21 Kasım 2018 13:30

Yetersiz bakiye!

"Kampüs içerisindeki ücretsiz belediye otobüslerinin ücretlendirilmesi ve ardından getirilen ücretsiz otobüslerin yetersizliği zor durumda bırakıyor"

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Toygar KAYA
Diyarbakır 

Türkiye’nin en büyük üniversiteleri içerisinde yer alan Dicle Üniversitesi otuz beş bin civarında öğrencisiyle kampüs arası ulaşımlarda sıkıntılar çekiyor. Geçtiğimiz günlerde kampüs içerisinde ücretsiz olan belediye otobüslerinin ücretlendirilmesi ve ardından getirilen ücretsiz otobüslerin yetersizliği öğrencileri zor durumda bırakıyor. Peki, öğrenciler bu konu hakkında ne düşünüyor?
“ÖĞRENCİ İÇİN 3-5 KURUŞ BİLE DEĞERLİ”
Sosyal Bilimler Enstitüsünden Süleyman kampüs içi ulaşıma gelen ücretlendirmeyi desteklemediğini söylüyor ve ekliyor “Kampüs içerisinde gelen ücreti savunmuyorum. çünkü öğrencinin cebindeki 3-5 kuruş bile değerli. Bunu da otobüse vermesi onun için zarardır.”
“BÖYLE SORUNLARA PEK RASTLAMIYORDUK” 
Edebiyat fakültesinden Seyfi, üniversitede gerçekleşen bu olayın hala çözülmediğine ve gelen çözümlerin de yetersiz olduğunu anlatıyor: “Önceden kampüs içerisinde ücretsiz olan belediye otobüsleri ücretlendirildi. Baktığın zaman getirilen çözümler yetersiz. Kampüs içerisinde dolaşan 4 veya 5 ücretsiz otobüs de çözüm getirmiyor. Ücretsiz otobüsler çok geç geliyor gelenler ise çok kalabalık olduğu için binilemeyecek vaziyette oluyor.” Durumu kötü olan öğrencileri de unutmadan ekliyor Seyfi: “Durumu çok kötü olan arkadaşlarımız var. Onlar verecekleri aylık 50 lira ulaşım parasıyla kendi ihtiyaçlarını az da olsa giderebilirler.”
En sonunda bu durumu kayyıma bağlayan Seyfi bizlere yaşananları anlatıyor: “Kayyım yokken böyle sorunlara pek rastlamıyorduk. Mesela kayyımdan önce nerden baksan 6 sene boyunca otobüslere ve dolmuşlara hiç zam gelmedi. İlk sorun %70’in üzerinde oy alan belediyeye atanan kayyım ile başladı. Sorunlar gün geçtikçe artıyor. Şimdi ise bu sorunlar biz gençleri vurdu diyebiliriz.”
“EJDERHA HASTALIĞI”
Eğitim fakültesinden Seyit kampüste yaşanan bu gerilime oluşan tepkisini bize aktarıyor: “Kampüs içerisinde ulaşım niye ücretli? Bu sene okul başlarında ulaşımımız ücretsizdi hatta daha önceki yıllarda da böyle ücretsizdi. 5 veya 6 tane kampüs içi ücretsiz otobüs var fakat bunlar da yetersiz. Öğle arası dışarı çıktığımda ücretsiz otobüs tıklım tıklım geliyor. Otobüse binmesem diğerinin gelmesi de 20 dakika sürüyor, bu da öğle arasındaki zamanımın gitmesi demek.”
Seyit bize ücretsiz eğitimin gerekliliğinden de bahsediyor: “Bence eğitim ücretsiz olmalı. Mesela neden bir öğrenci her dönem harç parası versin. Devlet neden bir öğrencinin verdiği paraya göz diksin.”
Tolkien’in Hobbit kitabına da gönderme yapan Seyit aklına gelen benzetmeyi gülerek bize anlatıyor: “Ülkede veya başka bir yerde gücü elinde bulunduranlar hep karşımıza çıkıyor. Tolkien’in de Hobbit kitabında belirttiği “ejderha hastalığı” gibi. bu hastalık bizim ülkemizde de var. Başa geçen iktidar hırsına bürünüyor. Durum böyle olunca sonuçlarına biz katlanıyoruz.”
“SARAY VE SİLAH HARCAMALARINI EĞİTİMDE KULLANALIM” 
Edebiyat Fakültesi’nden Rezan, ücretsiz eğitim taleplerini anlatıyor: “Keşke ücretsiz otobüsler sadece öğrenciler için değil bütün insanlar için ücretsiz olsun ama maalesef böyle bir girişim yok. Bütün öğrenciler ücretsiz eğitim almalı. Bu bizim sosyal hakkımız. Türkiye’de en fazla bütçe ayrılan bölüm sanırım silahlanma bütçesi. Gereğinden fazla bütçe ayrılıyor böyle yerlere. Gönül isterdi saray harcamalarını, silah harcamalarını eğitimde kullanalım.

 

ÖNCEKİ HABER

Bir kavram: Ataerki

SONRAKİ HABER

Neden imar ile barışıyoruz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa