27 Kasım 2018 14:48
Son Güncellenme Tarihi: 28 Kasım 2018 14:15

Rusya, Ukraynalı 15 askeri tutukladı

Kerç Boğazı'nda Rus güvenlik güçlerinin gözaltına aldığı Ukraynalı 15 asker tutuklandı. 9 askeri personelin yargılaması ise devam ediyor.

Fotoğraflar: AA

Paylaş

Rusya ve Ukrayna arasında Azak Denizi’nde yaşanan gerilim sonrası karşılıklı açıklama ve hamleler gelmeye devam ediyor. Rusya, gözaltındaki Ukrayna askerini tutuklamaya devam ediyor. Rusya'nın ayrıca Kırım yarımadasına S-400 füze savunma sistemleri konuşlandıracağı iddia edildi.

Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında Rusya'nın el koyduğu Ukrayna savaş gemilerinde gözaltına alınan 24 askeri personelden 15'inin tutuklandığı bildirildi. Ria ajansının haberine göre, Kırım'daki Rus mahkemesi, Rus karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle, yaralı olan 3 askeri personel için daha 2 aylık tutuklama kararı verdi. Diğer askeri personelin yargılaması ise devam ediyor. Dün mahkeme, 24 askeri personelden 12'sinin 2 aylığına tutuklanmasına karar vermişti.

RUSYA KIRIM’DA FÜZE SİSTEMLERİ KURACAK

Rus haber ajansı Interfax, Rusya'nın Kırım yarımadasına S-400 füze savunma sistemleri konuşlandıracağını duyurdu.

RIA haber ajansının haberinde, yeni S-400 sistemlerinin yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini, ancak kaç yeni füze sisteminin kullanılacağını bilinmediği belirtildi.

Rusya ve Ukrayna arasında Kerç Boğazı'nda yaşanan gerilim devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım Yarımadasına S-400 füze savunma sistemlerinin konuşlandırılacağını açıkladı. Bu adımın, ordunun yeniden silahlandırılması planı kapsamında atılacağı söyleniyor.

KREMLİN SÖZCÜSÜ PUTİN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDEN 'UMUTLU'

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki G20 zirvesinde yapılacak görüşmenin iptal edilmesini beklemediklerini belirterek, "İki liderin görüşmesinin gerçekleşeceğine yönelik hazırlıklarımız devam ediyor." dedi.

Trump'ın Kerç Boğazı'nda yaşanan gerginliği "saldırganlık" olarak nitelendirdiğini anımsatan Peskov, "Bu açıklamaları not ettik ancak tam olarak neyi saldırganlık olarak tanımladığı önemli. Rus sınır kuvvetlerinin eylemlerinden bahsediyorsa buna katılmıyoruz" diye konuştu.

G20'nin Buenos Aires'te gerçekleşecek zirvesinde Putin ile Trump arasında planlanan görüşmeye ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Peskov, "İki liderin görüşmesinin gerçekleşeceğine yönelik hazırlıklarımız devam ediyor. Bu konuda Washington'dan başka bir bilgi gelmedi." dedi.

ERDOĞAN, PUTİN VE POROŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bugün telefonda görüştü.

AA'nın aktardığına göre her iki görüşmede de Karadeniz'de Rusya ile Ukrayna arasında son günlerde yaşanan gerilim ele alındı. Erdoğan’ın, sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'nın Odessa limanından Mariupol limanına gitmek üzere 25 Kasım Pazar günü yola çıkan 3 Ukrayna savaş gemisine Rus karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri müdahale etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toparlamış, ülkede sıkıyönetime gidilmesi kararını imzalamıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talebiyle toplanan parlamentoda, ülkede 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararname kabul edilmişti. (AA)


25 KASIM'DAN BU YANA YAPILAN AÇIKLAMALAR

25 Kasım'da başlayan gerilim sonrası pek çok ülke lideri gerilime dair açıklamalar yaptı.

Vladimir Putin Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefonda görüştü. Rusya, Ukrayna’nın sıkıyönetim kararı almasına tepkili. ABD tansiyonun düşürülmesi için AB’yle çalışacağını açıkladı. AB ise Rusya’ya alıkonulan askerleri bırakma çağrısı yaptı. Türkiye ise Rusya ve Ukrayna’yı yan yana görmek istediğini ifade etti.

PUTİN: SIKIYÖNETİM KARARI ENDİŞE VERİCİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesinden ötürü derin endişe duyuyoruz” dedi.

