19 Aralık 2018 17:04
Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2018 12:39

ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamasına dünyadan tepkiler

ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından pek çok ülkeden açıklama geldi. Karar, ABD medyasında da geniş yer buldu.

ARŞİV | Fotoğraf: Staff Sgt. Brian Barbour/ABD ordusu

Paylaş

ABD'nin askerlerini Suriye'den çekeceğini açıklamasının ardından pek çok ülkeden de peş peşe açıklama geldi. Rusya kararı '"Suriye'de siyasi anlaşmaya olanak tanır" diyerek olumladı, İsrail 'kendisini savunmaya devam edeceğini' açıkladı, İngiltere ise IŞİD'in eskisi kadar canlı bir tehdit olduğunu söyledi. Karar, ABD medyası ve siyasetçileri arasında da tartışma konusu oldu.

RUSYA: ABD’NİN ROLÜNÜ ABARTMAYIN

Rusya, ABD’nin Suriye’den çekilme kararından memnun olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Amerikan askerlerinin çekilmesi, siyasi anlaşmaya olanak tanır” açıklaması yaptı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "IŞİD'in yenildiği konusunda hemfikirim ancak yeniden bir araya gelme riski var. ABD'nin Suriye'den çekildiğine ilişkin bir emare yok" dedi. 

Rusya Lideri Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e yönelik zaferdeki rolünü abartmak eğiliminde olmadıklarını söyledi. Sputnik’in aktardığına göre, Moskova’nın hâlâ ABD güçlerinin Suriye’den ne zaman, ne şekilde ayrılacaklarını ve nereye gideceklerini anlamadığını belirten Peskov, ülkede olayların gidişatının nasıl olacağını da bilmediklerini kaydetti. Peskov “Rusya’nın dış politikanın her alanında aradığı şey, istikrar ve öngörülebilirlik. Bunlar tüm ülkelerin olumlu karşıladığı şeyler. İstikrar ve öngörülebilirlik yerini tahmin edilemezliğe bıraktığında uluslararası ilişkilerde rahatsızlık ve endişeye neden olur. Bu endişe sadece Rusya ile ilgili değil, tüm ülkelerle ilgili” dedi.

LAVROV: ÇOK SAYIDA SORU İŞARETİ VAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD’nin, Suriye’deki birliklerini çekme kararının arkasında çok sayıda soru işareti bulunduğunu belirterek, “Bu kararın nasıl uygulanacağına veya uygulanıp uygulanmayacağına dair çok sayıda soru işareti var. Ancak bir ülkede yasa dışı bulunan askerlerin çekilmesine yönelik karar doğru yönde atılmış bir adımdır” diye konuştu. Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısının düşürüleceğine ilişkin iddiaları da değerlendiren Lavrov, “ABD, Afganistan’dan daha önce de çıktı ve sonra tekrar girdi, aynı Irak’ta olduğu gibi. Sahada gerçekten olanlara bakmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

İNGİLTERE: TEHDİT HÂLÂ CANLI 

İngiltere Savunma Bakanı Tobias Ellwood sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, “Suriye'de IŞİD'i yendik, oradaki varlığımızın tek nedeni buydu” açıklamasına şiddetle karşı çıktıkları söyledi ve “IŞİD başka aşırılıkçı formlara dönüştü ve tehdit hâlâ canlı" dedi. 

NETANYAHU: İSRAİL KENDİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEK

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada, "ABD, Suriye'den çekilme konusunda bizi hafta başında bilgilendirdi, İsrail kendini savunmaya devam edecek" dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu “ABD, Suriye'den çekilme konusunda bizi hafta başında bilgilendirdi, İsrail kendini savunmaya devam edecek” dedi.

İsrail, bugüne dek birçok kez Suriye’de hava saldırıları düzenlemiş, gerekçe olarak da ülkedeki İran varlığını göstermişti. Netanyahu, 20 Aralık'ta yaptığı ikinci açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İran’ın Suriye’deki kök salma çabalarına karşı son derece saldırganca hareket etmeye devam edeceğiz. Çabalarımızı azaltmaya niyetimiz yok. Onları yoğunlaştıracağız ve şunu biliyorum ki, bunu ABD’nin tam desteği ile yapacağız. 

FRANSA: ŞİMDİLİK ELBETTE SURİYE'DEYİZ

Sahada asker bulunduran Fransa’dan 20 Aralık'ta yapılan açıklamada, "Fransa önümüzdeki haftalarda, Suriye Demokratik Güçleri dahil, ABD’nin tüm ortaklarının güvenliğini garanti etmek konusunda dikkatli davranacaktır” denildi.

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau da "Şimdilik elbette Suriye'deyiz. IŞİD'le savaş elzem. Terörle savaş bitmedi" dedi. 

Fransız Dışişleri, “ABD, yeni bir insani krizden ve teröristlerin dönüşünden kaçınılması amacıyla, Kuzeydoğu Suriye’deki halkların ve bu bölgedeki istikrarın korunmasını dikkate almalıdır” ifadelerini kullandı. Fransız Dışişleri, ABD liderliğindeki koalisyonun ortaklarının, Amerikan askerlerinin çekilme takvimi ve koşulları konusunda ABD ile temaslara başladığını da duyurdu.

ALMANYA: IŞİD İLE MÜCADELEYE ZARAR VERME RİSKİ VAR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Bu kararın sonuçlarının IŞİD ile mücadeleye zarar verme ve elde edilen başarıların riske girme tehlikesi var." dedi. Maas, yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan tarafının ani yön değişiminin sadece kendileri için sürpriz olmadığını" belirtti.

