06 Aralık 2018 20:05

Formasyonlu işsizlik

ADÜ öğrencileri formasyon sisteminde yapılacak değişiklikleri konuştuk.

Paylaş

Hazal KIZILTAŞ

Buse DURAN

Adnan Menderes Üniversitesi/ Aydın

 

2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nin içeriğini Genç Hayat’ın eski sayılarında görmüştük. Formasyon değişikliğine dair yapılan açıklamalar ve tartışmalar ile ilgili Adnan Menderes Üniversitesi  öğrencilerine bu değişikliklerin bizleri nasıl etkileyeceğini ve işsizlik rakamlarında bir değişiklik olup olmayacağını sorduk.

“FORMASYON ALSAK DA ALMASAK DA İŞSİZİZ”

Sohbetimize Sosyoloji 3. sınıf öğrencileri Gül ve Vildan ile başlıyoruz. İki arkadaşımız da formasyon almayı düşünmediklerini, formasyonun ana bölümlerini negatif etkilediğini düşündüklerini söylediler. Sosyologların kendi işlerini yapmak yerine öğretmenliğe yöneldiğini bunun da asıl öğretmenlik okuyanların istihdam alanlarını daralttığını belirttiler. “Ama tabii bunun yanında bölümümüz olan mesleği de yapamıyoruz” diyen Vildan'dan sonra sözü Gül alıyor ve “Formasyon alsak da almasak da işsiziz. Formasyon da öğrenciler arasında bir umut vadediyor.” diyerek iki durumda da aslında durumun çok da iç açıcı olmadığına değiniyor.

“KONTENJAN SAYISI DÜŞÜRÜLMELİ”

Daha sonra Özge ve Gülşah sohbetimize katılıyorlar. Formasyonun bir yararı olup olmadığını sorumuza Gülşah “Dediğimiz gibi zaten iş imkanımız kısıtlı, en azından formasyonla birlikte özel okullarda öğretmenlik yapabilme hakkımız oluyor.” diyor. En fazla işsizlik oranının fen-edebiyat fakültelerinden çıkmasının nedenini ise kontenjanların çok fazla olması olduğunu düşündüklerini söylüyorlar. Bunun çözüm noktasının ise  kontenjan sayılarının düşürülmesi ya da bölümlere gereken önemin daha fazla verilmesi olduğunu söylüyorlar. İşsizlik oranının bu kadar yüksek olmasının nedeni olaraksa kimsenin kendi mesleğini yapamaması ve yeterli istihdamın yaratılmaması olduğunu söyleyerek cümlelerini noktalıyorlar.

“BİLİME GEREKLİ ÖNEM VERİLMİYOR”

Yeliz ve Eray da sohbetimize dahil oluyorlar. Arkadaşlarımız Fen-Edebiyat fakültelerinde çok fazla bölümün kapatıldığını ve kapatılmaya devam edildiğini belirtiyorlar. Bunun sebebini de ülkede bilime yeteri kadar önem verilmemesine bağlıyor. İşsizlik oranının yüksek olmasını ise sistemsel bir sorundan yani kapitalizmden kaynaklı olduğunu düşündüğünü belirtiyor. Daha sonrasında Yeliz ise bu durumun tamamen ortadan kaldırılamayacağını ancak en aza indirmenin koşulunun eğitim sisteminin iyileştirilmesi olduğunu söylüyor. Bu işsizliğin bir nedeninin de verilen yanlış eğitim sistemi olduğunu belirterek bitiriyor cümlelerini. Biz de sohbetimizi burada sonlandırarak ders yolunu tutuyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin KYK’sinden manzaralar

SONRAKİ HABER

Soğuktan titreyerek ders dinlemek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...