12 Ekim 2018 15:51

İsveç’den kürtaj mağduru El Salvadorlu kadına ödül

Saldırıya uğradıktan sonra çocuğunu düşüren ancak ‘kürtaj yaptırdığı’ iddiasıyla 10 yılı aşkın hapis yatan Vasquez’e insan hakları ödülü verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, bu yılki Per Anger Ödülü’nü çocuğunu düşürdüğü için kürtaj yaptırdığı suçlamasıyla 10 yılı aşkın hapis yatan El Salvadorlu Teodora del Carmen Vasquez’e verdi.

El Salvador, kürtaj hakkını yasaklayan ve yapanları ağır hapis cezalarına mahkum eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sadece kürtaj yapan kadınlar değil çocuk düşüren kadınlar da bazen kürtaj yaptıkları suçlamasıyla ağır hapis cezalarına çarptırılıyor.

9 AYLIKKEN SALDIRIYA UĞRADI

2007 yılında Vasquez, 9 aylık hamileyken kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradı. Birkaç gün sonra çalıştığı tekstil fabrikasında bayılarak yere yığıldı ve düşük yaptı. İşyerinde çalışan arkadaşlarından biri, “bilinçli olarak çocuğu düşürdüğünü sanarak” durumu polise bildirdi.

“Yasa dışı kürtaj” suçlamasıyla tutuklanan Vasquez, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İnsan ve kadın hakları örgütleri Vasquez’e verilen cezayı “adaletsiz, orantısız ve aşırı” bularak serbest bırakılmasını istedi. Uluslararası Af Örgütü’nün sürdürdüğü kampanya sonucu Vasquez, 10 yıl 8 ay cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

‘ÖDÜL, MÜCADELEMİZE GÜÇ KATTI’

Vasquez, cezaevinden çıktıktan sonra haksız yere cezaevinde tutulan kürtaj mağduru kadınların serbest bırakılmaları için kampanya başlattı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, El Salvador’da kürtaj yaptıkları suçlamasıyla en az 25 kadının cezaevinde.

Yazılı bir açıklama yapan Teodora del Carmen Vasquez, Per Anger Ödülü’nün sadece kendisine verilen bir ödül olmadığını, kadınların insan hakları için verilen  mücadelenin bir sembolü olduğunu ve ödülün cezaevindeki kadınların özgürleştirilmeleri için verdiği mücadeleye güç kattığını söyledi.

PER ANGER ÖDÜLÜ NEDİR?

İsveç Hükümeti, 2004 yılında İkinci Dünya Savaşı yıllarında Macaristan’da Nazilerin baskılarına karşı Yahudilere yardım eden diplomat Per Anger anısına her yıl insan hakları ve demokrasi için mücadele eden bir kişi veya kuruma ödül verilmesini kararlaştırdı.

Uluslararası Af Örgütü İsveç Seksiyonu tarafından Per Anger Ödülü’ne aday gösterilen Vasquez, ödülünü 8 Kasım günü Stockholm’de düzenlenecek bir törende alacak.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da mayın sorunu ele alındı

SONRAKİ HABER

Diljen Ronî’den yeni albüm: Xewna Derew

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa