05 Ekim 2018 15:24

Gazeteci Sayılğan yine tahliye edilmedi: Yalan iddianame

2016 yılının Ekim ayından beri tutuklu olan KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan yine tahliye edilmedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 2016 yılının Ekim ayından beri tutuklu olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan yine tahliye edilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi tarafından temsil edilen Sayılğan savunmasında, gazeteci ve muhalif kimliğinden dolayı tutuklandığını belirterek, “Tamamen yalanlar üzerinden kurulan bir iddianame üzerinden 2 yıldır tutukluyum” dedi.

Yaptığı haberler, haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek 24 Ekim 2016’da Muş’ta tutuklanarak “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’ın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan gazeteci Sayılğan ve aynı davadan başka cezaevlerinde tutuklu olan diğer 3 sanık tutuklu oldukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmaya, Medya ve Hukuk Çalışma Derneği (MLSA) avukatlarından ve Sayılğan'ın avukatı Zelal Pelin Doğan ile diğer sanık avukatları katıldı. Duruşmayı Sayılğan’ın babası Ramazan ve Süphiye Sayılğan ile diğer sanık avukatları izleyicileri olarak katıldı.

Mahkeme başkanı, dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, savcı sanıkların tutukluluğuna ilişkin hazırladığı mütalaasını okudu. Savcı, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumu ve kaç şüphesinin varlığını gerekçe göstererek,   aralarında Sayılğan’ın bulunduğu 4 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

SAYILĞAN: BU İDDİANAME YALANLARLA DOLU

Diğer sanıkların savunmaları ardından Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan gazeteci Sayılğan savunmasını tercüman aracılığıyla Kürtçe yaptı. Davanın iddianamesinde kendisiyle ilgili iki şey olduğunu söyleyen Sayılğan, “Bu iddianamede, birincisi benim muhalif kimliğe sahip gazeteci olduğum, ikincisi ise bu davanın siyasi bir dava olduğunu ortaya koyuyor.  Bu iddianame bunların ispatıdır. Daha önce mahkemeye 10 sayfalık yazılı bir savunma yapmıştım. Buna ek olarak birkaç şey daha söylemek istiyorum. İddianamenin 158, 159, ve 160’ıncı sayfalarında tamamen yalan üzerine hazırlanmıştır. İddianamenin 224’üncü sayfasında yer alan sonuç kısmı da yalanlarla dolu. 158’inci sayfada devlet güçleri hakkında ‘işgal güçleri’ diye bir haber yazmışım.  İddianamede öyle bir şey yok. Orada işgalci nerede yazıyor, yalan söylüyorlar. Yazdığım haberlerde 'devletin yaptığı operasyonlar meşru değildir PKK’nin savunması meşrudur’ yazdığım iddia edilmekte. Böyle bir şey yok” diyerek iddianamede yer alan suçlamalara tepki gösterdi.

Sayılğan son olarak, “Ben 2 yıldır tutukluyum. Bu tutuklama ne ahlaki ne de vicdanidir. Hukuk ile hiçbir alakası yoktur. Ben muhalif bir gazeteciyim. Bu dava muhalif olan gazetecilerin sesini kesmeye yöneliktir” diyerek, tahliyesini talep etti.

DOĞAN: HABERLER DIŞINDA BAŞKA BİR DELİL YOK

Sayılğan’ın avukatı Zelal Pelin Doğan, yaklaşık 2 yıldır devam eden yargılama boyunca müvekkilinin 1 kez bile fiziken mahkeme heyeti karşısına çıkarılmadığını ve savunmasını SEGBİS üzerinden vermek zorunda kaldığını ifade ederek, müvekkilinin savunmasının SEGBİS üzerinden alınmasının adil yargılanma ve yüzyüzelik ilkelerinin ihlaline yol açtığını vurguladı. Müvekkilinin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 719 gündür tutuklu olduğunu vurgulayan Doğan, “Yürüttükleri mesleki faaliyetleri nedeniyle gazetecilerin tutuklanması onların ifade ve basın özgürlüğü haklarını ihlal ederken, aynı zamanda halkın haber alma hakkını da ihlal etmektedir. Gazetecilerin mesleklerini sürdürdükleri için özgürlüklerinin kısıtlanması hak ihlalidir” diye kaydetti.

Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, gazeteci İdris Sayılğan ve diğer tutuklu 3 sanığın, dosyadaki mevcut delil durumu, suçun vasfı ve mahiyeti, kuvvetli suç ve kaçma şüphesini gerekçe göstererek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.  Mahkeme, dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması için davayı 24 Aralık saat 10.30’a erteledi. 

DAVA HAKKINDA

Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olan gazeteci İdris Sayılğan, 2014 yılından tutuklandığı tarih olan 25 Ekim 2016’a kadar KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalıştı.  Gazeteci Sayılğan, haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler, yazdığı haberler, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeler gerekçe gösterilerek Sayılğan, 17 Ekim 2016’da sabah saatlerinde Muş’taki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Gazeteci, Sayılğan 7 günlük gözaltıdan sonra 24 Ekim 2016’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 4 kişiyle birlikte tutuklandı. Sayılğan, Muş Cezaevi’nde 2 hafta kaldıktan sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden Trabzon E Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, Sayılğan tutuklandıktan yaklaşık 9 ay sonra soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.

Uzun süren tutukluluk ve etkin bir yargılama yapılmaması nedeniyle Sayılğan’ın avukatları Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Avukat Veysel Ok ve Barış Oflas 11 Temmuz 2018’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Sayılğan’ın yaptığı haberlerin ve haber amaçlı görüşmelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiği belirtilen başvuruda Sayılğan’ın DİHA’da gazetecilik yapması nedeniyle ayrımcılığa uğradığı, kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ile özel hayat korunması, adil yargılanma, ifade özgürlüğü ve adil yargılama haklarının ihlal edildiği belirtildi. Ancak şu ana kadar AYM, başvuruyu karara bağlamış değil. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ücretlerini alamayan inşaat işçileri çatıya çıktı

SONRAKİ HABER

İGDAŞ önünde zam protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...