16 Kasım 2018 07:17

Osman Kavala kimdir?

1 Kasım 2017'den beri tutuklu bulunan ve 1 yılı aşkın süredir iddianamesi hazırlanmayan Osman Kavala'nın öz geçmişi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Anadolu Kültür A.Ş'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Osman Kavala, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla 1 Kasım 2017’den beri tutuklu.

Osman Kavala, 1957'de Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında hayatını kaybetmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

1983 yılında İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

2002 yılında Anadolu Kültür’ü kurdu. Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin kuruluşuna katkıda bulundu. Halen, Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak bulunuyor. Kavala, Yurttaşlık Derneği(Helsinki Yurttaşlar Derneği) üyesi.

Osman Kavala 1 Kasım 2017’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. İddianamesi ise 1 yılı aşkın süreye rağmen halen hazırlanmadı.

'2. OSMAN KAVALA OPERASYONU'

16 Kasım 2018 sabahı Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın da aralarında olduğu çok sayıda ismin gözaltına alındığı operasyonun Kavala'nın tutuklu olduğu soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği bildirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bartın'da ırmak suyu fabrika atıkları yüzünden siyah akıyor

SONRAKİ HABER

Kaşıkçı için Medine'de gıyabi cenaze töreni yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...