10 Eylül 2018 23:36

Kriz, bit pazarına nur yağdırdı

Ekonomideki kötü gidişat, İzmir'de bit pazarına ilgiyi artırdı. Yoksul kentliler çocukların okul ihtiyaçlarını ve ev gereçlerini pazardan karşılıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de kent kültürünün bir parçası haline gelen ve ucuz alışverişin merkezi olan antika ve ikinci el eşya pazarı ya da halk arasındaki adıyla bit pazarı yaşadığı yer problemini çözdü. Halkapınar’daki yerlerinden edildikten sonra pazar bir süre hiç bir belediyenin ilçelerinde istemediği için açılamıyordu. Yapılan görüşmelerin ardından Konak Ege Mahallesi’nde yeniden kurulmaya başlandı. Eski bir yağ fabrikasından geriye kalan iki katlı boş binayı kullanan pazar esnafı İzmirlilerle yeniden buluştu.

Ülke ekonomisindeki gidişat bit pazarını da etkilemiş durumda. Alım gücünün her geçen gün daha da düşmesinden kaynaklı her hafta daha çok İzmirli bit pazarının yolunu tutuyor. ‘Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı’ sözünün aksi bir şekilde pazara ilgi mecburen de olsa artmış durumda. İzmir’in farklı yerlerinden  gelen binlerce kişi temel ihtiyaçlarını pazarda yaptıkları alışverişle gidermeye çalışıyor.

İKİNCİ EL OKUL ÇANTASI 5-10 LİRA

Özel ilgilileri dışında pazarda antika eşyalara yönelik talep düşerken rağbet daha çok kıyafet, ayakkabı ve ev gereçlerinin olduğu tezgahlarda. Özellikle yakın zamanda okulların açılacak olmasından dolayı okul malzemelerinin satıldığı tezgahlar daha kalabalık. Aileler, çocuklarının kalem, defter ve çanta gibi ihtiyaçlarını pazardan karşılıyor. Kırtasiyelerde en ucuz çantalar 50-75 lira arasındaki iken pazarda ikinci el okul çantaları 10 lira. Kışın yaklaşmasından kaynaklı kışlık elbise ve ayakkabıların olduğu tezgahlara da ilgi var.  Yine pazara gelen İzmirliler, mutfak araç gereçlerini ve çocuklarına oyuncakları da buradan alıyor.

‘5 LİRA DİYORUZ 2-3 LİRA OLMAZ MI DİYE SORUYORLAR’

Yıllardır bit pazarlarında tezgah açan Cemal, “İnsanlar zor şartlarda yaşıyor. Gelenlerin çoğu ya asgari ücretle çalışan işçi ya da işsiz. Dışarıda alış veriş yapamadığı için buraya geliyor. Buradan çocuğuna 25 kuruşa kalem, silgi alabiliyor. İlk defa şöyle bir şeyle karşılaştım, 5 liraya ayakkabı satıyoruz “2 -3 liraya olur mu/” diye soruyor vatandaşlar. Mağazadan 50 liraya elbise alamıyor burada 5 liraya alıyor. Getirdiğim okul çantalarının tamamı bitti. Pazara çevre ilçelerinden bile gelenler oluyor. Henüz çok kişi yerini bilmiyor ama bir şekilde sora sora pazarın yolunu buluyorlar. Satışlarımız arttı ama kazandığımız aynı şekilde artmadı. Allah halkımızın yardımcısı olsun, özellikle kirada olanların. Şimdi bu böyle bir süre sonra daha da kötü olacak” dedi. Cemal, daha iyi şartlarda İzmirlilere hizmet vermek istediklerini ifade ederek yerel yönetimlerden yardımcı olmalarını da istedi.

‘SON ÇARE BİT PAZARIYDI’

Alışveriş yapmak için gelenler ise konuşmaya çekiniyor. Utangaçlık içinde sorularımızı cevaplayan bir kişi, asgari ücrete, sigortasız çalıştığını dile getirerek biri bu sene okula başlayacak iki çocuğunun olduğunu belirtti. Son çare olarak pazara geldiğini ifade eden vatandaş şunları söyledi:

“Aldığımız para ortada, haliyle yetmiyor, eskisi gibi de ucu ucuna yetiştiremiyoruz. Kara kara düşünüyorduk, ne yapacağız diye, sonra pazarı duyduk. İlk defa geliyorum pazara, Gültepe’de yaşıyoruz. Çocuğa, çanta, kalem, okulda giymesi düzgün kıyafet aldık.  Dışarıya göre çok uygun. Elbette buradan almak istemezdik ama başka çaremiz yok, hiç olmamasından daha iyi. Aslında bizim değil de bizi buralara mecbur bırakanlar utanmalı. Bunlar daha kötü günlerin başlangıcı bizim için. 3 çocuk isteyenler o çocukların ne şartlarda büyüyeceğini düşünmüyor.”

ÖNCEKİ HABER

‘Kriz dönemleri bütün kaynakların patrona aktarıldığı dönemdir’

SONRAKİ HABER

Özgürlükçü Demokrasi davası yarın: 'Hukuksuz tutukluluk son bulsun'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...