19 Aralık 2018 05:24
Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2018 07:38

Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada

Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 130. sırada. Akademisyen Nülifer Narlı: Toplumsal cinsiyet uçurumu derinleşti.

Fotoğraf: Ezgi Görgü/EVRENSEL

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) açıkladığı 2018 yılı Sosyal Cinsiyet Uçurumu Ölçümü verilerine göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130’uncu, kadınların iş gücüne katılımında da 131’inci sırada yer aldı. Konuyu değerlendiren Prof. Dr. Nilüfer Narlı, “Türkiye son 3 yılda toplumsal cinsiyet açısından gerileme gösterdi. Hem siyasi katılım mekanizmalarında hem de kadınların kamu ve özel sektörde istihdamı için kota yaratılması gerekiyor” dedi.

DHA'da yer alan habere göre, Dünya Ekonomik Forumu, kadınların iş gücüne katılımı, eğitim eşitliği, sağlık imkanlarına ulaşabilme ve siyasal hayata katılım gibi konular üzerinden 2018 yılı Sosyal Cinsiyet Uçurumu Ölçüm verilerini hazırladı. 149 ülkenin yer aldığı raporda Türkiye cinsiyet eşitliğinde 130’uncu oldu. Kadınların iş gücüne katılımında 131, siyasal hayata katılımda 113, eğitim eşitliğinde 106, sağlık imkanlarına ulaşımda ise 67’inci oldu.

Eğitime, sağlığa, siyasete katılımda kadın-erkek eşitsizliği son 10 yılda iyileşme göstermesine rağmen, söz konusu ilk üç alanda kadınların katılımı 2017’ye göre geriledi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, raporun ortaya koyduğu verileri değerlendirdi.

TOPLUMSAL CİNSİYET UÇURUMU YÜKSEK

“Türkiye uzun yıllardır sosyal cinsiyet uçurumunun yüksek olduğu bir ülke” diyen Prof. Dr. Narlı, “İlginç olan şu ki, Türkiye son 3 yılda sosyal cinsiyet açısından gerileme gösterdi ve sosyal cinsiyet uçurumu derinleşti. Bu derinleşmeyi de özellikle kadınların iş gücüne ve ekonomik hayata katılımında görüyoruz. Türkiye’deki en büyük sorun bu. Özellikle kadınların siyasi karar verme mekanizmalarındaki temsili de düşük. Bu nedenle de ülkemizdeki sosyal cinsiyet uçurumu yüksek çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kadınların ekonomiye katılımı için yapılacak en önemli adımın istihdama yönelik kota uygulamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Narlı, “Bazı ülkeler ve bazı şirketler her 2 erkeğe karşı bir kadının istihdam edilmesi kotasını uyguladı. Örneğin İskandinav ülkelerinde bu kotalar uygulandı ve insani gelişim açısından şu anda hiçbir uçurum yok. Hem siyasi katılım mekanizmalarında hem de kadınların kamu ve özel sektörde istihdamı için kota yaratılması gerekiyor. Kadınların siyasi hayata ve ekonomiye katılımı arzu edilen düzeye ulaştıktan sonra bu kotalar kaldırılabilir. Bu konuda da siyasi irade çok önemli, onlar yol gösterici olursa bunların hepsi yapılacaktır” dedi.

SURİYE, IRAK, PAKİSTAN VE YEMEN SON SIRALARDA

Söz konusu raporda, cinsiyet eşitliği endeksinde 1 puan tam eşitlik anlamına geliyor. Bu puana en çok yaklaşan ülkeler İzlanda, Norveç, İsveç.

Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen ise 1 puanın en uzağındaki ülkeler.

KADINLAR İLE ERKEKLER ARASINDAKİ MAAŞ FARKI YÜZDE 51

Rapora göre 2018’de kadınların iş hayatına katılımında belirgin bir artış gözlense de kadınlar ile erkekler arasında maaş farkı yüzde 51 oranında. Raporda, olumlu olarak ilerleyen tek alanda, kadınların yönetim kademelerindeki artış. Kadınların yönetim kademelerinde olması yüzde 34 oranında artmış durumda.

'BİLİM, TEKONOLOJİ, MÜHENDİSLİK GİBİ ALANLARDA KADINLAR YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR'

Raporda, işgücü piyasasında kadın katılımının düştüğü ve bunun nedeni de  "teknoloji/makineleşme" olarak gösterildi. Raporda kadınların yaptığı işlerin artık otomatik makinalarca gerçekleştirildiği ifade edildi.

Raporda, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik  gibi beceri ve bilgi gerektiren alanlarda kadınlar yine yeterince temsil edilmediği de vurgulandı.

TÜRKİYE 12 YILDA 25 SIRA GERİLEDİ

Raporda, Türkiye ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

Türkiye, 149 ülke arasında 130. sırasında yer aldı. Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler  sırasıyla şöyle: Fildişi Sahili, Bahreyn, Nijerya, Togo, Mısır, Moritanya, Fas, Ürdün, Umman Sultanlığı, Lübnan,  Suudi Arabsitan, iran, Mali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, Suriye, Irak, Pakistan, Yemen.

2006 yılında bu sıralamada 105. olan Türkiye, 12 yılda 25 sıra geriledi.

Türkiye, 149 ülke arasında,  "Kadınların ekonomik katılımı ve fırsat eşitliği" konusunda 131. sırada yer alırken, eğitimde 106., sağlıkta 67. ve politik katılımda 113. sırada görünüyor. (HABER MERKEZİ)

Raporu incelemek için tıklayın.

ÖNCEKİ HABER

Manisa T Tipi Cezaevi’nden tahliye olan Aslan: Baskılar sürüyor

SONRAKİ HABER

Asgari ücretle geçinemeyen işçi: Hasta çocuğumun ilacını borçla aldım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...