15 Mart 2019 02:02
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mart 2019 15:18

İşsizlik, aralık ayı döneminde 3,1 puan artışla yüzde 13,5’e yükseldi

TÜİK verilerine göre işsizlik kasım, aralık ve ocak aylarını kapsayan aralık döneminde 3,1 puan artışla yüzde 13,5’e yükseldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik rakamlarını açıkladı. Ülke genelinde işsizlik, kasım, aralık ve ocak aylarını kapsayan aralık 2018 döneminde 3,1 puan artışla yüzde 13,5’e yükseldi. İsşizlik verilerini değerlendiren Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, "İşsizlik açısından 2001'den çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıyayız" dedi.

TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı Aralık 2018'de bir önceki aya göre 1,2 puan arttı. Tarım dışı işsizlik oranı ise 3,3 puanlık artışla yüzde 15,6 olarak tahmin edildi

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 5,3 puan yükselerek yüzde 24,5 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise 3,1 puan artışla yüzde 13,7 olarak gerçekleşti.

 

DİSK-AR: YEP HEDEFLERİ TUTMADI, BİR YILDA 1 MİLYON YENİ İŞSİZ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 15 Mart 2019 günü açıkladığı Aralık 2018 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi.

“İŞSİZLİKTE DEPREM YAŞANIYOR”

Ekonomik krizin istihdamda yarattığı tahribatın giderek çok daha net biçimde görüldüğü ifade edilen DİSK-AR açıklamasında; “İşsizlikte adeta bir deprem yaşanıyor. Son bir yılda işsiz sayısı 1 milyondan fazla artarken, istihdam 633 bin kişi azaldı. Sanayi üretiminde ve büyümede yaşanan gerilemenin sonucu olarak işsizlikte sert bir tırmanış yaşanıyor” denildi.

“YEP’İN İSTİHDAM HEDEFİ TUTMADI”

20 Eylül 2018 tarihinde açıklanan Yeni Ekonomi Programın 2018 yılı için öngördüğü yüzde 11,3 işsizlik ve 28,7 milyon istihdam hedefinin tutmadığı aktarılan açıklamada; “YEP'teki öngörüler gerçekleşmedi. Yeni Ekonomi Programının ekonomiye ilişkin tüm tahminlerinin açıklanan verilerin gerisinde kalması YEP'in tutarlı ve gerçekçi olmadığını gösteriyor. Tarım dışı işsizlikteki hızlı artış dikkat çekici. Geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış genç işsizliği ile genç kadın işsizliğinde gerçekleşti” ifadeleri yer aldı.

BÜLENT FALAKAOĞLU: TABLO 2001'DEN DE KÖTÜ

Evrensel Gazetesi Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu, TÜİK verilerinin SGK'nin açıkladığı kayıtlı işçi sayısındaki azalma verilerini ve sanayi rakamındaki küçülme verilerini doğruladığını söyledi. Falakaoğlu, "SGK verilerine baktığımızda da kayıtlı işçi sayısında muazzam bir azalma olduğu görülüyordu. TÜİK verileri buna paralel geldi" dedi.

İşsizlik rakamlarının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "En kötüsü geride kaldı" söylemini çürüttüğünü vurgulayan Falakaoğlu "Albayrak'ın 'En kötüsü geride kaldı' söylemlerinin aksine sorunların çığ gibi büyüdüğünü gösteren öncü veriler bugün TÜİK tarafından da doğrulanmış oldu" ifadelerini kullandı.

Falakaoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Seçim öncesi İŞKUR üzerinden yapılan geçici işçi alımlarına rağmen büyüyen bir işsizlikten bahsediyoruz. Yaratılan stajyer, kursiyer ve çırak istihdamına rağmen genç işsizliğin devasa artışı, büyük bir sosyolojik soruna işaret etmekte. İşsizlik açısından 2001'den daha kötü bir tabloyla karşı karşıyayız." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Reza Zarrab davasında gizli belgelerin açıklanması talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

İdlib: Suriye'de 9. yılına giren savaşın en sıcak sahası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...