27 Kasım 2018 04:53

Times: Rusya-Ukrayna krizi, Putin ve Poroşenko'nun işine yarıyor

Rusya-Ukrayna gerginliği son dönemin en tehlikeli seviyesine erişirken popülaritesi azalan iki ülke liderinin bu durumdan hoşnut olduğu belirtiliyor.

Fotoğraf: Vladimir Shtanko/AA

Paylaş

Ukrayna ile Rusya arasında Anzak Denizi'nde savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesiyle yeniden yükselen gerilimin her iki ülke liderlerinin siyasi çıkarlarına hizmet ettiği yorumu yapılıyor.

BBC Türkçe'nin, Moskova'da yaşayan İngiliz gazeteci Marc Bennets'ın Times'a yaptığı yoruma dayanan haberinde Vladimir Putin'e desteğin son beş yılın en düşük seviyesine geldiği vurgulanıyor.

Özellikle emeklilik yaşını beş yıl artıran yasanın bu gerilemede büyük payı olduğu belirtilirken rekor sayıda Rus vatandaşının sosyal ve ekonomik problemler yüzünden Putin'i suçladığı belirtiliyor.

Karşıtlarının, Putin'in dikkatleri ekonomik sorunlardan uzak tutmak için bir askeri macera aradığını söylediğini aktaran Bennets, başlıca Rus muhalif isimlerden Aleksey Navalni'nin Rusya'nın gemilere ateş açma kararının "tahmin edilebilir" olduğunu belirttiğini söylüyor ve kriz ile Putin'in düşen destek oranları arasında bağlantı kurduğunu anlatıyor.

Bennets, Ukraynalı lider Poroşenko'nun da siyasi kazanç elde edebileceğini belirtiyor. "Moskova yanlısı yönetimin devrildiği" 2014'ten bu yana Poroşenko'ya desteğin epey gerilediğini ifade eden Bennets, "Çok sayıda Ukraynalı Poroşenko'nun Maidan Devrimi'nin ilkelerine ihanet ettiğini düşünüyor. Karşıtları ve muhalif gazetecilere saldırıldı ve öldürüldü ve bu sırada Poroşenko büyük şehirlerdeki aşırı sağcı militanlar tehdidi konusunda çok az şey yaptı. Devrim pek ekonomik yarar da sağlamadı. Kiev ve diğer şehirlerdeki halk, geçen hafta kışın en soğuk aylarında sıcak su akmadığı ve ısınma sistemleri çalışmadığı için protesto eylemi yaptı. Poroşenko'nun Mart'taki başkanlık seçimlerini kaybetmesi sürpriz olmaz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu Deresi, kirlilikten gri renkte akmaya başladı

SONRAKİ HABER

Ankara'da ‘Yargı Zirvesi’ toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...