Maas, istikrarın hayata geçirilmesi için güvenliğe ve siyasi düzene ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, bundan dolayı partnerlerle siyasi süreç için çalıştıklarını kaydetti.

MESUD BARZANİ: OLAYLAR BU NOKTAYA GELMEMELİYDİ

Iraklı Kürt lider Mesud Barzani, yazılı bir açıklama yaptı, "Olaylar bu noktaya gelmemeliydi. Suriye’deki son olaylar ve gelişmeler, özellikle de bu ülkedeki Kürt ulusunun durumu endişe verici” dedi. 

Barzani, "Suriye’de çok sayıda Kürt yerinden yurdundan oldu. IŞİD saldırıları, istikrarsız siyasi durum ve geçmiş yıllardaki tehditler Suriyeli Kürtlere çok fazla zarar verdi” dedi.

IŞİD’le savaşın son bulmadığını belirten Barzani, “Umarım ki son olaylar ve gelişmeler şiddete ve savaşın daha da kötüleşmesine yol açmaz. Umarım Suriye’deki Kürt halkı ve ulusu daha fazla acı çekmez” ifadelerini kullandı.

Barzani, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi başkanlığını geçen yıl bırakmıştı. 

KÜRDİSTAN YURTSEVERLER BİRLİĞİ'NDEN ABD'YE ÇEKİLME KARARINI GÖZDEN GEÇİRME

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), ABD'nin çekilme kararının hatalı olduğunu belirterek, "Başta ABD olmak üzere, uluslararası koalisyonun kararı gözden geçirmesini ve terörle mücadeleyi, Suriye'de siyasi çözüm sürecine desteğini sürdürmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'li birliklerin çekilmesinin IŞİD'le mücadele çabalarını baltalayacağını kaydeden KYB, IŞİD'in bölge ve dünya için tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

SDG: TERÖRİZM İLE MÜCADELEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Suriye Demokratik Güçleri de resmi açıklamasında "Beyaz Saray’ın kuzey ve doğu Suriye’den çekilme kararı, terörizmin son kalelerinde şiddetli çatışmaların içerisinde olduğumuz ve  kurtarılmış bölgelerde uyuyan hücreler ve yeniden organize olmaya çalışan terörist unsurlarla savaştığımız bir dönemde terörizme karşı mücadeleyi olumsuz etkileyecek ve terörizm ve destekçilerine bölgede karşı operasyonlar yapma fırsatı tanıyacaktır." dedi. 

CNN: TRUMP, DANIŞMANLARININ TAVSİYELERİNİ DİNLEMEDİ

Çekilme kararı, ABD medyası ve siyasetçileri arasında da tartışma konusu oldu.

Karara geniş yer veren ABD'nin CNN kanalı, Trump'ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların "Suriye'den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna" yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü.

NYT: RUSYA VE İRAN'IN BÖLGEDE GÜÇLENMESİNE SEBEP OLACAK

New York Times gazetesi Trump'ın, 2 bin ABD askerinin bulunduğu Suriye'den çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararının, Rusya ve İran'ın bölgede güçlenmesine sebep olacağını iddia etti.

WSJ: KARAR, SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİNİ TEHLİKEYE SOKACAK

Kararın, ABD'nin Ortadoğu'daki duruşu ve politikasını ani bir şekilde kaydırdığını belirten Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın bu kararının, Türkiye'nin askeri operasyon düzenleyeceğini açıkladığı ABD'nin Suriye'deki ortağı Suriye Demokratik Güçlerini tehlikeye sokacağını savundu.

WP: TAVSİYESİ KABUL GÖRMEYEN MATTİS GÖREVİNDEN AYRILABİLİR

Washington Post gazetesi ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in Suriye'de en azından küçük bir birlik tutulması tavsiyesine rağmen Trump'ın bu kararı aldığını ve Mattis'in görevinden ayrılabileceğini iddia etti.

SENATÖR GRAHAM: ÇEKİLME KARARI, ABD İÇİN BÖLGEDE VE DÜNYADA YIKICI SONUÇLAR DOĞURACAK

Trump'ın güçlü destekçilerinden olan Cumhuriyetçi kıdemli Senatör Lindsey Graham, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye'den çekilmenin, ABD için bölgede ve dünyada "yıkıcı sonuçlar" doğuracağını ileri sürerek, "Amerika'nın çekilmesi, IŞİD, İran, Beşşar Esed rejimi ve Rusya için büyük bir kazanç olur" ifadesini kullandı.

TRUMP'A 'SURİYE STRATEJİSİNİ KONGREYE DANIŞ' ÇAĞRISI

Colarado Senatörü Cory Gardner da paylaşımında Trump'a, çekilme kararını bir an önce durdurması ve ABD ulusal güvenliğini koruyan Suriye stratejisine ilişkin kongreye danışması çağrısında bulundu.

SENATÖR RUBİO: BÜYÜK BİR HATA

ABD medyasına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise kararın şaşırtıcı olduğu kadar gelecek yıllarda ve aylarda önemli yansımaları olacak büyük bir hata olduğunu ileri sürdü.

'BAŞKAN UYANDI VE KARARI AÇIKLADI'

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in karara ilişkin Kongre üyelerine brifing verdiği yemeğe katılan ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker, görüşmeye dair medyaya değerlendirmelerde bulundu.

Corker, alınan karardan kurumların haberdar olmadığını ve iletişimin sağlanmadığını belirterek, "Bence Başkan Trump uyandı ve kararı açıkladı." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Valilikten Maraş Katliamı'nın yıl dönümünde yasaklama

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta bir bebeğin ihmal sonucu öldüğü iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa