04 Ocak 2019 06:23
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ocak 2019 16:03

Pompeo: Kürtlerin katledilmemesi ABD'nin görevinin parçası

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Suriye'den çekilme kararı alan ABD'nin görevleri arasında 'Kürtlerin katledilmemesini sağlamak' olduğunu ifade etti.

Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye'den askerlerini çekme kararı alan ABD'nin görevleri arasında "Kürtlerin katledilmemesini sağlamak" olduğunu söyledi. Bakan Pompeo, "Türkiye ile çalışmamız gereken birçok alan var" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise "ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun ifadelerini reddediyoruz" dedi.

Deutsche Welle (DW) Türkçe'de yer alan habere göre ABD, Suriye'de Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Türkiye'nin bölgedeki Kürtleri "katletmemesini" güvence altına almak için Ankara ile görüştüğünü duyurdu.

Amerikan haber kanalı Newsmax TV'ye konuşan Pompeo, "Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamanın önemi, Suriye'deki dini azınlıkların korunması. Tüm bunlar hâlâ ABD'nin görevlerinin bir parçası" diye konuştu.  

ÇEKİLME TAKVİMİNE İLİŞKİN BİLGİ YOK

Pompeo, ABD Başkanı Trump'ın geçtiğimiz ay Twitter üzerinden duyurduğu Suriye'den çekilme planının gerçekleşeceğini de aktardı. Ancak Pompeo çekilme takvimine ilişkin bir bilgi vermedi.

Trump da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'den "bir süre sonra" çıkacağını ve birlikler çekilirken "Suriyeli Kürt milislere" desteğin devam edeceğini söylemişti.

'ERDOĞAN'LA ÇALIŞMAMIZ GEREKEN ÇOK ALAN VAR'

Pompeo, Türkiye ile ilişkilere ilişkin "ABD için olumlu sonuçlar ele elde etmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ve Türkiye yönetimiyle birlikte çalışmamız gereken birçok alan var" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN POMPEO'YA TEPKİ

Pompeo'nun açıklamalarına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Pompeo'nun Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarfettiği ifadeleri üslup ve içerik bakımından reddediyoruz." ifadesini kullandı. 

Aksoy, Pompeo'nun, Amerikan NewsMax televizyonuna verdiği mülakatta kullandığı ifadeler hakkında bir soruya yazılı yanıt verdi.

"Pompeo'nun dün bir internet haber sitesine verdiği mülakatta, Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarfettiği ifadeleri gerek üslup gerek içerik bakımından reddediyoruz." ifadesini kullanan Aksoy, "YPG/PKK terör örgütünün DEAŞ ile mücadelede ortak olarak görülmesini de şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. 

NOAM CHOMSKY: ABD KÜRTLER İÇİN SURİYE'DE KALMALI

Filozof ve Dilbilimci Prof. Dr. Noam Chomsky, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin Kurdistan 24 sitesine konuştu. ‘Suriyeli Kürtlerin korunması için ABD’nin askeri varlığını sürdürmesi gerekir’ diyen Chomsky, ABD Başkanı Trump’ın “Türkiye’nin IŞİD'in kalıntılarını temizleyeceğine olan inancına" katılmadığını belirtti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Chomsky, “Suriye’nin Kürt bölgesinde bulunan az sayıdaki ABD askeri birliği, Türkiye’nin saldırılarına karşı caydırıcı bir role sahip. Dolayısıyla ABD’nin varlığı, Türkiye’nin Suriye Kürtlerine yönelik operasyonunun önüne geçiyor” dedi.

Chomsky, “ABD birliklerinin varlığı Kürtler için bir noktaya kadar güven sağlıyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

James Harden'ı son şampiyon Warriors da durduramadı

SONRAKİ HABER

Mehmet Ali Erbil yeniden yoğun bakıma alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa