İsmail Devrim'in intiharını duyuran gazeteci Demir serbest bırakıldı

İsmail Devrim'in intiharını haberleştirdiği için gözaltına alınan Ergün Demir, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

24 Eylül 2018 11:16
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2018 18:21
Paylaş

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde oğluna okul kıyafeti alamadığı için intihar eden işçi İsmail Devrim'in haberini yaptıktan sonra hedef gösterilip gözaltına alınan Gazeteci Ergün Demir, savcılık tarafından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması talebiyle mahmeye sevk edildi. Mahkeme Demir'i adli kontrol uygulaması olmaksızın serbest bıraktı. Öte yandan İsmail Devrim'in ikamet ettiği mahallenin muhtarı Halil Taş da gözaltına alınıp adliyeye getirildi. Taş, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

İşçi İsmail Devrim'in oğluna okul kıyafeti alamadığı için intihar ettiğini haberleştirdikten sonra hedef gösterilen ve ifadeye çağrılan Astakoshaber.com internet gazetesinin sahibi Ergün Demir, Doğukışla'da bulunan İzmit İlçe Polis Karakolu'na ifade vermeye gitti. Buradan soruşturmayı yürüten Körfez İlçe Jandarma Karakolu'na gönderilen Demir, gözaltına alındı. Telefonla ulaştığımız Demir, Körfez İlçe Jandarma Komutanlığı’nda olduğunu doğrulayarak “Haberle ilgili gözaltına alındım” dedi.

Ergün Demir daha sonra röportajın ses kaydını yayınlayarak "Özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" gerekçesiyle Körfez Adliyesi'ne sevk edildi. Ayrıca dosyaya gizlilik kararı getirildi. CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş da Demir'in ifadesinde "Kaydı izin alarak yaptım; iki kişi şahittir" dediğini aktardı.

Demir, ifade verdiği savcılık tarafından 'adli kontrol' uygulamasıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme Demir'in adli kontrol uygulaması olmaksızın serbest bırakılmasına hükmetti.

MAHALLE MUHTARININ DA İFADESİ ALINDI

Gazeteci Ergün Demir ile birlikte İsmail Devrim'in oturduğu 17 Ağustos Mahallesi Muhtarının gözaltına alındı. 17 Ağustos Mahalle Muhtarı Halil Taş’ın söyleşi sırasında evde olduğu ve bu sebeple gözaltına alındığı belirtildi. Adliyeye sevk edilen Taş, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

DEMİR: MAĞDURU VE BENİ SUÇLAYAN RADDEYE GELİNDİ

Adliye çıkışında açıklamalardan bulunan Demir, "Mağdur kadını, kocasını ve beni suçlayan raddeye gelindi. Haberin doğruluğunu teyitlemek için ses kaydını yayınladım" dedi.

Demir'in açıklamaları şöyle:

“Hepimizin haber kaynağı var. Bana bir bilgi geldi. Trajik bir haber olduğunu hissettim. Keza öyle de oldu. Haberi bütün belgeleriyle yaptım. Benim için haber budur ve yayınladım. Haber bir anda büyüdü. Bundan sonraki konular benim dışımdadır. Bir sürü suçlamalar oldu. Haberi belgeli yapmamız büyük avantaj oldu. Arkadaşlarımızın desteği de çok kıymetli benim için. Ayan beyan bir cenaze evinde konuştuğum mağdurun 'gizli ses kaydını aldığım' söyledi. İlginç bir durumla karşılaştım. Röportajım da soru cevap şeklinde zaten. Bunun bir röportaj olduğunu herkes duymuştur.

Hafize Hanım’ın konuşmalarını birebir yazdım. Belgesi de bende bu haberin. Fakat sonrasında ben yalancı oldum. Mağdur kadını, kocasını ve beni suçlayan raddeye gelindi. Haberin doğruluğunu teyitlemek için de ses kaydını yayınladım. Hafize Devrim'e yapılanlara karşı yayınladım o kayıtları."

DEMİR, HABERİ NASIL YAPTIĞINI GAZETEDEKİ KÖŞESİNE YAZMIŞTI

Gazeteci Ergün Demir, İsmail Devrim'in intiharı haberini nasıl yaptığını Astakoshaber.com'da yazdığı "İsmail Devrim haberini nasıl yaptım?" başlıklı köşinde anlatmıştı.

Habere ilişki "Gerçekten zor bir haberdi. Çok ama çok ağır bir hikayeydi" ifadelerini kullanan Demir, haberin yapılış öyküsünü aktardıktan sonra "Kimse öküz altında buzağı aramasın. Haber hiçbir kurum veya kişiyi incitmek, suçlamak, karalamak adına yapılmamıştır. Yapılan polemikler, haberi yapan kişi olarak benim dışımda gelişen şeylerdir. Tekrar söylüyorum, ben sadece işimin, mesleğimin gereğini yaptım. Bu konuyla ilgili söyleyecek başka da sözüm yoktur!" demişti.

