21 Ekim 2018 08:34

Bekir Kaya'ya 8 yıl hapis cezası: Hukuk ile alakası olmayan bir süreç

Eski Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’ya verilen hapis cezasına HDP'li Dede'den tepki: Kararın hukukla alakası yok

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasına tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, “Biz bu davanın siyasi olduğunu, hukuk ile herhangi bir bağlantısının olmadığını karar duruşmasında gördük” dedi.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Verilen kararı dava avukatı da olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Ümit Dede MA’dan Berzan Güneş ve Müjdat Can’a değerlendirdi. 

‘BERABER YARGILANDIĞI KİŞİLERE BERAAT VERİLDİ’

Kaya’nın 18 Kasım 2016 yılından bu yana hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu vurgulayan Dede, bunun siyasi operasyon olduğunu hem Bekir Kaya’nın kendisinin hem de avukatlarının soruşturmanın başlatıldığı günden beri sürekli dile getirdiğini hatırlattı. Dede, “Bekir Kaya, bir mezarlık peyzajı yapım işi ihalesi dolayısıyla gözaltına alındı, mahkeme söz konusu ihalede, ihale komisyonu başkanı ve üyesi olan ve teknik şartnamenin hazırlanmasında emeği geçen teknik personel hakkında beraat kararı verdi. Bu şu demektir, Bekir Kaya’nın gözaltına alınmasına, tutuklanmasına ve yerine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen ‘suç’ demek ki suç değilmiş. 2 yıllık tutukluluk süreci hukuk ile alakası olmayan bir süreçtir” diye konuştu.

‘OPERASYONLAR SİYASİDİR’

 AKP hükümetinin OHAL sürecini kendi siyasi menfaatleri için bir fırsata dönüştürdüğünü dile getiren Dede, şöyle devam etti: “Hükümet, anayasa da belirtilen OHAL yetkilerini de aşarak, kendine muhalif olan tüm kesimleri susturma ve bertaraf etmek için bir fırsat olarak değerlendirdi. Bu kapsamda DBP'li belediyelerin 96’sına kayyımlar atandı. Şayet DBP belediye başkanları ve çalışanları bir suça bulaşmış iseler bunun hepsini tek bir hafta veya bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali yok. Gözaltına almaların ve OHAL’i fırsata çevirerek kayyımların atanması bizlere bu operasyonların siyasi olduğunu göstermektedir.”

Kaya’nın mahkeme salonundaki duruşunun toplumsal muhalefet açısından önemine dikkat çeken Dede, “Elbette ki bu yargılamalar arkadaşlarımızın mağduriyetine sebep oluyor. Bizler bu tutuklamalarının neticesinde cezaevindeki arkadaşlarımızın taviz vermez bu duruş ve tutumlarını toplumsal muhalefetin güçlenmesine yol açacağını ve gücümüze güç katacağı yönünde değerlendiriyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Trump, Suudilerin açıklamasını ‘güvenilir’ bulan ender azınlıktan’

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Son 16 yılda hiçbir vatandaşın özgürlük alanı daralmamıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...