02 Ocak 2019 18:01
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ocak 2019 19:27

Trump: Suriye'den çekilsek bile Kürtleri korumak istiyoruz

Trump'tan Suriye'den çekilmeye dair yeni açıklama: Belli bir süre içinde çekileceğiz. Çekilsek bile Kürtleri korumaya devam etmek istiyoruz.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, kabine toplantısında, Suriye'den çekilme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

AA'nın aktardığına göre Trump "Belli bir süre içinde Suriye'den çekileceğiz. Suriye'den çekilsek bile Kürtleri korumaya devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Trump'ın Kürtlerin Suriye'de İran'a petrol satmasından rahatsız olduğunu ifade ettiği belirtildi.

'4 AY DEMEDİM'

New York Times gazetesinin, kendisinin, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) 4 ay içinde Suriye'den çekilme talimatı vereceği iddiasına yanıt veren Trump, "Çekilme konusunda yavaş veya hızlı diye bir şey demedim. Bazıları 4 ay dediğimi söylüyor, bunu da söylemedim. Suriye'den belli bir süre zarfında çekileceğiz." dedi.

'ELLERİNDEKİ PETROLÜ İRAN'A SATMALARI HOŞUMA GİTMEDİ'

Trump, Suriye'deki Kürtlere ilişkin şunları söyledi:

"Kürtler, enteresan, Türkiye onları sevmiyor, başkaları onları seviyor. Onların, ellerindeki azıcık petrolü İran'a satmaları hoşuma gitmedi. Onlardan İran'a satış yapmamalarını istedik. Ortaklarımız Kürtler, İran'a petrol satıyor. Bundan memnun değiliz. Bundan hiç mutlu değilim. Aynı zamanda biz onlarla iken çok iyi savaşıyorlar. Biliyorsunuz onlara 30 F-18 gönderdiğimizde, göndermediğimiz zamandan daha iyi savaştılar ve ne olduğunu gördük. Yine de Kürtleri korumak istiyoruz ama sonsuza kadar Suriye'de kalmak istemiyorum. Orası kum ve ölümdür." 

SÜREYİ 4 AY UZATTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

ABD merkezli New York Times gazetesinin Trump yönetiminden iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, Trump’ın 30 gün içinde Suriye'den çekilme talimatını askıya aldığı ve süreyi dört ay uzattığı ileri sürülmüştü. Trump daha öncede “Suriye’de yaptığımı bir başkası yapsaydı ulusal kahraman ilan edilirdi. IŞİD neredeyse bitti. Birliklerimizi yavaş yavaş eve ailelerinin yanına gönderiyoruz aynı zamanda IŞİD kalıntıları ile savaşmayı sürdürüyoruz” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da Şahbaz Deresi'ne vidanjörle atık su bırakıldı

SONRAKİ HABER

3 Ocak 2019 Perşembe günü okulların tatil edildiği iller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...