TGS’DEN TEPKİ: YOKSULLUĞU ENGELLEYİN, HABERCİLERİ DEĞİL

Ergün Demir’in gözaltına alınmasına TGS Kocaeli’den tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Eğitim-Sen Kocaeli Şubesinde yaptığı açıklamada “İsmail Devrim intiharını haberleştiren meslektaşımızın gözaltına alınması halkın haber alma hakkına açık bir saldırıdır. Gazetecinin görevi; görünen değil, görünenin ardındaki gerçeği açığa çıkarmaktır” denildi.

CHP, HDP, EMEP, ÖDP, SYKP, Halkevleri, KESK, TMMOB, Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli İSİG Meclisi’nin destek verdiği açıklamada TGS Kocaeli Temsilciliği adına konuşan Evrensel Muhabiri Hasret Gültekin Kozan, Ergün Demir’in hedef haline getirildiğini söyledi.

Kaynağını açıklamak zorunda olmamasına rağmen Demir’in buna zorlandığını belirten Kozan, “Meslektaşımız Ergün Demir, Lise 1. Sınıfa giden çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden İsmail Devrim’in haberini yapmış, haberin ülke kamuoyunda infial yaratması üzerine de adeta hedef haline getirilmiştir. Öylesine ki, arkadaşımız kaynak açıklamak zorunda olmamasına rağmen habere ilişkin ses kaydını yayınlamak durumunda kalmıştır. Genel Yayın Yönetmeni olduğu astakoshaber.com haber sitesinde, İsmail Devrim haberini nasıl yaptığına ilişkin ayrıntılı bir köşe yazısı da kaleme almıştır. Ergün Demir yazısının sonunda, ‘Tekrar söylüyorum, ben sadece işimin, mesleğimin gereğini yaptım. Bu konuyla ilgili söyleyecek başka da sözüm yoktur’ ifadelerini kullandı” dedi.

Ergün Demir’in gazetecilik yaptığını vurgulayan Kozan, “İsmail Devrim’in haberinin yayınlandığı 21 Eylül Cuma gününden bu yana Ergün Demir’in yaşadıkları Türkiye’de gerçeğin peşinden koşan gazetecilerin ne kadar zor ve baskı altında mesleğini yapmaya çalıştığının göstergesidir. 3 gündür kamuoyunun gündeminden düşmeyen, ülkede yaşanan ekonomik kriz, ağırlaşan yoksulluk ve işsizliğin geldiği boyutu gözler önüne seren İsmail Devrim intiharı ve bu intiharı haberleştiren meslektaşımızın gözaltına alınması halkın haber alma hakkına açık bir saldırıdır. Gazetecinin görevi; görünen değil, görünenin ardındaki gerçeği açığa çıkarmaktır. Meslektaşımız Ergün Demir, tam da bunu, yani gazetecilik yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“TGS Kocaeli Temsilciliği olarak; yaptığı haber sonrası meslektaşımız Ergün Demir’in gözaltına alınmasını kınıyor, arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diyen Kozan, dün olduğu gibi bugün de halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü mücadelesini sürdüreceklerinin altını çizdi.

BASIN KONSEYİ: ZORLAMA ÇABALAR, GERÇEKLERİ ÖRTMEZ

Basın Konseyi, gazeteci Ergun Demir'in gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada "Gazetecilik evrenseldir, haberi yazan haberini göğüsler. Zorlama çabalar gerçekleri asla değiştirmez" denildi.

Açıklama şöyle:

"Kocaeli Hereke'de oğluna okul pantolonu alamamanın üzüntüsü içinde intihar eden intihar eden baba İsmail Devrim'in haberine ulaşıp ilk yayınlayan gazeteci Ergun Demir'in haber sonrası gözaltına alınması basın özgürlüğüne ve bağımsız gazeteciliğe yapılan baskıların son örneğidir.

Gözaltındayken kendisine ulaştığımız gazeteci Ergün Demir, suçsuz yere gözaltına alındığını ve haberinin çarpıtılmak istendiği söyledi. Ergün Demir, 'Ben haberi alır almaz Hereke'deki aileye ulaştım, haberi yerinde inceledim, ölen İsmail Devrim'in eşiyle evinde konuştum. Anlattıklarını olduğu gibi banda kaydettim. Haberimin arkasındayım. Ancak savcılığa ifade vermeye getirildiğimde yaptığım haberin çarpıtılması yolunda girişimler olduğunu öğrendim' dedi.

Duygularını habere karıştırmadan olayı yazıp bu 'ağır dramı' kamuoyuna yansıtan gazetecinin vicdan değil, çarpıtma değil, yaşanan bir tradjediyi aktardığı görülmektedir. Ancak vahim olan gazetecinin bu nedenle gözaltına alınmasıdır.

Gazetecilik evrenseldir, haberi yazan haberini göğüsler. Zorlama çabalar gerçekleri asla değiştirmez.

Gazeteciye özgürlük istiyoruz, haberi özgür bırakın."

DÜN DE İSMAİL DEVRİM İÇİN EYLEM YAPAN 15 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Kocaeli'de dün İsmail Devrim için yapılmak istenen eyleme de polis saldırmış ve 15 kişi gözaltına alınmıştı. (Kocaeli/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bursa’da yaşlılara ulaşım için 15 TL’lik kart alma şartına tepki

SONRAKİ HABER

Pazar fiyatları ateş pahası: Eskiden 3-4 kilo alan şimdi 1 kilo alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...