Kremlin Basın Servisi’nden yapılan yazılı açıklamada, iki liderin, Kerç Boğazı’nda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik nedeniyle telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmede, Ukrayna’yı uluslararası hukuku çiğnemekle suçlayan Putin, “Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesinden ve ordularının savaşa hazır konuma getirilmesinden ötürü derin endişe duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Almanya’nın inisiyatifiyle gerçekleşen görüşmede Putin, “Ukrayna’nın aceleci kararlar almasının önlenmesi için Almanya’nın Kiev yönetimini etkilemesini umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

PESKOV: SIKIYÖNETİM KARARI GERGİNLİĞİ ARTIRABİLİR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise sıkıyönetim kararının çatışmaları şiddetlendirebileceği uyarısında bulundu. Sıkıyönetim kararının, Ukrayna’nın içişleri olduğunu belirten Peskov, “Bazı bölgelerde sıkıyönetim yasasının uygulanması, çatışma bölgesinde gerginliğin artması için bir tehdit oluşturabilir. Kastettiğim, Ukrayna’nın güneydoğusu” ifadelerini kullandı.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Karadeniz'de Rusya ve Ukrayna arasında artan gerginliğin endişe verici olduğunu belirterek, taraflara maksimum itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada Guterres, Kerç Boğazı'nda gerginliği daha fazla tırmandıracak her türlü eylemden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Guterres, ilgili tarafların haklarına, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

TRUMP: YAŞANANLARI HİÇBİR ANLAMDA SEVMİYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki tansiyonu düşürmek için Avrupa ile çalışacaklarını belirtti.

Trump, “Avrupa'nın da çok hoşnut olmadığını biliyorum. Konunun üzerine çalışıyorlar. Konu üzerine hep birlikte çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

ALMANYA'DAN ASKERLERİ SERBEST BIRAKMA ÇAĞRISI

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise Rusya’nın alıkoyduğu Ukrayna gemisi ile askerlerin serbest bırakılmasını istedi. Leyen, “Her iki taraf da durumun sakinleşmesi için itidalli davranmalı ve aktif olarak katkıda bulunduklarını göstermeli. Rusya, boğazlarda serbest geçişi sağlamalı ve orantısız davranmamalı” dedi.

Leyen, 17. Berlin Güvenlik Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna'ya ait gemiler arasında yaşanan olayda her şeyin net olmadığını söyledi.

ERDOĞAN: UKRAYNA BVE RUSYA’YI YAN YANA GÖRMEK İSTERİZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise gerilime ilişkin, “Dünyanın ciddi tehditlerin pençesinde kıvrandığı bir dönemde, Rusya ve Ukrayna'yı karşı karşıya değil yan yana görmekten memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN VE POLONYA'DAN ‘TANSİYONU DÜŞÜRÜN’ ÇAĞRISI

Bulgaristan'a iki günlük resmi ziyaret için gelen Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Bulgar mevkidaşı Rumen Radev, Rusya ile Ukrayna'ya, aralarındaki tansiyonu düşürmeleri çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Duda, düzenlenen ortak basın toplantısında, Radev ile ikili görüşmelerin ana konusunun Moskova-Kiev ilişkileri olduğunu belirterek, “Rusya'ya karşı ek yatırımlar getirilirse Polonya bu yaptırımlara da destek verecek” dedi.

Duda, 2013'ten bu yana sürekli tırmanan gerginliğin düşürülmesine ilişkin etkili önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Polonya, gerginliğin sona erdirilmesi için uluslararası toplumun gösterebileceği tüm çabalara destek verecek. Rusya, istilacı olarak tekrar uluslararası anlaşmaları ihlal ediyor. Bu konuda şüphemiz yok. Ülkemiz, Kiev ile Moskova arasındaki gerginliğe çözüm bulunmasına yönelik her türlü girişimde yer alacak.”

Cumhurbaşkanı Radev de iki ülke arasındaki gerilimin daha fazla tırmanmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Radev, “Tarafları sağduyulu davranma, diyalog yoluyla aralarındaki sorunları çözme ve güç kullanmaktan kaçınmaya davet ediyoruz. Rehin alınan Ukraynalı asker ve savaş gemilerin de derhal iadesi için ısrar ediyoruz” ifadesini kullandı.

Bu arada Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da ilan edilen olağanüstü hal nedeniyle Bulgar vatandaşların zaruri değilse Ukrayna ziyaretlerini ertelemeleri gerektiğini bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Sendika eylemi HDP eylemi olarak gösterilmiş

SONRAKİ HABER

MHP için kurultay kararı veren hakim ‘FETÖ’den ceza aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...