17 Nisan 2019 06:01
Son Güncellenme Tarihi: 17 Nisan 2019 10:05

Türkiye, sıfır gümrük vergisiyle patates ithal etme süresini uzattı

200 bin ton patatesin gümrük vergisi uygulanmadan ithal edilme süresi 31 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Fotoğraf: Fırat TOPAL/EVRENSEL

Paylaş

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla, sıfır gümrük vergisiyle 200 bin ton patates ithal edilebilmesi kararı alındı. Sıfır gümrük vergili patates ithalatının süresi 20 Nisan 2019 olarak duyuruldu. Ancak bu süre 31 Mayıs'a uzatıldı.

ÜLKE TARIMI VE ÜRETİCİLER ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını Meclis gündemine taşıdı. Sıfır gümrük vergili ithalatın tanzim satış çadırlarını desteklemek amacıyla yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, yerli patates üreticisinin sorunlarına dikkat çekti. Ayhan Barut ise "Çiftçi yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken iktidarın gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor" dedi.

Patates ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının dağıtım yöntemiyle başvuru, kullanım usul ve esasları Ticaret Bakanlığının tebliğiyle belirlendi.

Kararda yer almayan hususlarda, İthalat Rejimi Kararı ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.

Tebliğ, tarife kontenjanı kapsamında ithalatı gerçekleşecek eşyanın ithalatının tabi olduğu diğer mevzuat hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecek.

Kuru soğan ithalatında gümrük vergisini kaldıran karar da 28 Şubat'a kadar geçerli olmak üzere 15 Ocak tarihinde yürürlüğe girmişti. Ancak gümrük vergisiz soğan ithalatı, Erdoğan imzalı yeni bir kararla 31 Mart tarihine kadar uzatılmıştı.

TANRIKULU'DAN SORU ÖNERGESİ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede ithalatta kota ve tarife kontenjanında patatesin gümrük tarife pozisyonunun değiştirilmesinin gerekçesini sordu.  Sıfır gümrük vergili ithalatın tanzim satış çadırlarını desteklemek amacıyla yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, tanzim çadırlarında satılan ürünlerin hangi ülkelerden getirildiğini, ürün çeşitlerini ve illere göre dağılımını sordu.

"25 İLDE PATATES ÜRETİMİNİN YASAKLANMASININ GEREKÇESİ NE?"

Patatesin Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekarlık alanda üretiminin yasaklanmasının gerekçesinin de açıklanmasını isteyen Tanrıkulu, patates üreticisinin sorunlarını çözmek ve desteklemek için herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, yerli üreticinin patates tohumlarının hangi ülkeden geldiğini, hangi ülkelerle patates ithalatı ve ihracatı yapıldığının da açıklanmasını istedi.

"GÜMRÜK VERGİLERİNİ DEĞİL MALİYETİ SIFIRLAYIN"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatarak "Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken bu iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil mazottaki vergileri sıfırlayın" dedi.

"ÇİFTÇİLERİMİZİ VERGİLERDEN KURTARIN"

200 bin tona kadar patates ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararına karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Barut,  geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en erken patates üretiminin yapıldığı Adana'nın Sarıçam ilçesindeki Kürkçüler Mahallesi'nde don zararı nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

"Şubat ayı sonu ve Mart ayının ilk haftası Türkiye'nin en erken patates üretiminin yapıldığı Adana - Sarıçam ilçesi Kürkçüler mahallesi başta olmak üzere ekili olduğu diğer ilçeler ve bunlara bağlı mahallelerde patates ekili arazileri don vurduğunu" dile getiren Barut,  "Don zararının yaşandığı yerde üreticiler, '1 kilogram patatesin çiftçiye üretim maliyeti zaten 2 lirayı aşıyor. Şimdi bir de don zararı nedeniyle mağdur olduk. Yüzde 30 ile yüzde 50 oranında verim kaybı bekliyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz' demişti. Biz üreticilerin mağduriyeti giderilsin diye mücadele ederken 11 Mart 2019 tarih ve 30711 sayılı Resmi gazete’de Cumhurbaşkanı tarafından alınan 815 karar sayısı ile patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığı yayımlanmıştır. Bunu anlamak ve kabul etmek mümkün değildir" diye konuştu.

Barut, "Çiftçi yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken iktidarın gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil zirai ilaç ve mazottaki vergileri sıfırlayın. Tarımda ithalat sorunlara çözüm getirmez. Gerçek çözüm, üretimin ve üretenin desteklenmesiyle mümkündür." ifadelerini kullandı.

"GÜMRÜK VERGİLERİNİ NEDEN SIFIRLIYORSUNUZ?"

Hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt aradı:

  1. Adana genelinde ve özellikle Sarıçam ilçesine bağlı mahallelerde yaşanan don mağduriyeti nedeniyle bakanlığınız il/ilçe müdürlükleri tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?
  2. Patates üreticilerimizin yaşadığı don zararının ürün verimine etkisi hangi miktardadır? Zararın maddi değeri tespit edilmiş midir? Ne kadardır?
  3. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için üreticilerimize hangi desteklerde bulunacaksınız?
  4. 11 Mart 2019 tarih ve 30711 sayılı Resmi Gazete ile 815 karar sayılı Cumhurbaşkanı tarafından alınan karara göre patates ithalatında uygulanan gümrük vergisi neden sıfırlanmıştır?
  5. Patates üreticisinin derdine deva olacak yöntem ithalat mıdır? Bu tasarruf yerli üreticimize nasıl bir katkı sağlayacaktır?
  6. Patates ithalatı hangi ülkelerden yapılmaktadır? Hangi kamu yada özel kuruluşlar tarafından ithalat yapılmaktadır? (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Yeni haftaya dolar 5,44'ten, avro 6,11'den başladı (11 Mart 2019)

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta istinat duvarı çöktü, çevredeki binalar boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...