasını Yargıtay tarafından onanması Bursa Kadın Platformu tarafından yazılı açıklamayla protesto edildi. Bursa Kadın Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada: “Nevin Yıldırım kendisine sistematik olarak tecavüz eden, çocuklarından koparıp zorla İstanbul’a götürülmeye çalışan adamı öldürdü. Nevin’in sesini, feryadını, isyanını, duymayan köy  halkı, olanı biteni bildiği halde sadece seyretti, dedikodu yaptı, hayatı dar etti. Nevin, bu ikiyüzlülüğe isyanını tecavüzcüsünün kafasını köy kahvesinin önüne atarak anlattı/anlatmaya çalıştı. Nevin 6 yıl 9 ay 25 gündür cezaevinde.  Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Yargıtay’ın bozma kararına rağmen, noktası, virgülü değişmeden verdiği müebbet hapis cezası  nedeniyle çok uzun yıllar daha cezaevinde olacak. Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, sistematik tecavüze rağmen “haksız tahrik indirimi”, cezaevinde ve duruşmadaki hal ve tutumlarına rağmen “iyi hal indirimi” bile uygulamadı. TCK da düzenlenen “meşru müdafaa” hükümlerinin uygulanması gerekirken, erkek faillere kolaylıkla bol keseden uygulanan yasal indirimler Nevin’den esirgendi” denildi.

“NEVİN’İN DUYULMAYAN SESİ OLACAĞIZ”

Açıklamanın devamında: “Yargının bu peşin hükmünün, dava başlamadan cezayı kesmesinin nedenini biliyoruz. Erkek katilleri kollarken, gerekçeli kararında “aşk cinayeti” diye övgüler düzüp indirim uygularken, başka hiçbir seçeneği olmadığı için hayatına sahip çıkan kadınlara sırt dönen bu çifte standardın nedeni cinsiyetçilik. Kadın düşmanlığı ve erkek dayanışması. Yargıtay bugün açıkladığı onama kararı ile aynı standardı sürdürdü, bir günde üç kadın katledildi Avukat Müzeyyen Boylu  koruma kararına rağmen boşanmak istediği eşi tarafından katledildi. Müzeyyen Boyluyu koruyamayan Adalet katili korumaya aldı çelik yelek giydirilerek mahkemeye getirilen katile hakim hoş geldiniz geçmiş olsun sözleriyle  karşılıyor. Adaletin “erkek” olduğunu erkekleri kollamaya devam edeceğini bu davranış   bize bir kez daha göstermiştir. Nevin Yıldırım’ın kararına  ilişkin tek olumlu not, üye Meryem Üstüner’in haksız tahrik uygulanması gerektiğine ilişkin muhalefet şerhi düşmüş olmasıdır. Bizler Nevin’in duyulmayan sesi olma çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Ne hukuki sürecin peşini bırakacağız, ne Nevin’i yalnız bırakacağız… Ne de kendi hayatına sahip çıkan kadınlarla yan yana yürümekten vazgeçeceğiz. Çünkü hayatta, başka hiçbir seçeneğinin olmaması/kalmaması ne demek biliyoruz” ifadelerine yer verildi. (Bursa/EVRENSEL)


İTALYA MEŞRU MÜDAFAA DEDİ, SERBEST BIRAKTI

Türkiye Nevin Yıldırım’a verilen cezayı tartışırken İtalya’da ise şiddet uygulayan babasını öldüren genç kadın meşru müdafaa nedeniyle serbest bırakıldı. BBC Türkçe’nin haberine göre, geçen pazar günü Roma’ya bağlı Monterotondo ilçesinde yaşanan olayda 19 yaşındaki Debora Sciacquatori, annesine, babaannesine ve kendisine şiddet uygulayan babasını boynundan bıçakladı. 41 yaşındaki Lorenzo Sciacquatori kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Gözaltına alınan genç kadın ise ilk olarak kasıtlı cinayetle suçlanarak ev hapsine alındı. Ancak savcılık, tanık ifadeleri sonrası cinayetin meşru müdafaa amacıyla işlendiğine kanaat getirdi ve kasıtlı cinayet suçlaması “orantısız meşru müdafaa” olarak değiştirildi. Savcılık talebiyle Debora, yargılama süresince serbest bırakıldı. Baş Savcı Francesco Mendito, “Deborah’yı da annesini de önceden şikayet etmedikleri için suçlayamayız. Sorumlu belki biraz da bizler, gerekli güveni kazanamayan kurumlarız” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kemeraltı Çarşısı'nda ekonomik kriz: Geleceği parlak görmüyoruz

SONRAKİ HABER

Kadın sporcular sponsorların "Gebe kalmayın" dayatmasına meydan okuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...