01 Temmuz 2018 12:34

Uzundere halkından jeotermal nöbeti

Yargı kararına rağmen jeotermal kaynak arama izni verilen Uzundere'de halk, çalışmalara karşı dava açacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yargı kararına rağmen bir kez daha jeotermal kaynak arama izni verilen Uzundere’de şirket hızlı bir şekilde çalışmalarına başlarken Uzundereliler de nöbete başladı. Yarın da dava açılacak.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Uzundere Mahallesi sınırları içerisindeki ruhsat sahasında jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışması için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan şirket yangından mal kaçırırcasına hareket ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğüne ait sahaya iş makinelerini sokarak çalışmalara başlayan şirket yetkililieri 7 Temmuz’da sonlanacak ruhsat izni öncesinde alanda su bulmaya çalışarak süreyi uzatmayı hedefliyor. Şirketin sahibi ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen Ercan Turan da bizzat çalışmaların başında duruyor.

Öte yandan jeotermal kaynak arama çalışmasının çevreye ve yaşam alanlarına zarar vereceğini düşünen Uzundereliler evlerinin hemen yanı başı için verilen karara karşı hukuki süreci başlatmak için pazartesi günü dava dilekçelerini verecek. Mahkemeden bir an önce yürütmeyi durdurma kararı isteyecek Uzundereliler diğer taraftan çalışma sahasının yanı başında nöbet tutmayada başladı. Saha içerisinde hukuka ve ÇED dosyasına aykırı bir işlem sırasında müdahale etme kararı aldılar. Uzundereliler, bu süreçte İzmirlilerin ve çevre örgütlerinin desteğini de bekliyor.

‘BEKLENTİLERİ YÜKSEK’

Evrensel’e konuşan Uzundereli Mehmet Türkeli, hukuksuz bir şekilde bir kez daha ‘ÇED gerekli değildir’ kararının alındığını belirterek, “500 Uzundereli ile bu karara karşı dava açacağız. Mücadelemiz sürecek. Yasalar ve yönetmelikleri şirketler lehine kullanıyorlar. ÇED süreci halktan kaçırılmaya çalışılıyor. Aydın’da JES alanlarını gezdik ve çevreye verdiği zararı gördük. Mühendis burada çıkacak suyun ısıtmada kullanılacağını söylüyor ancak bu inandırıcı gelmiyor bize. Beklentileri yüksek” dedi.

‘ARKADAN DOLANIYORLAR’

Aynı zamanda mahallenin avukatlığını üstlenen Uzundereli Naciye Gür de köylerinin 300 yıllık olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Kaynak arama noktasına çok yakın zeytinliklerimiz var. Danıştayda olan dosyamızın kararının arkasından dolanılarak yeni bir işlemle karşımızdalar tekrardan. Aynı ruhsat sahası içerisinde farklı bir parsel arama izninin verilmesi sonucu değiştirmiyor. İdari bir işlemle mahkeme kararı ortadan kaldırılamaz. Biz çalışma alanının yanı başında nöbet tutarak tekrar izin verilmesini protesto ediyoruz. Süreci sonuna kadar götüreceğiz, kararlıyız.”

ÖNCEKİ HABER

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: ‘Yasakları tanımıyoruz'

SONRAKİ HABER

'Süleyman Soylu'nun tehditlerini denetleyecek bir yargı yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...