06 Eylül 2018 23:28

2017'nin en büyük 124. şirketi olan TEMSA'da işçi kıyımı

Temmuzda 65, bu hafta da 100 işçinin işten atıldığı TEMSA'da işçiler, 'Ya ücretsiz izne gidersiniz ya da çıkışınız verilir' diye tehdit ediliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aydın YİĞİT
Volkan PEKAL
Adana

Adana’da bulunan TEMSA, işçiyi döviz kurunu ve siparişleri bahane göstererek işten çıkarmaya devam ediyor. İşçilere “Ya 3 aylık ücretsiz izne gidersiniz ya da çıkışınız verilir” deniyor.

Döviz kurundaki artış ve sipariş almadıklarını bahane gösteren TEMSA, önce çalışma gününü 5’ten 4’e düşürüp 1 günü yıllık izinlerden kesti. Temmuz ayında ise 65 işçiyi işten çıkaran TEMSA yönetimi geçtiğimiz pazartesi ve salı günleri ise 100 işçiyi daha işten attı.

‘SENDİKA SADECE ÇIKARILAN İSİMLERİ YAYIMLIYOR’

Kendilerine üç aylık ücretsiz izin ya da çıkış seçeneğinin dayatıldığını ifade eden işçiler, “3 ay ücret almadan yaşayamayacağımıza göre aslında çıkış dayatılıyor” dedi. Sendikanın bir şeyler yapması gerektiğini dile getiren işçiler, “Sendika şu an çıkarılan işçilerin isimlerini yayımlamaktan başka bir şey yapmıyor” dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler, sendikaya muhalif olan işçilerin de bu 100 kişi arasında olduğunu ifade etti. Telefonla ulaştığımız Çelik İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın ise “İşten atmaların sendika ile alakası yok. Biz de istiyoruz kimsenin işten çıkmamasını ama sıkıntılı bir süreç var. 160 kişi çıkarıldı. Ahmet’miş, Mehmet’miş buna bakmıyorum. İçlerinde birkaç tane var diye... İçlerinde sevdiğimiz çok insan da var. Yanlış bilgi veriliyor. Bu yüzden konuşmak istemiyorum” dedi.

TEMSA FUARA, İŞÇİLER KAPIYA

Döviz kuru ve sipariş yokluğu gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmalara karşın otobüs ve midibüs pazarında Türkiye’nin pazar lideri konumunda bulunan TEMSA, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen Hannover Ticari Araç Fuarına hazırlık yapıyor.

Ayrıca işten atmalar iddia boyutundayken görüştüğümüz Çelik İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın, sayının 300 değil, 60 olacağını söylemişti. Temmuzda 65, pazartesi ve salı günü 100 işçi çıkarıldı. Aydın işten atmaların önüne geçmek için bir eylem planları olmadığını ancak görüşmeler yaptıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Eren Erdem’den ‘Tezcan’ı ihbar etti’ haberlerine yalanlama

SONRAKİ HABER

'Kimse bana iş vermiyor' diyerek, intihar girişiminde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...