15 Ocak 2019 18:04

Öykü Arin ve ilik bekleyen çocuklar için ‘donör olun’ çağrısı TBMM'de

Lösemi hastalığıyla mücadele eden ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin’nin durumu, Meclis'in gündemine taşındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulunda, ilik nakli bekleyen Öykü Arin Yazıcı’nın durumuna dikkat çekti, ‘donör olun’ çağrısı yaptı.

Sancar, Öykü'ye Kasım 2018'de lösemi teşhisi konulduğunu, Öykü'nün hastalığının, löseminin nadir görülen saldırgan bir türü olduğunu söyledi. Öykü'ye en geç 2 ay içinde kök hücre nakli yapılması gerektiğini dile getiren Sancar, aksi halde hastalığın önce kanda, sonra organlarda ciddi yıkımlara neden olacağını, hayati risk ortaya çıktığını anlattı.

Mithat Sancar, “Öykü'nün ve diğer ilik bekleyen lösemi hastalarının daha uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürebilme şansları kemik iliği nakli için gönüllü olan donör sayısının artmasına bağlıdır. Ülkemizde, bu tür hastalar için kök hücre adayı sayısı 300 bin civarında. Bu rakam ülke nüfusuna oranla dünya standartlarının çok altında. Uluslararası veri tabanına da bağlıyız fakat ne yazık ki henüz başta Öykü Arin olmak üzere çocuklarımızın ve pek çok hastanın genetik ikizi bulunamamıştır” dedi.Sancar, 18-50 yaş arasındaki herkesin 3 tüp kan vererek bağışçı olabildiğini belirtti. Bağışçı olunduğunda sadece Öykü için değil, kök hücre bekleyen bütün hastalar için aday olunacağını vurguladı.

Sancar, “Öykü için zaman çok daraldı. Hızla çözüm üretebilmek için her ilimizde, ilçemizde kan bağışı etkinlikleri düzenlememiz şart. İnsanların tek tek sağlık merkezlerine gitmesi önemli ama daha da önemlisi; bütün kamu kuruluşlarının, bütün sivil toplum örgütlerinin ve bireylerin, toplu bağış etkinlikleri düzenlemeleri. Bu durum kısa sürede yüksek sayıda bağışçı bulunmasını kolaylaştıracaktır ve belki de çok kısa bir zaman içerisinde Öykü Arin evladımızın hastalığı için bir çare bulunmuş olacaktır. Bu konuda bütün milletvekillerini ve kamuoyunu duyarlı davranmaya çağırıyorum” dedi. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da yeni Savunma Bakanı görevine başladı

SONRAKİ HABER

Almanya'da istihbarat servisi AfD'yi takip edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...