18 Eylül 2018 11:30
Son Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2018 11:30

‘29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek!’

Ulaştırma Bakanlığı '3. havalimanı 29 Ekim’de açılacak' açıklaması yaptı. CHP'li Yurdakul da işçilere 'Ölseniz de burası bitecek' denildiğini aktardı.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan 3. havalimanı işçilerinin mücadelesi sürerken Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık işçilerin taleplerini görmezden geldi ve "3. havalimanı, Türkiye’nin gurur projesidir, durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek ve 29 Ekim’de açılacaktır” dedi. 3. havalimanı inşaatı işçileri ile görüşen CHP İstanbul İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul, ‘29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek!’ denildiğini ifade etti.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bazı çevreler ‘3. havalimanı’nı 29 Ekim’de açamayacaklar’ iddiasıyla milletimizin moralini bozma gayretindedir. 3. havalimanı, Türkiye’nin gurur projesidir, durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek ve 29 Ekim’de açılacaktır” denildi.

Bakanlık işçilerin mücadelesini Gezi eylemlerine bağlamaya çalışarak, "Temeli atılırken 'Bu havalimanını yapamayacaklar', daha sonra da Gezi eylemlerinde 'Havalimanı inşaatını durdurun, yapmaktan vazgeçin' denildi. Bugün ise açılışına sayılı günler kala aynı çevreler 'havalimanını 29 Ekim'de açamayacaklar' iddiası ile milletimizin moralini, çalışanların motivasyonunu bozma gayreti içinde oldukları gözlemlenmektedir. İsmi ne olacak ile başlatılan tartışmalar daha sonra servis olayını gerekçe göstererek bazı marjinal grupların yer aldığı, HDP ve CHP'li bazı milletvekillerinin de destek verdiği bir provokasyona dönüştürülerek farklı bir noktaya çekilmek istenmiştir." sözlerini kullandı.

İŞÇİLERİ ÖLDÜRESİYE ÇALIŞTIRIYORLAR

Öte yandan kötü çalışma koşulları yüzünden eylem yapan 3. havalimanı inşaatı işçileri ile görüşen CHP İstanbul İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul, işçilerle yaptığı görüşmeyi kamuoyuyla paylaştı.

İşçilere ‘29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek!’ denildiğini ifade eden Yurdakul, “3. havalimanı inşaatında dört gündür yaşananlar bu cümlede gizli. Bu emekçiler için bir tehdit değil, düpedüz gerçek. Çünkü ‘teslim tarihi’ giderek yaklaşıyor ve onlar birilerinin birilerine verdiği ‘söz’ uğruna izinsiz çalıştırılıp, can veriyorlar’ dedi.

Üç gün boyunca işçilerin yanında olduğunu belirten Yurdakul şunları anlattı: “Koğuşlarına, yemekhanelerine konuk oldu, demli çaylarını içtik. Dağları aşan dertlerini dinledik. Koşullar gerçekten de insani şartlara uygun değil. Yatakhaneler tahtakurusu dolu. ‘Haftada bir gün düzgün yemek çıkıyor. Birkaç gün üst üste makarna verdikleri oluyor. Yemekler bittiği zaman çorbaya su ekleyip dağıtıyorlar. Yemeğe 12.00’de çıkıyoruz. 13.00’te iş başı yapmamız gerek. O bir saat de sırada beklemekle geçiyor. Sıra beklemekten dinlenemiyoruz. Hatta yemek bile alamadan işe başladığımız oluyor’ diyorlar.  Havaalanı inşaatındaki en büyük sorun bütün bunları birer ‘detay’ haline getirecek iş cinayetleri. İş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu ama emekçilerin anlattığına göre hepsi tecrübesiz. İşçilere göre, bunun nedeni tecrübeli uzmanların çok para istemesi. ‘İş kazasında yaralananlar bile raporlu sayılmıyor, işe gelmedikleri günler maaşlarından kesiliyor’ diyorlar. Eylemler başlamadan önce bir servis kazası olmuş. Arkadaşları ölmüş, ağır yaralanmış. ‘Servis araçları çok eski. Her yeri dökülüyor. 9-10 tane yeni araç var. Onlar da şefleri ve işveren temsilcilerini taşıyor’ diyorlar. Havaalanı inşaatı Haziran 2014’ten beri sürüyor. 29 Ekim’de bitmiş olacak. O sayı bir türlü açıklanmıyor, üzeri örtülüyor ama bir işçinin sözleri 4 yıllık inşaat boyunca kaç iş cinayeti yaşandığının ip uçlarını veriyor:  ‘Her gün bir cenaze var. O da bizim bildiğimiz.’ (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urfa’daki sünnet düğününde ‘Silaha hayır’ pankartı

SONRAKİ HABER

Finlandiya'da işçilerden iş güvencesi için eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...