09 Kasım 2018 08:41

Uzundere'den kovulan JES şirketi gözünü Menemen'e dikti

Karabağlar Uzundere köylülerinin direnişi sebebiyle jeotermal kaynak arayamayan Adem Petrol bu kez Menemen'deki bir köye gözünü dikti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Karabağlar Uzundere köylülerinin tepkisi sebebiyle jeotermal kaynak arayamayan Adem Petrol bu kez Menemen sınırları içerisinde kalan başka bir köyde arama yapmak için ÇED başvurusu yaptı. Sınır ruhsat sahasının etrafında ise yine evlerle zeytin tarlaları var.

İzmir Valiliği, jeotermal kaynak amaçlı sondaj çalışması için yeni bir çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğünün sitesinde yaptığı duyuruya göre Menemen Yahşelli köyü sınırları içerisinde kalan 360 parsel için sunulan proje tanıtım dosyası ÇED yönetmeliğinin 17. maddesi doğrultusunda uygun bulundu.

2 adet jeotermal kaynak araması yapılacak alan, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Kentsel Gelişme Alanı” içerisinde kalıyor ve kaynak arama alanına en yakın yerleşim yeri yaklaşık 50-60 metre uzaklıktaki konutlar. Tesise en yakın hastane kuş uçumu 820 metre uzaklıktaki Menemen Devlet Hastanesi. Tesisten 86 desibellik bir ses yayılacak. Bu rakam,  uluslararası standartlara göre işitme sistemine zarar veren 85 desibelin üstünde. Endüstriyel alanlarda ise sınır 80 desibel.

EVLERE 50 METRE UZAKLIKTA

Sondaj arama sahasına en yakın zeytinliğin uzaklığı 50 metre. Bölgede çok sayıda zeytinlik, bağ ve tarla da bulunuyor. Bu alana  370 metre uzaklıkta da Gediz Nehrine dökülen bir dere var. Aramanın yapılacağı alan Hazineye ait iken Milli Emlak Dairesi de aramaya izin veriyor. Proje dosyasında çıkarılacak kaynağın ise sera, balneoterapi ve SPA terapi tesislerinde kullanılacağı dile getiriliyor.

ZEYTİN GEREKÇESİ İLE İPTAL EDİLMİŞTİ

Başvuruyu yapan şirket ise tanıdık. Daha öncesinde Karabağlar Uzundere köyü içerisinde jeotermal kaynak aramaya çalışan Adem Petrol hem köylülerin direnişi ile hem de mahkeme kararı ile alandan çıkarıldı. Mahkemenin iptal gerekçeleri arasında aramanın zeytinliklere vereceği zarar da bulunuyordu.  ÇED kararının 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’un 20. maddesine aykırı olduğu vurgulanmıştı. Bu karara rağmen İzmir Valiliğinin ÇED sürecini başlatması ise ayrı bir soru işareti.

PATRON AKP'Lİ

Adem Petrol’ün sahibi Ercan Turan bir dönem AKP İzmir İl yöneticiliği yaptı ve 2015 seçimlerinde de milletvekilliği için adaylık başvurusunda bulundu. AKP döneminde servetini büyüten isimler arasında olan Turan, Azerbaycan’dan petrol çıkararak satışını yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir kolektivizasyon hikayesi: Kolkhoz

SONRAKİ HABER

Şiddete uğradı, şikayetleri dikkate alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...