10 Eylül 2018 08:02

Finlandiya’da kürtaj karşıtı bakan için güven oylaması yapılacak

Kürtaj karşıtı demeçleriyle tepki çeken Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini’nin koltuğu sallantıda. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Muhalefet partileri, Finlandiya’nın resmi kürtaj politikasına aykırı görüşler savunan ve düzenlenen kürtaj karşıtı etkinliklere katılan Dışişleri Bakanı Soini hakkında güven oylaması yapılmasını istedi. 

İRLANDA VE ARJANTİN’E DE SATAŞMIŞTI

“Gerçek Finliler” partisinden ayrılarak popülist ve yabancı karşıtı “Mavi Alternatif”i kuran Soini, kürtaj karşıtı demeçleriyle sık sık kamuoyunun gündemine geliyor. 
Soini, İrlanda’da düzenlenen refarandumda kürtaj yasağının kaldırılmasına kişisel blogundan tepki göstermiş, Arjantin’de kürtajın serbest bırakılmasını öngören yasa tasarısının senatoda reddedilmesine ise destek vermişti.

Dışişleri Bakanının kürtaj karşıtlığı yapmakla yetinmediği ve Finlandiya Hükümeti’ni temsilen gittiği ülkelerde düzenlenen kürtaj karşıtı etkinliklere katıldığı açığa çıkmıştı. 

‘KÜRTAJ KURBANLARI’ AYİNİ TEPKİSİ

Soini’nin dışişleri bakanı sıfatıyla Kanada’da görüşmeler yaparken  ‘Pro Life’ adlı kürtaj karşıtı hareketin düzenlediği bir ayine katılmasına muhalefet partileri sert tepki gösterdi. 
Hükümet Adalet Müfettişiliğine şikayet edilen Soini’nin dini inançlarına uygun olduğu için “kürtaj kurbanlarını” anmak için ayine katıldığını öne sürmesinden sonra gözler Başbakan Juha Sipila’ya çevrildi. 

Sipila’nın herkesin kendi görüş ve düşüncelerini ifade etme hakkı olduğunu belirterek Soini ile ilgili bir önlem almaya gerek görmediğini açıklaması üzerine muhalefet partileri harekete geçti.

GÜVEN OYLAMASI TALEBİ

Muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller, Sol Birlik ve Halk Partisi, Soini’nin görüşlerinin Finlandiya’nın dış politikasında izlediği ve savunduğu çizgiye aykırı olduğunu belirterek Dışişleri Bakanı için güven oylamasına gidilmesini talep etti. 

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye açıklamalarda bulunan Sosyal Demokrat Parti Parlamento Grup Başkanı Antti Lindtman, Soini’nin dışişleri bakanı sıfatıyla pek çok kez kadın haklarına karşı açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Kadın haklarının saldırı altında bulunduğu bir dünyada Dışişleri Bakanının Finlandiya’nın dış politikasına aykırı tutum almasının doğru olmadığını söyleyen Lindtman, yapılacak güven oylamasında milletvekillerinin Soini’nin tutumuna karşı çıkmalarını umduğunu söyledi. 

BU HAFTA İÇİNDE OYLAMA YAPILACAK

Muhalefetin taktiği Soini’yi savunan başbakan ve hükümet için gensoru verme yerine hedefi daraltarak hükümet partisindeki bazı milletvekillerinin oylarını almak ve  Soini’yi Dışişleri Bakanlığı görevinden uzaklaştırmak. 

Daha önce hükümet ortağı Ulusal Topluluk Partisi ve Merkez Partisi milletvekillerinden bazıları Soini’nin kürtaj karşıtı demeçlerini eleştirmişti. 

Soini, muhalefetin verdiği gensorunun siyasi olduğunu, inançlı bir “Katolik” dışişleri bakanı olduğu için hedef alındığını öne sürdü.

Soini hakkındaki bu hafta içinde parlamentoda güven oylaması yapılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Ertuğrul Sağlam: Yabancı sayısı değil altyapı tartışılmalı

SONRAKİ HABER

Süper Lig ekiplerinin transferde tercihi yabancılar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...