06 Aralık 2018 19:22

Kıbrıs’a bir mercek

"Minimum 350 sterlin olan kiraları ödeyebilmek için öğrenciler bir eve en az üç kişi çıkmak zorunda."

Paylaş

Mert BECERENLER

Final Üniversitesi/ Kıbrıs

 

Psikoloji okuyorum fakat psikolojide kendimi geliştiremezsem havacılık üzerine geliştirmeyi düşünüyorum. Bunun için de tabii İngilizce gerekiyor. Bunları düşünmemin nedeni biraz gelecek kaygısı gütmem. Çünkü Psikoloji bölümü senede yaklaşık 20-30 bin mezun veriyor. Dediğim gibi, kendimi İngilizce üzerine geliştirmek istiyordum fakat üniversitemde böyle bir çalışma yok. Pek çok ülkeden gelen öğrencilerin olduğu bir üniversitede okuyorum fakat okulumuzda uluslararası öğrencilerle bizim aramızda çok fazla bir paylaşım bulunmuyor. Özellikle Arap ülkelerinden gelen öğrencilerle aramızda büyük bir kültür farklılığı bulunuyor. İnsanlar kendini geliştirmek için pek çabalamıyor, bu biraz da tek bir binada olmamızdan kaynaklanıyor.

TÜRKİYE İLE KIYASLANAMAZ BİLE

Adadaki diğer okullara nazaran daha uygun bir üniversite olarak geçiyor Final Üniversitesi. Türkiye’deki kitaplarda fiyat farkı çok fazla olsa da örneğin Girne Amerikan Üniversitesi'nde kitap ücreti 1000 bin TL civarındayken bizim okulumuzda kitaplar 60 TL tutuyor. Onun dışında okulda yemek fiyatları çok pahalı. Türkiye’de bir okulda 2-3 TL olan yemek bizim okulda 17 TL. Kırtasiye harcamaları Türkiye’nin 2 katı. Barınma, ev fiyatları burada dalgalı, Türkiyede ise  şehir şehir değişiyor. Örneğin Eskişehir’de 600-700 İstanbul’da 1500-2000 TL olan kiralar burada sterlin üzerinden. Ve Türkiye’den daha pahalı. Minimum 350 sterlin olan kiraları ödeyebilmek için öğrenciler bir eve en az üç kişi çıkmak zorunda.

SİNEMA ÜCRETLERİ ÖĞRENCİ BÜNYESİNE UYGUN DEĞİL

Aslında sosyal hayat açısından çok fazla bir fark yok. Ben Çanakkale’de yaşıyordum ve hayatlar birbirine benziyor. İnsanlar birbirini çok fazla umursamıyor. Türkiye’de de gidip bir yerde oturup çay içiyorduk burda da öyle. Fakat değişen tek şey fiyatlar. Bir çay içip 1.5 saat oturup kalkıyorsun. Bu oraya sadece çay içmeye gitmiş hissiyatı yaratıyor ve bu hissiyatı sevmiyorum. Çanakkale’de birçok tiyatro oyunu ücretsiz burada daha gitmedim fakat arkadaşlarımdan duyduğuma göre pahalı. Sinemada ise Türkiye’ye gelen bir film buraya 1-2 hafta sonra geliyor, sabırsız bir insan için bu biraz sıkıntı oluyor. Onun dışında sinema bileti fiyatları Türkiye'dekilerden daha pahalı ve bu öğrenciler için büyük bir problem oluyor. Sinemanın şehrin dışında kalmasıysa biraz daha zorluyor bizleri. Ulaşım problemini fazlaca yaşıyoruz. Ada’da oturmuş bir ulaşım sistemi yok. Bunun dışında zaten toplu taşıma dahi Türkiye’den çok daha pahalı. Dolmuş ile git-gel, 8 TL masraf oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Felsefenin düşündürdükleri

SONRAKİ HABER

KYK: Bir hapishane markası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...