03 Aralık 2018 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 03 Aralık 2018 18:57

Pervin Buldan dahil 10 HDP'li vekil açlık grevine başlıyor

26 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için 10 milletvekili Meclis'te açlık grevi yapacak. Selahattin Demirtaş'tan da Güven'e destek mesajı geldi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı 26 gündür açlık grevi eyleminde bulunan DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destek için HDP Mersin İl Örgütü’nde yine açlık grevi eylemine giren 10 partilinin dün akşam yapılan polis baskını ile gözaltına alınmasına HDP’den yanıt gecikmedi. HDP’li 10 milletvekili Meclis’te salı günü grup toplantısının hemen ardından 2 günlük açlık grevine başlayacak.

DEMİRTAŞ: LEYLA GÜVEN'İN TALEBİ TALEBİMİZDİR

    Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevine giren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in eylemine destek mesajı gönderdi. Avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Demirtaş, Leyla Güven’in eylemine gönderdiği destek mesajında “Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’in Diyarbakır Cezaevi'ndeki açlık grevi 26. gününde devam ediyor. Talebi talebimizdir” dedi. 

    GÖZALTINDA AÇLIK GREVİNE DEVAM EDİYORLAR

    Leyla Güven’e destek için Mersin’de açlık grevi eylemine giren 10 kişinin emniyette açlık grevine devam ettiği bildirildi. Gözaltındakiler İl Emniyet Müdürlüğü’nde avukatlarıyla görüştü. Yapılan görüşmelerde partililer, eylemlerini gözaltında sürdürmeye devam ettikleri bilgisini verdi.

     Sağlık durumları iyi olduğu belirtilen HDP’lilerin, eylemlerine 3 gün boyunca devam edecekleri aktarıldı.

    TEMELLİ’DEN GÖZALTILARA TEPKİ

    HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, bir dizi temaslar kapsamında bulunduğu Mersin’de basın çalışanlarıyla bir araya geldi. Temelli’ye milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Kemal Peköz’de eşlik etti. Temelli, Mersin il binalarına yapılan polis baskını ve açlık grevinde olan partililerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

    TEMELLİ: GÜVEN’İN TALEBİ BARIŞ

    Leyla Güven’in açlık grevinin 26’ncı gününde olduğunu hatırlatan Temelli, “Bugün hala bu konuda birçok kesimin sessiz olduğunu üzülerek görüyoruz. Leyla Güven’nin kendisine yönelik bir talebi yoktur. Tam tersine Türkiye’nin en kronik sorunu, en ciddi sorununa dikkat çekmek amaçlıdır. Türkiye’nin barış mücadelesine, demokrasi mücadelesine güç katmaktadır. Bu eylem, bu itiraz çok önemlidir” dedi.

    ‘ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN BAŞKA BİR ANLAM TAŞIMIYOR’

    Temelli, şöyle devam etti: “Dün 10 arkadaşımız gözaltına alındı. Bu baskılara bir an önce son verilmelidir. Leyla Güven’in çağrısına kulak vermek zorundayız. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız en demokratik eylem hakkını kullanmış ve Türkiye kamuoyuna seslenmişlerdir. Savaştan ve düşmanlıktan beslenen bir iktidar var karşımızda, artık bu tecride son verme zamanı gelmiştir. Türkiye’de yaşanan sorunları aşma konusunda HDP bu kadar çaba gösterirken, iktidarın sürekli HDP’yi düşmanlaştırma saldırıları çözümsüzlükten başka bir anlam taşımıyor.”

    DTK'DEN HÜKÜMETE ÇAĞRI

    Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş genel başkanları da Güven’in devam ettiği açlık grevine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Saliha Aydeniz de katıldı.

    Basın açıklamasını okuyan DTK Eş başkanı Berdan  Öztürk, “AKP hükümetini bir kez daha mutlak tecrit uygulamasına son vermeye, halklarımızın geleceğini karartmayı amaçlayan ve tüm toplumu geren ve kutuplaştıran politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi. Öztürk, AİHM, CPT vb. kurumlar başta olmak üzere bütün uluslararası insan hakları kuruluşlarını, Avrupa Parlamentosunu, Avrupa Konseyini, Birleşmiş Milletler gibi kurumları harekete geçmeye çağırdı.

    HDP’Lİ VEKİLLER AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

    Öte yandan gözaltıların yaşandığı Mersin’de, milletvekilleri Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan ve Tülay Hatimoğulları açlık grevine başladı. Dün akşam polis baskını yapılan partilerinin İl Örgütü binasına gelen vekiller, alınan karar doğrultusunda açlık grevine başladı. 

    Eylemdeki vekillerden Fatma Kurtulan, “Tecrit ile savaş boyutlanarak devam ediyor. Bununla beraber demokrasi ve barış askıya alınıyor.  Tecrit derhal son bulmalıdır’ şiarı ile bir dayanışma süreci başlattık” dedi. Tülay Hatimoğulları da, "Bizler bu ülkeye barış, kardeşlik ve özgürlüğü getirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Rıdvan Turan ise, “İktidarın bu yönelimi hem barış ve demokrasi iradesini kırma hem de bir seçim çalışmasıdır” dedi.

    ‘GÜVEN’İN EYLEMİ DEVAM ETTİRECEĞİZ’

    Van’da ise, HDP Milletvekili Muazzez Orhan partilerinin İl Örgütü binasında açlık grevine başladı. HDP’li vekil, “Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır!” yazılı pankartın asıldığı parti binasındaki eylemine başlaması öncesinde partililerin yanı sıra DBP, DTK ve TJA üyelerinin katılımı ile basın toplantısına düzenledi. Orhan,  “Buradan bir kez daha söylüyoruz; bu ülkenin demokrasisine, emeğine, barışına, halkların kardeşliğine karşı hiçbir faşizan uygulamaya boyun eğmeyeceğiz ve bu kardeşliği, emeği, demokrasiyi bu ülkede hayata geçireceğiz. İçerde Leyla Güven’in başlatmış olduğu ve onlarca cezaevine yayılan bu eylemi bizler de sahipleniyor bugünden sonrada bu eylem ve bu talepler kabul edilene kadar bu eylemliklerimize devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” (HABER MERKEZİ)

    ÖNCEKİ HABER

    CİMER: İstanbul Havalimanı inşaatında 5 yılda 52 işçi öldü

    SONRAKİ HABER

    Kızılcaköy'de kızılca kıyamet kopabilir!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...