29 Aralık 2018 07:38
Son Güncellenme Tarihi: 29 Aralık 2018 10:27

Hasta tutuklu SEGBİS'le bağlandığı duruşmada yaşamını yitirdi

Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile Mardin'deki duruşmasına katılan hasta tutuklu, duruşma sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdiği sırada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya bağlanan Akbaba’nın geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Akbaba, 6 Aralık 2017 tarihinde Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilmişti.

Akbaba, Şubat 2017’de tutuklandı. İleri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastası olan ve açık kalp ameliyatı geçirmiş olan İbrahim Akbaba, 2015 yılında felç geçirmiş olmasından dolayı halen ellerini yeterince kullanamamakta, diğer taraftan şeker hastalığı nedeniyle bacağı kesilmiş durumdaydı. (MA)


353. F OTURUMU: HAK İHLALLERİ HASTA MAHPUSLARI ÖLÜMCÜL DERECEDE ETKİLİYOR

Öte yandan hapishanelerdeki hak ihlallerine ve hasta mahpusların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla 353 haftadır sürdürülen F Oturumu’nda, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin hasta mahpusların yaşamlarını ölümcül derecede etkilediği söylendi. Oturumda 61 yaşındaki ağır hasta mahpus Mevlüde Başdaş’ın serbest bırakılması talep edildi.

Tedavi hakları gasp edilen tüm hasta mahpusların sesi olmak için düzenlenen F Oturumu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleşti. 353. hafta F Oturumu’nda “Hasta mahpus Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açıldı. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran okudu. Mahpuslar üzerindeki psikolojik ve fiziksel şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Onaran, “Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri hasta mahpusların yaşamlarını ölümcül derecede etkiliyor. Hasta mahpusların tedavileri yapılmıyor, kelepçeli muayene dayatılıyor, muayene odasında askerler çıkartılmıyor, mahpuslar hastanelerin bodrumlarında ve sağlıksız ortamlarda tutularak yaşam hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor” dedi.

‘HAPİSHANEDE YAŞAYAMAZ’

Onaran, kalp, şeker, böbrek, tansiyon, astım, bel fıtığı gibi kronik hastalıklarından kaynaklı yüzde 86 engelli raporu olan Mevlüde Başdaş’a, Adli Tıp Kurumu tarafından “Hapishanede kalabilir” raporu verdiğini söyledi. Şeker hastalığından dolayı sağ gözü görmeyen Başdaş’ın günde 4 defa insülin iğnesi ile ayakta kalabildiğini aktaran Onaran, Başdaş’ın yanında kalan arkadaşlarının yazdığı mektubu okudu. Mektupta, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan Başdaş’ın hapishanede yaşayamayacağı vurgulandı. Onaran, 349. hafta F Oturmasında durumu aktarılarak serbest bırakılması talep edilen 80 yaşındaki İbrahim Akbaba’nın önceki gün SEGBİS ile ifade verdiği sırada kalp krizi geçirerek öldüğünü duyurdu. Onaran devlet yetkililerine seslenerek, 2019 yılında hapishanelerde yaşanan tecrit ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için gerekli adımların atılmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)


İHD: ACİL AMELİYAT EDİLMESİ GEREKEN HASTA TUTUKLU 7 AYDIR HÜCREDE

İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu bu hafta yaptığı açıklamada hasta tutsak Abdulkadir Aybars’ın durumuna dikkat çekti. İnönü Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasında İHD üyeleri, 3 yıl önce sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde Nusaybin’den Osmaniye 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’ne getirilmiş olan ve kalbine yakın yerinde şarapnel parçası olan, 7 aydır hücrede tutulup sağlığa erişimi engellenen, tedavisi yapılmayan hasta tutuklu Aybar’sın serbest bırakılmasını istedi.

‘KÖTÜ MUAMELE CEZASIZ KALDI’

Abdulkadir Baybars ile İHD heyeti olarak yaptıkları görüşmelerde; kendisinin ve diğer arkadaşlarının tedavisinin kelepçeli olarak yapılmasının dayatıldığını, bu dayatmayı kabul etmediği için tedavi edilmeden geri getirildiğini aktaran Komisyonu Başkanı Nejat Okay, Aybars’ın acil ameliyat edilmesi gerektiğinin Mardin cezaevinde iken kendisine söylenmesine rağmen 3 yıldır ameliyat edilmediğini dile getirdi. Abdulkadir Baybars, son 7 aydır tek başına hücrede tutulduğunu ifade eden Okay,  “Hücrede tutulduğu için bu kısıtlı yaşam koşullarında çay içme imkanı dahi elinde alınmıştır. Hücrede tutulmasının hukuksal olarak makul bir gerekçesi bulunmadığı halde koğuşta bulunurken kendisine karşı kötü muamelelerde bulunan cezaevi görevlilerini şikayet ettikten sonra, bu görevliler hakkında hiçbir işlem yapılmazken bunun aksine kendisi hücreye konularak diğer mahpuslardan izole edilmiştir” dedi.

‘NEFES ALMAKTA ZORLANIYOR’

Yaşadığı haksız ve hukuksuz uygulamalara tepki olarak 12 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Okay, “Tek başına ve bakıma muhtaç halde iken sadece sıvı tüketen mahpusun giderek sağlık durumu kötüleşmiş ve kimi zaman kalp krizleri geçirme boyutuna varmıştır. Nefes almakta da zorlanan bu mahpus için koşullar çekilmez hale gelmiştir. Heyetlerimizce de yapılan görüşmeler sırasında nefes almakta zorlandığı tarafımızca gözlemlenmiştir” dedi.

‘YETKİLİLERİ ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Okay, İnsan hakları savunucuları olarak; ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan hasta mahpus Abdülkadir Baybars’ın bir an önce ameliyat edilmesi için, tüm hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması, cezaevinde sağlığı giderek bozulan ve yaşamları tehlikede olan hasta mahpusların özgürlüklerine kavuşmaları için tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve yetkilileri de bir an evvel çözüm üretmeye çağırdıklarını belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendika mücadeleleri yeni yıla da taşınıyor

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Alpay Antmen’den ‘TRT payı kaldırılsın’ teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa