22 Ekim 2018 08:27

TÜGVA nedir? Amacı ve faaliyetleri nelerdir?

Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın genel merkez binasını açtığı TÜGVA nedir, neler yapmıştır?

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

İstanbul'da bulunan genel merkez binası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın katılımıyla açılan Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) faaliyetleri ve hedefi merak konusu oldu.

BİLAL ERDOĞAN İLE İLİŞKİSİ

"Gençliğin Geleceği, Geleceğin Gençliği" sloganıyla 2014'te kurulan TÜGVA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olması, il temsilciliği açılışlarının bizzat Bilal Erdoğan ve AKP temsilcilerinin katılımıyla yapılması ve AKP'li isimlerin katılımıyla etkinlikler düzenlemesi nedeniyle sık sık "AKP'nin gençlik yapılanması" olduğu ve "AKP'nin gençlik içinde örgütlenmesi amacıyla kurulduğu" eleştirilerinin hedefi oldu.

Vakfın başkanlığını Bilal Erdoğan’ın arkadaşlarından İsmail Emanet yapıyor. 1983 Fatih doğumlu İsmail Emanet, vakfın hedefini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkini şu söylerle özetliyor: “Tarihe bakıldığında aslında biz medeniyet olarak bir vakıf medeniyetiyiz. Yani şehirleri bile vakıflar üzerinden kurmuşuz. Bu özelliğimizi yeniden canlandırmak gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da bunun üzerine daha çok yoğunlaşıyor.”

FAALİYETLERİ

Genel merkez binasında, çalışma ofisleri, spor kompleksi, toplantı odaları, derslikler, sinema salonu ve 'TÜGVA kıraathanesi' bulunan vakıf, "kültürel, sanatsal, sportif ve manevi yönden donanımlı ve bilinçli insanlar yetiştirmeyi amaç edindiğini" söylüyor.

340 bini aşkın kayıtlı üyesi, 81 il, 404 ilçe temsilciliği ve 58 'Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu' bulunan vakıf, "Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanması" olarak anılıyor.

Vakıf, internet sitesinde en az 60 bin 784 etkinlik düzenlediğini, 480 bin 356 kişiye ulaştığını, 51 bin 131 'gönüllüyle' 81 ilde faaliyet yürüttüğünü belirtiyor.

"Özçekim" adlı dergi, TÜGVA tarafından çıkarılıyor.

Vakfın 'Çizimlerle 40 Hadis', 'Beytülmakdis Gençliği', 'Bölge Uzmanı Yetiştirme Programı' ve 'Genç Diplomat Akademisi' gibi projeleri bulunuyor.

NELERLE GÜNDEME GELDİ?

Vakıf AKP ve devlet yetkililerinin katılımıyla düzenlediği etkinlikler ve projelerin yanı sıra skandallarla da sık sık gündem geldi. Millî Eğitim Bakanlığı ile vakıf arasında imzalanan 'Medeniyet ve Değerler Protokolü’ kapsamında devlet okullarında verilen dini eğitimler, 2017'deki anayasa değişikliği referandumu sürecinde vakıf tarafından öğrencilere 'evet' propagandası yapılması, yüksek bedelli bir binanın vakfa 120 liraya kiralanması, yaz okullarında cübbeli, tekbirli eğitim vermesi tepki topladı.

120 LİRAYA İLÇE BİNASI

İzmit Belediyesi tarafından TÜGVA'ya ilçe binası olarak kullanması için 120 lira bedelle kiraya verilen yer, el değiştirip SGK'ye geçince kira bedeli 35 kat artarak 4 bin 200 liraya çıkmıştı.

Olay üzerine açıklama yapan CHP İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya, "Bizim muhalefetimize rağmen binada 6 aydan fazla 120 liraya oturdular" derken Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, "Neden sokaktan geçen bir vatandaş İzmit'in orta yerinde bulunan bu binayı 120 TL'ye kiralayamaz?​” diye sormuştu. Erkan, ayrıca "TÜGVA eliyle, tam da Erdoğan'ın 'kindar ve dindar nesil' yetiştirme amacının sağlandığını kamuoyu çok iyi biliyor. Halkın malını birbirlerine peşkeş çekiyorlar" demişti.

ÖĞRENCİLERE 'EVET' PROPAGANDASI

TÜGVA'nın Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde düzenlediği ve Bilal Erdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Yeni Nesil, Yeni Anayasa” konulu panele götürülen Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi ve Manisa İmam Hatip Lisesi Öğrencileri, toplantının içeriğini öğrenince salonu terk etmişti.  

Okula dönen ve hep bir ağızdan İzmir Marşı'nı okuyarak okul idaresine tepki gösteren öğrenciler, bu sefer de okul içinde siyaset yaptıkları gerekçesiyle haklarında yasal işlem başlatılmakla tehdit edilmişti.

YAZ OKULUNDA TEKBİRLİ CÜBBELİ EĞİTİM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol sonrası okullarda “yaz okulu” düzenleyen TÜGVA, "dini ve spor içerikli" faaliyetler adı altındaki uygulamalarıyla gündeme gelmişti. TÜGVA şubelerine ait Twitter hesaplarından paylaşılan görüntülerde öğrencilerin, tekbir getirtilerek okul koridorlarında dolaştırıldığı, derslik ve spor salonlarının mescide dönüştürülüp 11 ila 14 yaş aralığındaki öğrencilere takke giydirildiği yansımıştı. Görüntülerde, cübbe giyen kişilerin öğrencilere namaz kıldırdığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Tek dil, tek din, tek vatan, tek bayrak” diye nitelediği Rabia işareti yaptırıldığı görülmüştü.

İZMİR ATATÜRK LİSESİ DERSLİKLERİNİN VAKFA TAHSİS EDİLMESİ TEPKİ ÇEKTİ

MEB ile vakıf arasında imzalanan 'Medeniyet ve Değerler Protokolü’ kapsamında İzmir Atatürk Lisesi’nin derslikleri, yaz okulu için TÜGVA'ya tahsis edilmişti. Liseye gönderilen yazıda, protokol kapsamında okuldaki 7 sınıfın yaz boyu pazartesi ve perşembe günleri kendilerine tahsis edilmesi istenmişti. Tahsis sonrası okulda ilk olarak öğrencilere konferans verilmişti.

Yaşananlara tepki gösteren İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, öğretmenleri ve öğrencileri yaptıkları açıklamada "Bu okula ve değerlerine karşı yapılan bu hareketi Atatürk'ün adını gururla taşıyan lisemizden yetişmiş bireyler olarak kabullenmemiz ve sessiz kalmamız mümkün değildir. Çünkü bir lise meselesi değil zihniyet meselesidir, memleket meselesidir" demişlerdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Andımız pedagojik olarak problemli

SONRAKİ HABER

Magnitsky yasası nedir, bugüne kadar nasıl uygulandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...