06 Aralık 2018 11:00
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2018 09:06

Vali'nin Kızılcaköylülere verdiği 'Çalışma olmayacak' sözü boş çıktı

Aydın Kızılcaköy’de halkın JES’e karşı direnişi sonrası Vali Yardımcısı 'Yasal izin olmadan çalışma yapamazlar' dedi ama şirket yetkilileri geri geldi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Aydın Kızılcaköy'de JES kurulmasını istemeyen köylülerin direnişi sonrası Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat'ın verdiği "Yasal izin olmadan hiçbir çalışma olmayacak" sözü boş çıktı. Vali Yardımcısı'nın sözü ile JES arazisindeki direniş çadırını köy içine taşıyan Kızılcaköylüler şirket elemanlarının alanda çalışma yaptığı haberi üzerine yine bölgeye gitti. Kızılcaköylüler Vali'nin sözünün boş çıktığını belirterek alanı boş bırakmayacaklarını ve nöbete başlayacaklarını söylediler.

EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ KIZILCAKÖY'DE

Günlerdir yaşam alanlarında JES yapılmasına karşı direnen Kızılcaköy'e ekoloji örgütleri destek için gittiler. Ekoloji Birliği bileşenlerinden EGEÇEP, AYÇEP, TURÇEP, GÜLDER, Kuşadası, Didim, Yeni Foça ve Söke Çevre Platformları üyeleri Kızılcaköy meydanındaki direniş çadırını ziyaret ettiler. Yapılan konuşmalarda köylülerin direnişinin meşru olduğu ve JES'lerin çevre, sağlık açısından zararlarlarına vurgu yapıldı. Vali Yardımcısı'nın söz vermesinin çok bir anlamı olmadığının ifade edildiği konuşmalarda Soma Yırca mücadelesi deneyimi aktarılarak nöbetin devam etmesi gerektiğinin altı çizildi.

GELEN TELEFONLA KÖYLÜLER ARAZİYE KOŞTULAR

Direniş çadırında bu konuşmalar yapılırken gelen bir telefonla tüm köylüler ve destek için gelenler araçlarla köyden 3 km uzaklıktaki JES yapılmak istenen alana gittiler. Birkaç jandarmanın hala alanda durduğu gözlemlenirken köylülerden Mehmet Balaban, sabah saatlerinde şirket elemanları ile karşılaşmasını şöyle anlattı: Aracımla tarladan geliyordum. Bir arazi aracından inen birkaç kişinin yolu ölçtükleri gördüm. Ne oluyor diye bakmaya gittiğimde beni farkedip hemen bölgeden araçlarıyla uzaklaştılar. Bir süre takip ettim ama yetişemedim. Burada nöbeti bırakırsak bunlar bir gecede arazideki tüm ağaçları keserler.

DİRENİŞ ÇADIRI TEKRAR KURULDU NÖBET BAŞLIYOR

Köylü kadınlar da jandarmalara tepki göstererek "Neden şirketin çalışmasına engel olmuyorsunuz?" dediler. Köylüler dün söktükleri nöbet çadırını yeniden kurarken köye dönüşte nöbetin tekrar başlamasına karar verdiler. Köyün gençleri gruplar halinde bölgede nöbet tutma kararı aldı.

Kızılcaköylülere destek için giden kurumlar arasında Emek Partisi, HDP ve Haziran Hareketi üye ve yöneticileri de vardı. Desteğe gelenler çay, şeker, odun gibi ihtiyaç maddeleri getirirken köylüler destek için teşekkür ettiler.

NE OLMUŞTU?

Aydın Kızılcaköy'de köylülerin kararlı direnişi sonrası jandarma ve JES şirketi çalışanları köy yakınındaki araziyi terk etmişti. Üç gündür süren olaylarla birlikte jandarma saldırısı eşliğinde yaklaşık 30 dönümlük alanı tel örgü içine alan şirket, dün alandan çekildi.

'İZİNLER TAMAMLANANA KADAR ÇİVİ ÇAKILMAYACAK' DENMİŞTİ

Dün öğleden sonra köye gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Arat köylülere şirket tüm izinleri tamamlayıncaya kadar araziye tek bir çivi daha çakılmayacağı sözünü vermişti. Vali Yardımcısının bu sözünün yanı sıra jandarma ve şirket elemanlarının alandan ayrılmasının ardından köylüler de küçük bir nöbetçi grup bırakarak köy içindeki nöbet çadırına döndü.

