03 Ekim 2018 13:20
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2018 15:51

Irak ve Suriye tezkeresi Meclis’te kabul edildi

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini bir yıl uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin kabul oyu verdiği görüşmelerde HDP ise ret oyu kullandı.

Tezkere üzerinde CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Türkiye'nin güney sınırları boyunca yaşanan istikrarsızlığın tehditlerin de artmasına yol açtığını iddia eden etti.

Sınır güvenliğine dönük tehditlerin 16 yıldır izlenen yanlış dış politika nedeniyle arttığını ifade eden Çeviköz, “Bu tezkereyle alınacak yetki Türk Silahlı Kuvvetlerini, Suriye ve Irak dışında hangi yabancı ülkelere göndermek için kullanılacak? Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için TBMM'den yetki istemeyi gerektirecek hangi durumla karşı karşıyayız?​” diye sordu.

Hükümetin Suriye politikasını eleştiren Çeviköz, “Her şeyden önce Suriye'de rejim değişikliğine yönelik siyasetinizi bir an önce terk ederek, komşumuzda akan kanın durması ve siyasi geçiş sürecinin sağlanması için çalışın. Bunun için Şam yönetimiyle diyalog kurun. İdlib, Afrin, Azez, Cerablus ve El Bab'ın Suriye toprağı olduğunu artık kabul edin. Cihatçı örgütlere yakın olduğunuz görüntüsünden kurtulun. Suriye'ye sürekli asker ve silah yığmayı bırakın” dedi.

Çeviköz hükümetin Suriye politikalarına rağmen tezkereye olumlu bakmak istediklerini dile getirdi.

AKP ÇATIŞMALARIN SÜRECEĞİ SİNYALİNİ VERDİ

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ise çatışma politikalarının ilerleyen günlerde de devam edeceği sinyalini verdi:

“Ülkemizin terörle mücadelesi, terör sona erinceye kadar kararlılıkla devam edecektir. Irak ve Suriye'deki istikrarsız siyasi ortamdan istifadeyle ülkemizin güney sınırlarında terörün barınmasına, eğitilmesine ve ülkemize terör saldırılarının yapılmasına izin verilmeyecektir. Türkiye, güney sınırlarının ötesinde bir terör koridorunun oluşturulmasına hem kendi güvenliği hem de Suriye'nin geleceği için müsaade etmeyecektir.”

Konuşmaların ardından, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 30 Ekim 2018'den itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Ödenek ayrılmadığı için Sur’da 3 aydır kira yardımı yapılmıyor

SONRAKİ HABER

İnşaat-İş: Kameralar taranıp, işçiler tespit edilmeye çalışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa