ODTÜ'lüler, rektörlüğün iptal ettiği 33 yıllık şenliğe sahip çıkıyor

Uluslararası Gençlik Topluluğu, ODTÜ'lüleri 16 Nisan Salı günü saat 13.30'da Rektörlük önünde toplanmaya ve bahar şenliğine sahip çıkmaya çağırdı.

13 Nisan 2019 08:08
Son Güncellenme Tarihi: 13 Nisan 2019 18:30
Paylaş

ODTÜ Rektörlüğü, "olanak yok" diyerek 33. Bahar Şenliği’ni iptal ettiğini duyurdu. Daha dar kapsamlı bir şenlik için ise otopark alanı öne sürüldü. Bunun üzerine 70'e yakın öğrenci topluluğu ortak bir açıklama yaparak rektörlüğün sunduğu şenlik planının bu şekliyle kabul edilemeyeceğini bildirirken kendi şenliğini kendi istediği şekliyle yapmak isteyen tüm ODTÜ'lüleri 16 Nisan Salı günü saat 13.30'da Rektörlük önünde toplanmaya ve şenliğe sahip çıkmaya çağırdı.

Onlarca sanatçı ise ücretsiz konser yapmak istediklerini sosyal medya hesaplarından ifade ederken Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de şenliğin maddi ve teknik masrafını karşılayacaklarını duyurdu.

ODTÜ Rektör Yardımcıları Ofisi, öğrencilere gönderdiği maille 33. Bahar Şenliğinin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Söz konusu mailde bahar şenliği düzenlemeleri ile ilgili Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) ve ilgili topluluklarla 22 Şubat, 27 Şubat ve 8 Nisan’da olmak üzere 3 toplantı gerçekleştirildiği ifade edilirken “İlgili topluluklarla bahar şenliği ile ilgili, üniversitemizin mevcut olanakları çerçevesinde, özellikle topluluklarımızın potansiyelini ve üniversitemizin uluslararası yönünü ortaya çıkaracak şekilde 24, 25, 26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilmek üzere bir şenlik formatı önerilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

“REKTÖRLÜĞÜN SUNDUĞU ŞENLİK PLANI KABUL EDİLEMEZ”

Önerinin Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) otoparkında saat 22.00’ye kadar yapılacak bir şenlik ve KKM salonlarının mesai saatleri içerisinde topluluk stantları ve etkinlikleri için kullanılması olduğu belirtildi. Ayrıca Avusturya Elçiliği’nin katkılarıyla Avusturya’dan gelen sanatçıların konseri, uluslararası öğrenci stantlarının kurulması ve kermes talebinde bulunan toplulukların hazırlayacakları yiyecek stantlarının da olacağı bir öneri olduğu belirtilen mailde, şenlik formatının geçtiğimiz yıllardaki hali ile kalması talebiyle öğrenci topluluklarının bu şenlik taslağını kabul etmediği belirtildi. “Bu çerçevedeki şenliğin üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanakları ile gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından, 33. Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını bilgilerinize sunarız” cümleleriyle Bahar Şenliği’nin bu sene yapılmayacağı rektörlük tarafından duyurulmuş oldu.

Bunun üzerine ilgili topluluklar yazılı bir açıklama yaparak önerilen şenlik planının bu şekliyle kabul edilemeyeceğini ifade ederken tüm ODTÜ'lüleri 16 Nisan Salı günü saat 13.30'da Rektörlük binası önüne çağırarak şenliklerine sahip çıkmaya davet etti.

ODTÜ EMEK GENÇLİĞİ: REKTÖRLÜK BİRLİKTE ÜRETME GELENEĞİNİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

ODTÜ Emek Gençliği de Rektörlüğün iptal ettiği şenliği bir araya gelerek kazanmak için çağrı yaptı. ODTÜ Emek Gençliği yazılı bir açıklama yaparak, “ODTÜ Rektörlüğü, önerdiği şenlik programı ile öğrenci topluluklarının 32 yıllık ortak üretim kültürünün sonucu olan Bahar Şenliklerini bir otopark alanına sınırlandırarak birlikte üretme geleneğini yok etmeyi amaçlıyor. Öğrenci topluluklarının tepkisi ile karşılaşınca da şenliği iptal etmeyi bir çözüm yolu olarak seçiyor. Üniversite yönetiminin tüm olanaklarını kullanarak devlet görevlileri ve sermaye temsilcileri ile yaptığı etkinlikler neden ‘teknik ve idari olanakların yetersizliği’ ile karşılaşmıyor” diyerek rektörlüğün bahane sunduğunu belirtti.

