20 Aralık 2018 21:30
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2018 03:42

ABD Savunma Bakanı Mattis istifasını açıkladı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Trump'ın Suriye'den çekilme kararı üzerine istifasını açıkladı. Trump, 'Mattis, şubatta emekliye ayrılıyor' dedi.

Fotoğraf: James N. Mattis/AA (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararı sonrası istifasını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Mattis'in şubat ayı sonunda görevinden ayrılarak emekli olacağını açıklamıştı. Mattis'in ABD'nin Suriye'den çekilme kararı konusunda farklı görüşlere sahip olduğu biliniyordu. Mattis istifa mektubunda "ABD'nin müttefikleri ile ilişkilerine" dikkat çekti.

TRUMP: MATTIS EMEKLİYE AYRILACAK

Trump, "General Mattis, geçen 2 yıl boyunca yönetimimde Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra şubat ayı sonunda büyük bir onurla emekliye ayrılacaktır. Onun döneminde özellikle yeni savaş ekipmanları alınması bağlamında çok büyük ilerlemeler sağlandı." ifadelerini kullandı.

"Müttefik ülkelerin askeri yükümlülüklerini yerine getirme konusunda Mattis'in kendisine çok yardımcı olduğunu" belirten Trump, "Yeni Savunma Bakanı kısa süre içinde ilan edilecek. Yaptığı hizmetler için Jim'e çok teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bu paylaşımın ardından Mattis'in istifa mektubu yayımlandı.

'AKAR'IN KÜRTLERE TEHDİDİ ONU ÖFKELENDİRDİ'

CNN'in Ulusal Güvenlik Muhabiri Ryan Browne'ın aktardığına göre Mattis, Suriye meselesini görüşmek üzere Beyaz Saray'a gitti ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "ABD çekildikten sonra ABD destekli Kürtleri öldürüp hendeklere gömme" tehdidine dair raporları okuduktan sonra çok öfkelendi. Browne, Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı Twitter paylaşımında "Bir müttefike böylesine ihanet edilmesi fikri onu çok kızdırdı" dedi.

'GÖRÜŞLERİ SİZE DAHA UYGUN BİRİYLE ÇALIŞMAYA HAKKINIZ VAR'

Mattis mektubunda özellikle müttefiklere yönelik yaklaşımda ve ABD'nin Rusya ve Çin'le ilişkilerinde Trump'la olan fikir ayrılıklarına vurgu yaptı.

Mattis, "Görüşleri size daha uygun bir Savunma Bakanıyla çalışmaya hakkınız olduğu için görevimden ayrılmamın doğru olacağını düşündüm" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Göker: Fatih Portakal'ı size yedirtmeyiz

SONRAKİ HABER

Şair Ahmet Telli, Hacettepe Üniversitesinde tehdit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...