VALİ YARDIMCISI: JEOTERMAL MESELESİNİ TAM BİLMİYORUM

Vali Yardımcısına tarım arazilerinin içinde neden JES istemediklerini anlatan köylüler Aydın'ın birçok yerinde JES'lerden kaynaklı zararları bildiklerini, kendilerinin de aynı sorunları yaşamak istemediklerini söylediler. Köylülerin ısrarlı soruları karşısında kendisinin daha bir gün önce bu işle ilgilenmeye başladığını dile getiren Vali Yardımcısı Arat köylülerin dile getirdiği sorunları inceleyeceğiz sözünü verdi.

‘ÖLMEYE RAZIYIZ’

Vali Yardımcısının jandarma saldırısında kolundan yaralanan 77 yaşındaki Hatice Barlas “Siz neden gittiniz bu yaşta oraya” sözlerine tepki göstererek “Neden gitmeyeceğim. Bu topraklar bizim. Ben o kepçenin önüne yatacağım. O jeotermali yaptırmayacağız” dedi. Köylü kadınlarda “Ölmeye razıyız” dediler.

DİRENİŞE ZİYARETÇİ AKINI

Vali Yardımcısı köylülerin köy meydanındaki direniş çadırlarında da bir süre köylülerle sohbet etti. Dün Kızılcaköylülere destek için İzmir ve Aydın Baroları Çevre Hakları Komisyonları da direniş çadırını ziyaret ettiler.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: KIZILCAKÖYLÜLERİN YANINDAYIZ!

Ekoloji Birliği Aydın Kızılcaköylülerinin JES karşısındaki direnişine destek açıklamasında bulundu; köylülere dönük jandarma saldırısına tepki gösterdi. Ekoloji Birliğinin açıklaşası şu şekilde:

“Yapılmak istenen jeotermal elektrik santraline (JES) karşı direnen, köyünü, yaşam alanını, vatanını savunan Kızılcaköylülere 4 ve 5 Aralık 2018 günü güvenlik güçleri şiddet uygulayarak  müdahale etti. Son müdahale toma eşliğinde biber gazıyla yapıldı. İki gün süren müdahalelerde, biri  77 yaşında olan üç kadın hastanelik edildi. İlköğretim çağındaki çocukların bulunduğu bir ortamda çoğunluğu kadın savunmasız köylülere yapılan bu müdahale hukuka, vicdana ve devlet ciddiyetine tamamen aykırıdır. Kızılcaköylülerin Anayasanın kendilerine verdiği sağlıklı çevrede yaşama hakkını korumak için yaptıkları haklı direnişe TOMA’yla - gazla karşılık verilmesi kabul edilemez.

Yapılmak istenen santralin ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci henüz tamamlanmamışken, JES şirketi Güriş'ın santral alanını çitle çevreleyerek kameralar yerleştirmesi kanunlara aykırıdır. Güvenlik güçlerinin şirketin bu yasadışı işlemine engel olması gerekirken, buna karşı çıkan Kızılcaköylülere gazla haksız müdahalesini kabul etmiyoruz.

Bu olayın özeti; güvenlik güçleri ve bu güçleri yöneten kamu iradesinin Anayasal hakkını kullanan köylüleri değil, yasadışı işlem yapan şirketin çıkarlarını koruduğunun açıkça ortaya çıkmasıdır.

Ekoloji Birliği olarak bu durumu reddediyoruz. Kızılcaköylülerine yapılmış müdahaleyi ekoloji mücadelesi veren tüm yurttaşlara yapılmış sayıyoruz. Biz, Türkiye çapında 60 dernek ve platformla yaşam alanlarını savunanların ortak sesi Ekoloji Birliği olarak, Kızılcaköylülerinin haklı mücadelesini destekliyoruz. Güvenlik güçlerini şirketlerin değil halkın çıkarların korumaya davet ediyoruz.”

TWITTER'DA AÇILAN SAHTE HESABA KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Kızılcaköylülerin Facebook'ta açtıkları Kızılcaköy adlı sayfada, Twitter'da "@kizilcakoyluler" kullanıcı adıyla açılan hesabın kendileri ile alakalı olmadığı belirtilerek hesaba itibar edilmemesi istendi.

Kızılcaköylülerin Facebook hesaplarından konuyla ilgili yaptıkları paylaşımda, "Bu tarz hesaplara itibar etmeyiniz. Mücadelemize zarar vermek isteyenler vakit kaybetmemiş. Tek hesabımız bu Facebook hesabımız ve 'www.instagram.com/kzilcakoy'dur. Lütfen Twitter kullananlar bu hesabı (@kizilcakoyluler) şikayet edip kapanması için bize yardımcı olun" denildi.

 

ÖNCEKİ HABER

CHP MYK’si yerel seçim gündemiyle toplandı

SONRAKİ HABER

Köyün içme suyuna mazot ve motor yağı karıştırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...