08 Eylül 2018 11:54

Karaburun’da mülteciler tartışıldı

Suriyeli mültecilere dönük ırkçı tepki ve saldırılar yaşanırken; Karaburun Bilim Kongresinde mültecilerin durumu tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

‘Ne Yapmalı’ başlığıyla düzenlenen Karaburun Bilim Kongresinde ‘Mültecilerin Gözünden Türkiye’de Mültecilik’ sunumu yapıldı.

10 yıldır Kayseri’de yaşayan Zakira Hekmat ‘Türkiye’de Afgan Mültecilerin Durumu’ başlıklı sunumunda 2014’te kurdukları derneklerini açmak için birçok zorlukla karşılaştıklarını ifade ederek derneğin yeni gelen bir mülteciye kolaylık sağlamak amacıyla kurulduğunu vurguladı. Hekmat, hem Suriyeli hem de Afgan mülteciler için kolaylıklar ve uyum süreçleri sağlamak amaçlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek “Raporlara göre Afganistan’da insanların yüzde 70’i çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk ediyor. Türkiye’deki Afganlı mülteciler sığınmacı konumunda ve hiçbir hakları yok. Birleşmiş Milletler 2013 yılından beri hiç bir Afgan mültecinin başvurusunu kabul etmiyor” dedi.

‘Sığınmacı ve Mültecilerin Uydu Kentte Yaşam Deneyimi:Düzce Derneği’ başlıklı sunumunu gerçekleştiren Emel Coşkun, uydu kentlerin mülteciler için ciddi sorunlar barındırdığını söyleyerek, insanların kimlik alamamasının ciddi sorunlar teşkil ettiğini belirtti.

Farah Mihacer, ‘Türkiye’de LGBTİ Mültecilerin Durumu’ başlıklı sunumunda, İran’da rejimden kaynaklı özellikle LGBTİ bireylerin yaşama imkanlarının olmadığını ifade ederek Türkiye’yi geçici göç yolu olarak kullandıklarını belirtti. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ise Tükiye’de mültecilerin sayısının 4 milyona yaklaştığını belirterek  “Işıkkent’te gerçekleşen Suriyeliler ucuza çalışıyor eylemlerinde, ‘Neden hepimiz güvencesiz çalışıyoruz’ sorusunu sorduk. Nefret yaratıldı. Ama 5 sene sonra Suriyeli ve Türkiyeli işçiler birlikte mücadele verdiler aynı sitede” dedi. Suriyelilerin devletten maaş almadığını sadece bazılarının Kızılay Kart ile 120 TL aldığını anlatan Ali “Onun da parası AB’den gelmektedir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Av. Can Atalay’dan Aladağ tepkisi: Adalet mücadelemiz devam edecek

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı 2 buçuk milyon TL kira mı ödüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa