01 Kasım 2018 12:20

Taşeronların sorunu çözülmedi, daha da büyüdü

CHP'li Fethi Gürer, taşeron işçi sorununu Meclis gündemine taşıdı. Gürer taşeron işçi düzenlemesinin çözüm değil mağduriyet yarattığına dikkat çekti.

Fotoğraf: TBMM TV ekran görüntüsü

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşeron işçi sorununu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Genel Kurulda söz alarak, KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçiler ve kadro alamayan taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Gürer, OHAL döneminde çıkarılan taşeron işçi düzenlemesinin, sorunları çözmek yerine mağduriyetleri artırdığını ifade etti.

BİNLERCE İŞÇİ TAŞERON KALDI…

Mecliste tüm partilerin ortak görüşü alınıp yapılması gereken düzenlemenin OHAL kapsamında çıkarılmasının sorunları daha da katladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenlemede belediyede çalışan işçiler için belediye iktisadi teşekküller oluşturdu, eşit işe eşit ücret ve hak ettiği kadronun verileceğini bekleyen işçiler ne yazık ki hüsrana uğradı. Kamuda kiralık şoförlere kadro verilmedi. Kiralık araç şoförlerine verilmeyen bu kadronun yanında, hastane bilgi işlemcilerine, sosyal tesis çalışanlarına, PTT’de görev yapanlara, devlet demiryollarındakilere, karayollarında çalışanlara ne yazık ki kadro verilmedi. Milli Eğitim Bakanlığında toplum yararına program kapsamında işe alınanlar da kadrodan mahkum kaldı” dedi.

4 ARALIK MAĞDURLARI HAK ARIYOR

Taşeron işçilerin kadroya geçişiyle ilgili süreçte, 4 Aralık tarihinin kriter olarak belirlendiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4 Aralık tarihinin neden ve niçin ortaya çıktığını kimse bilemiyor ama 4 Aralık’ta ‘jokerler’ diye sosyal medyada da kendilerini tanımlayanlar yani 4 Aralık öncesinde herhangi bir kuruluşta taşeron işçiyken o süreçte izinli, raporlu ya da ihalesi sona erdiği için yıllarca taşeronda çalışmış arkadaşlar kadroya giremediler. Ama 4 Aralık’a iki gün kala işe alınanlar kadro aldı. Bunun yanında, 4 Aralık sonrası taşeron uygulaması devam etti. Şu anda KİT’lerde gereken düzenleme hâlâ sağlanmadığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığında, Ulaştırma Bakanlığında, Orman Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında hakkı, talebi karşılanmadığı için mağdur olan işçi kardeşlerimiz var” şeklinde konuştu.

Kamuda taşeron sistemin ortadan kaldırılması amacıyla yapılması gereken düzenlemede AKP’nin iki seçim önce verdiği sözü yerine getiremediğini kaydeden Gürer, halihazırda kamuda taşeron sisteminin devam ettiğini vurguladı.

MECLİSİN ÇALIŞANLARI DA AYNI DURUMDA

Mecliste çalışan taşeron işçilerin sosyal hakları ve özlük durumlarının bile düzeltilemediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “1603 lirayla çalışmak zorunda olan bir işçinin elektrik, su, doğal gaz gibi giderler maaşının en az üçte 1’ine denk geliyor. Bunun kirasını, yiyeceğini, giyeceğini, çocuğunun masrafını değerlendirdiğinizde bu ücretlerle nasıl geçindiğini anlayabilmek de mümkün değil” ifadelerini kullandı.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SORUNU DA VAR

Bazı kamu kurumlarında yılda 5 ay 29 gün çalışan ve yapılan son düzenleme ile çalışma süreleri 9 ay 29 güne çıktığı açıklanan mevsimlik işçilere de verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Gürer, “Beş ay yirmi dokuz gün çalışan arkadaş geliyor ‘Ne olur vekilim, dört ay daha çalışayım’ diyor. Kadro dahi istemiyor; ekmek istiyor, aş istiyor. Evdeki çocuğunun durumunu gelip dert olarak bize anlatıyor, bizim yüreğimiz cız ediyor” şeklinde konuştu.

Gürer, “Umarım, onlar için verdiğimiz kanun teklifleri Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilerek bu KHK’yle yapılmış yanlış düzenleme düzeltilir; böylece de emekçilerin hak ettiği haklarını vermiş oluruz” dedi. 

BU SÜREÇTE İŞİNDEN EDİLENLER NE OLACAK?

Gürer, OHAL uygulamasıyla işten atılanların yargıda beraat etmelerine rağmen işlerine dönememelerini de gündem etti.

Hakkında soruşturma dahi açılmadan işinden edilenlerin hak aradığını ancak gidecek yer bulamadığını belirten Gürer, “Komisyon kuruldu ama müracaatları sonuç bulmuyor. Askeri okul öğrencileri mağdur, kamuda memur olup işten çıkarılan, suç bulunamayan işe dönecek mi, dönemeyecek mi, bu konuda başvuracağı yer de yok” diye konuştu.

Ablasıyla ilgili bir suç varsayımı nedeniyle işinden olan bir harita mühendisinin, kendisini ziyaret ederek, “Ben işime dönmek istiyorum, mağdurum” dediğini söyleyen Gürer, “Bu harita mühendisi nereye başvuracağını bilmiyor. Bunun yanında, belediyelerde güvenlik soruşturması sonucu işinden olanlar var. Bu kişilerle ilgili herhangi bir dava yok, yargılanma yok, yalnızca herhangi bir toplantıya katılmış olmaları işinden olmalarını getirdi” ifadelerini kullandı.

SUÇU OLMAYANLAR İŞLERİNE İADE EDİLSİN

Gürer, bu konuda Hükümetin bir düzenleme yapıp yasal anlamda suçu olmayanların tekrar işlerine iadesini sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gürer’in önerisine yanıt veren İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ise OHAL Komisyonunun bir iç hukuk yargı yolu olarak, müracaat yeri olarak kabul edildiğini belirterek, “Ağır da işlese buradan alınan kararlar sonunda insanların hem işe müracaat hem diğer hakları, talep etme hakları idare ve yargı nezdinde geçerli” dedi.

Güvenç, “Dolayısıyla ülkemizin geçirdiği ağır travmayı da göz önüne alırsak sorun olmadığını söylemek yanlış olur ama sistem çalışıyor, devam ediyor ve bu eleştirileri de hem ilgili bakanlara hem Komisyona Meclisteki vekillerimizin görüşü olarak iletiyoruz” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’de adaylar aralık ayına kadar netleşmiş olacak

SONRAKİ HABER

DBP'den 'Dünya Kobanê Günü' açıklaması: Rant devşirmeye çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...