"BU BİRİKİMİ BİRLİKTE BÜYÜTELİM"

Şenliği gerçekleştirmek için asıl olanağın öğrencilerin ve toplulukların kendisinde olduğu ifade edilen açıklamada, “ODTÜ bileşenlerini şenliğe sahip çıkmaya çağıran 72 öğrenci topluluğu ve kurumun ortak tavrı asıl olanağın ODTÜ öğrencilerinde olduğunun bir örneği. Bu süreçte, şenlik kültürüne dayanışmaları ile destek veren sanatçılar olanaklarımızı birlikte genişletebileceğimizi gösteriyor. ODTÜ öğrencileri ve toplulukları birlikte üretim kültürünün birikimine sahipler. Bugün, ortak üretim alanı olan şenliği yeniden kazanmak için dayanışma gücünü bu birikimden alıyorlar.16 Nisan Salı günü 13.30’da rektörlük önünde ODTÜ’nün tüm bileşenleri kendi şenliğimizi geri almak üzere bir araya gelerek hep birlikte kazandığımız bu birikimi birlikte büyütelim”çağrısında bulundu.

ODTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ: OLANAKLARI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

ODTÜ Mezunları Dernekleri Konseyi de yazılı açıklama ile Bahar Şenliğinin 32 yıldır olduğu gibi bu yıl da aynı içerik ve aynı formatta yapılabilmesi için gerekli olan teknik ve idari olanakları sağlamaya hazır olduklarını aktardı. 

Yapılan açıklama da şu ifadeler yer aldı: Ülke ve toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların üniversitelerimizi de etkilemesi ne yazık ki kaçınılmaz bir durum olduğunu biliyoruz. Ancak, bizler ODTÜ’lü olmanın değerlerinden biri olan dayanışma ruhu içinde okulumuzun geleneklerini yaşatma kararlılığındayız. Biz ODTÜ Mezunları Dernekleri Konseyiolarak Rektörlüğümüze gerekli desteği vermeye; Bahar Şenliğinin 32 yıldır olduğu gibi bu yıl da aynı içerik ve aynı formatta yapılabilmesi için gerekli olan teknik ve idari olanakları sağlamaya hazırız. Haydi! hep birlikte dayanışmayla BAHAR ŞENLİĞİNE….

32 YILLIK GELENEĞİN SÜRMESİ İÇİN SANATÇILARDAN ÇAĞRI

ODTÜ 33. Uluslararası Bahar Şenliği'nin "olanak yok" denilerek yapılamayacağının duyurulması üzerine onlarca sanatçı, sosyal medya üzerinden yayınladıkları mesajlar ile ODTÜ öğrencilerinin #ŞenliğineSahipÇık çağrısına destek verdi. Haluk Levent’in twitter üzerinde başlattığı ODTÜ çağrısına, Genco Erkal, Levent Üzümcü, Orhan Aydın, Berna Laçin, Athena, Can Bonomo, Sıla, Şevval Sam, Hayko Cepkin, Erdal Erzincan, Erdal Güney, Onur Akın, Aylin Aslım, Sabahat Akkiraz, Dengin Ceyhan, Moğollar, Gazapizm, Hüseyin Turan’ın olduğu pek çok sanatçıdan destek mesajı yağdı.Haluk Levent, Genco Erkal, Sebahat Akkiraz, Şanışer gibi birçok sanatçı ise hiçbir talepte bulunmadan ücretsiz olarak konser verebileceklerini veya oyunlarını sahneleyebileceklerini duyurdu. ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök'e çağrıda bulunan sanatçılar, 32 yıllık geleneğin sürmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de şenliğin tüm maddi ve teknik ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını duyurdu. 

 

Genco Erkal: ODTÜ rektörlüğüne: Geleneksel Bahar Şenliğinin maddi olanaksızlık yüzünden yapılamayacağını öğrendim. Şenliğin gerçekleşebilmesi için, her türlü masrafı üstlenerek bütün oyunlarımı ücretsiz olarak gelip oynamaya hazırım. Yeter ki şenlik devam etsin.

Aylin Aslım: Türkiye’de “üniversite bahar şenliği” geleneği ODTÜ’yle başlamıştır. Devam etmesi için hepimiz elimizi taşın altına koyarız Rektör Bey, merak etmeyin siz.

Sabahat Akkiraz: ODTÜ bahar şenliği yapılsın ben ve ekibim keyifle türkülerimizi paylaşmaya gelelim. Destek için ne gerekiyorsa yapalım. ODTÜ bizim göz bebeğimizdir.

Moğollar: Bizim için ODTÜ konserlerinin her zaman ayrı bir yeri, keyfi olmuştur. ODTÜ Rektörlüğü’nün bu yanlıştan dönüp en köklü üniversite şenliğine sahip çıkacağını umuyoruz. ODTÜ’ye yakışan şenliği ortadan kaldırmak değil, her yıl büyüterek emsallerine örnek olmaktır.

Hüseyin Turan: Ne demek iptal? Ben de varım... ODTÜ’nün geleneği sanatın geleceğidir...

(Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ömer Çelik: CHP elinde belge varsa yargıya başvursun

SONRAKİ HABER

İsveç Sol Parti lideri: Erdoğan’ın yenilgiyi kabul etmesi kolay değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...