12 Eylül 2018 10:06

Almanya’dan İdlib çıkışı: Kimyasal kullanılırsa görmezden gelmeyiz

Almanya, 'Suriye'de siyasi çözümü desteklediğini ancak kimyasal silah kullanılmasını görmezden gelemeyeceğini' söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde Şam’a yönelik “daha büyük bir saldırı” düzenlemede anlaştıklarını duyurması sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel’den konuyla ilgili açıklama geldi. Merkel, Suriye’de siyasi çözümü desteklediklerini ancak kimyasal silah kullanılmasını görmezden gelmeyeceklerini söyledi.

PARLAMENTODA KONUŞTU

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya parlamentosunda konuşan Merkel “Dış politika prensibimiz siyasi çabaları destekleme yönünde. O nedenle tabii ki küçük formatlı şekilde, Astana formatında ve Birleşmiş Milletler formatında Suriye meselesine katılım sağlıyoruz. Ancak uluslararası anlaşmaların ihlali olan kimyasal silahların herhangi bir yerde kullanılması olgusunu görmezden gelemeyiz” ifadelerini kullandı.

Merkel, Suriye’de kimyasal silah kullanılması halinde ülkesinin vereceği yanıtın Alman yasaları ve parlamentonun yükümlülükleri çerçevesinde olacağını da ekledi.

SPD TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Daha önce Almanya Savunma Bakanlığı’nın Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye’de bir saldırıya katılma olasılığını değerlendirdiği açıklanmıştı.

Bild gazetesinin “Suriye hükümetinin olası kimyasal saldırısına karşı ABD, İngiltere ve Fransa’nın düzenleyeceği hava saldırılarına Almanya Savunma Bakanlığı’nın da katılmayı değerlendirdiği” haberine koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise tepki göstermişti. SPD lideri Andrea Nahles, partisinin ne hükümet ne de parlamentoda Almanya’nın Suriye’deki savaşa girmesine onay vereceğini söylemişti.

Şam ve Moskova hükümetin kimyasal saldırı hazırlığı içinde oldukları iddasını reddediyor, İdlib’deki cihatçıların provokasyona hazırlık yaptıklarını iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Polis, 12 Eylül’de ABD Büyükelçiliği’ne yürüyüşe izin vermedi

SONRAKİ HABER

Aile hekimleri: Check-up israftır, bilimsel değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...