02 Aralık 2018 15:19

Tutuklu vekil Leyla Güven'le dayanışma büyüyor

DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Güven'in cezaevinde başlattığı açlık grevine İstanbul, Ankara, Mersin, Muş, Şırnak ve Mardin'den destek geliyor.

Mersin'de Leyla Güven'e destek açıklaması. | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için başlattığı eylem 25’inci gününe girdi. Güven’in açlık grevi eylemine 3 ve 4 Aralık’ta İstanbul, Ankara ve Mersin’de, 7, 8 ve 9 Aralık’ta ise Muş, Şırnak ve Mardin’de 3’er günlük açlık grevi eylemiyle destek verilecek. Mardin’de yapılacak olan grevin adresi ise, HDP Kızıltepe İlçe Örgütü’nün bulunduğu bina olarak belirlendi.

Kentteki siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşlar tarafından sahiplenilecek olan açlık grevi eylemi dair konuşan HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl Eş Başkanı Leyla Bozkurt, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

‘GÜVEN BARIŞ ÇAĞRISINDA BULUNUYOR’

 Güven’in eylemiyle barış çağrısında bulunduğunu vurgulayan Amak, “Bu barış çağrısını da Türkiye halkları için yapıyor. Bu nedenle Güven’in eylemine destek çıkmak, barışa destek çıkmaktır. Barışı savunmaktır” diye konuştu. Amak, şöyle devam etti: “Tecrit politikası ile Türkiye halklarına dayatılan savaş politikaları, açlık, yoksulluk ve acılara dikkat çekiyoruz. Leyla Güven tam da bu ihtiyacı görmüştür ve bunun için adım atmıştır. Bu adım değerlidir ve sahiplenilmeye ihtiyaç vardır. Biz de 7-8-9 Aralık tarihlerinde düzenleyeceğimiz açlık grevi eylemleriyle Leyla Güven’in eyleminin daha güçlü sahiplenilmesini sağlayacağız.” 

 DBP İl Eş Başkanı Leyla Bozkurt ise, Öcalan’la yapılacak görüşmeleri, savaş sürecinden çıkış için önemli bir şans olduğuna dikkat çekti. Öcalan’la daha önce yapılan görüşmeleri hatırlatan Bozkurt, şöyle devam etti: “Bu ülkede barışa ihtiyaç var. 2013 yılında başlayan görüşmeler halklarda umuda yol açtı. Bunu hep birlikte gördük ve yaşadık. Kamuoyu bunu yeniden görmek için harekete geçmeli. Barış isteyenler ağır bedeller ödüyor. Bu anlamda çağrıda bulunuyoruz: Bu haksız ve hukuksuz politikaları hep birlikte sonlandırabiliriz.” (Mardin/MA)


MERSİN’DE LEYLA GÜVEN İÇİN AÇLIK GREVİ

MERSİN’de, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destek için 3 günlük açlık grevi eylemine başlandı. HDP İl Örgütü tarafından başlatılan eyleme 15 partili katıldı.

Eyleme HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Nusrettin Maçin’in yanı sıra çok sayıda partili de destek verdi.

 Basın açıklamasını yapan HDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Işık, “Yürütülen savaş politikalarının son bulmasını istiyor ve Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecrit politikaların son bulmasını istiyoruz” dedi. (MA)


MIZRAKLI: GÜVEN’İN ÇIĞLIĞINA KULAK TIKANMAMALI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde başlatmış olduğu süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 25’inci gününe ulaştı. Cezaevlerindeki siyasi tutukluların 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi ise 6’ncı gününde.

HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı, Güven ile siyasi tutukluların başlatmış olduğu açlık grevi eylemlerini Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç’a değerlendirdi. Kürt sorunun çözümün elzem olduğunu söyleyen Mızraklı, bu konu da Leyla Güven’in çığlığına kulak tıkanmaması gerektiğini dile getirdi.

 Güven’in tutsak edildiğini ve bununla da anayasal suç işlendiğini belirten Mızraklı, “Tek adam rejimi, Kürt sorununu görmezden geliyor. Başka bir deyimle rejim, Kürt sorununun tutsağı durumundadır. Kürtleri tutsak edeyim derken, kendi ayağı dolanmış ve kendisini tutsak etmiştir” dedi. Çözüm sürecinde derinleştirilmek istenen barışın, iktidarın masayı devirmesiyle sona erdiğini hatırlatan Mızraklı, Öcalan üzerinde yürütülen tecridin kırılması için verilen mücadelenin ise özü itibariyle barış mücadelesi olduğunu vurguladı.

GÜVEN’İN SAĞLIK SORUNU

Kürt sorununun çözümü konusunda insanların bedenlerini ölüme yatırdığına dikkat çeken Mızraklı, “Güven’in hipofiz bezinde tümörü var. Sağlık sorunları var. Bunların bilincindedir. Her uzayan gün onun sağlığı açısından bir tehdit oluşturuyor” diyerek, Güven’in sağlığının kötü bir sona varmadan taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı.

‘KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ ELZEMDİR’

Tecridin kırılması için toplumda yaşayan her bireye sorumluluk düştüğünü belirten Mızraklı, “Güven başlatmış olduğu esasında bir çığlıktır. Bu çığlığa kulakları tıkamamak, gözleri açmak ve yürekten ona cevap vermek gerekiyor” diye konuştu. Kürt sorunun çözümünün artık elzem olduğunu vurgulayan Mızraklı, “Bu elzem problemin en önemli anahtarlarının başında da Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce sonlandırılması ve oradan nitelikli siyasal çözüme dönük adımların atılmasıdır. Türkiye halkları açısından havanın berraklaşması ve karanlığın yerine aydınlığın almasını sağlayabilir. Zor ve karanlık bir dönemden geçiyoruz. Aydınlığa bir pencere açmak gerekir. Tecridi ortadan kaldırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kanada’dan Selman’a Cemal Kaşıkçı sorusu

SONRAKİ HABER

Finlandiya'da kadınlara yönelik şiddete karşı sanatsal kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...